Laatste update 4 mei 2021 om 10:31

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is vanaf 1 januari 2016 van start gegaan. Maar wat houdt deze wet eigenlijk in voor zzp’ers?

Doel van de wet

De overheid heeft in de Wkkgz vastgelegd wat goede zorg is. In deze wet is ook vastgelegd wat er nodig is wanneer cliënten een klacht hebben over de ontvangen zorg. Zo wordt er dus een bepaalde standaard neergezet met betrekking tot de kwaliteit van zorg én wordt ervoor gezorgd dat een cliënt gratis én laagdrempelig zijn of haar onvrede over geleverde zorg kan uiten.

Wkkgz verplichtingen

De Wkkgz heeft eisen opgesteld voor zorginstellingen maar ook voor zelfstandige zorgaanbieders. Wij gaan in op de eisen vanuit deze wetgeving gericht op de zelfstandige zorgaanbieder. De vier onderdelen waarop deze wetgeving gebaseerd is sommen wij hieronder voor je op:

Klachtenregeling

Veel zelfstandige zorgaanbieders denken dat een klachtenregeling gelijk staat aan deze wetgeving maar je hebt vast al door, dat is niet zo. Een klachtenregeling is slechts één eis van de Wkkgz. De klachtenregeling valt onder punt 2 in de wetgeving: Hoe om te gaan met klachten. De klachtenregeling moet bestaan uit:

  • Een klachtenfunctionaris
  • Een geschilleninstantie.

De Wkkgz eist dan ook nog dat de geschilleninstantie erkend is door de minister van VWS, dit kan je als zzp’er in de zorg bij ons regelen. 

Benieuwd naar hoe onze klachtenprocedure verloopt? Bekijk onze procedure afgebeeld in een flowchart.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel, neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Meer weten over de Wkkgz? Bezoek onze Kennisbank Wkkgz deze is vrij toegankelijk voor iedereen.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 19000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket