Wkkgz, voor wie?

Kwaliteitswet Wkkgz, voldoe jij er aan?

Laatste update 12 oktober 2022 om 11:50

Veel zelfstandige zorgverleners vragen zich af of ze aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) moeten voldoen. Dit artikel gaat jou, als zzp’er in de zorg, zicht geven op deze wetgeving en of deze op jou van toepassing is.

Uitgangspunt alle zorgaanbieders

In de basis geldt de Wkkgz voor alle zorgaanbieders. Tenzij je alleen zorg verleent die valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdhulp (Jeugdwet). Je moet (waarschijnlijk) voldoen aan de Wkkgz als zzp’er wanneer jij zorg verleent in bijvoorbeeld onderstaande sectoren:

 • Medische zorg
 • Psychische zorg
 • Complementaire zorg
 • Cosmetische zorg
 • Alternatieve zorg

Verleen jij zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wmo? Dan valt alléén de zorg die je verleent vanuit de Wlz onder de Wkkgz. Verleen je dus zorg vanuit de Wmo of Jeugdwet zijn er vanuit die wetgevingen eisen waaraan je invulling dient te geven.

Uitzonderingen

De Rijksoverheid heeft een lijst opgesteld met uitzonderingen. Over het algemeen kun je zeggen dat wanneer cliënten geen risico lopen op psychische of fysieke schade aan de gezondheid, de kans groot is dat die handeling dan is opgenomen in de uitzonderingenlijst. Je hoeft dan niet aan de verplichtingen uit de Wkkgz te voldoen.

Het kan voorkomen dat je je inschrijft onder een SBI-code bij de Kamer van Koophandel (KvK) die stelt dat jij onder deze wetgeving valt. Indien je dus gebruik maakt van een SBI-code waarbij je dient te voldoen aan de eisen van de Wkkgz maar onder de uitzondering valt, in de genoemde brochure, is het van belang dat je in een document beargumenteert waarom jij niet hoeft te voldoen aan de Wkkgz. Zodat bij controle jij dit document direct kunt tonen.

De uitzonderingenlijst vind je in de volgende brochure: Val ik onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg?

Controleer of jouw sbi-code valt onder de Wkkgz

Mocht je na het lezen van dit artikel nog twijfelen of je dient te voldoen aan de verplichtingen van de Wkkgz? Je kunt het eenvoudig checken met onze zelftest. Hier kun je als zzp’er in de zorg controleren of jouw opgegeven sbi-code(s) vallen onder deze wetgeving.

Heb jij behoefte om met ons het gesprek aan te gaan over deze wetgeving? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

Ik val onder de Wkkgz, wat nu?

Lees ons artikel: De eisen van de Wkkgz. Hier proberen we je concreet advies te geven over hoe je een kwaliteitssysteem kunt opzetten.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 36.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket