Last onder dwangsom

Laatste update 14 juli 2023 om 14:54

Last onder dwangsom

Dat was schrikken voor Sara’s thuiszorg toen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hen een last onder dwangsom had gegeven. Kan dit jou ook overkomen?

Wat is er gebeurd?

In het artikel “Hoe kijkt de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar jou bij een controle?” wordt haar casus onder de loep genomen. Dit artikel is vooral interessant omdat dit een voorbeeld betreft van een eenmansbedrijf dat zorg aan huis levert. Een zzp’er dus.

Schandpaal

Het is overigens niet mis als je zo met naam en toenaam door de IGJ aan de schandpaal genageld wordt. Want alle opgelegde aanwijzingen en lasten onder dwangsom zijn openbaar. Blader maar eens door de toezichtdocumenten.

Voorkomen is beter dan genezen

Maar jij kan voorkomen wat Sara is overkomen. Door te zorgen dat jij goed op de hoogte bent van de Wkkgz én er naar kunt handelen.

Ik lever toch goede zorg?

Want al denk je dat je goede zorg levert, je moet het ook kunnen bewijzen. En daar is de Wkkgz voor bedoeld. De Wkkgz staat voor de Wet kwaliteit klachten geschillen zorg.

De Wkkgz

Deze wet is in het leven geroepen om vooral ook de kwaliteit van de zorg te waarborgen. En daarnaast helder te maken hoe je met klachten en geschillen om moet gaan. En dat is op zich een hele goede zaak.

Je wordt geacht die wet te kennen en daar naar te kunnen handelen. Maar de Wkkgz is best wel ingewikkeld. Niet iedereen leest deze droge wettekst door en weet dan meteen wat van hem/haar verwacht wordt.

Kwaliteit? Kwaliteitsregister!

Handig is het om ingeschreven te staan in het Kwaliteitsregister. Dat is niet verplicht, maar kan soms wel gevraagd worden. Hiermee toon jij al aan dat je deskundig bent en dat je actief werkt aan deskundigheidsbevordering. Meer weten over het Kwaliteitsregister?

Hoe bevorder ik mijn deskundigheid?

Deskundigheidsbevordering doe je door je te laten bijscholen. Doe je dit bij een geaccrediteerd scholingscentrum dan krijg je daar accreditatiepunten voor. Voor het Kwaliteitsregister moet je als verzorgende in 5 jaar tijd 60 geaccrediteerde punten halen, als verpleegkundige 80 punten.

Waar kan ik mij bij laten scholen?

Zorgscholing, partner van SoloPartners, is een geaccrediteerd scholingscentrum. Met locaties door geheel Nederland verzorgen ze bij- en nascholingen. Trainingen en cursussen die live in groepen gegeven worden, maar, daar waar het kan, ook digitaal.

Zo heeft Zorgscholing bijvoorbeeld een e-learning cursus die je geheel online kunt volgen over de Wkkgz. Je leert hier door middel van vooral veel voorbeelden en theorie hoe je de wet kunt toepassen binnen je eigen werksituatie.

De cursus duurt ongeveer 2 uur en je kan hiermee 2 accreditatiepunten verdienen. 

Overheidscontrole

Staat straks de Inspectie Jeugd en Gezondheid bij jou op de stoep? Na deze cursus ben je voorbereid en hoef jij je geen zorgen te maken. Je weet niet alleen dat je goede zorg verleent, je kan het ook bewijzen!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket