Zorg verlenen aan cliënten met een persoonsgebonden budget (pgb)

pgb pensioen

Laatste update 31 oktober 2023 om 10:14

Als je als zzp’er zorg gaat verlenen aan iemand met een persoonsgebonden budget (pgb) dan moet je eerst het een en ander regelen. En moet je weten wat je verantwoordelijkheden zijn. In dit artikel behandelen we een aantal belangrijke zaken waarmee je te maken krijgt als je pgb-zorg gaat bieden.

Wat is een pgb?

Pgb staat voor persoonsgebonden budget; het is een bedrag waarmee een cliënt zelf zorg of ondersteuning inkoopt. Iemand die een pgb krijgt, bepaalt zelf welke zorgverleners de zorg of ondersteuning geven, waar dat gebeurt én wanneer dat gebeurt.

De cliënt sluit zelf een contract af met de zorgverlener(s), maakt een planning en stuurt de zorgverlener(s) aan. De cliënt houdt de administratie bij en regelt zelf de betalingen.

Verschil persoonsgebonden budget en Zorg in Natura

Bij Zorg in Natura (ZiN) bepaalt de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar uit welke zorgorganisaties de cliënt kan kiezen. En dus niet, zoals bij pgb-zorg, de cliënt zelf. Het is mogelijk om pgb en ZiN te combineren. Bijvoorbeeld als de cliënt verschillende soorten zorg nodig heeft; hij/zij kan dan verpleging en persoonlijke verzorging combineren. Voor de verpleging krijgt de cliënt dan bijvoorbeeld thuiszorg via Zorg in Natura. De persoonlijke verzorging regelt de cliënt dan via een persoonsgebonden budget.

Waarvoor kan de cliënt een persoonsgebonden budget inzetten?

Een persoonsgebonden budget kan worden ingezet voor alle soorten zorg, ongeacht of deze wordt betaald op grond van:

  • de Zorgverzekeringswet (Zvw)
  • de Wet langdurige zorg (Wlz)
  • de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
  • de Jeugdwet

Pgb op grond van Zorgverzekeringswet (Zvw)

Heeft de cliënt een pgb op grond van de Zorgverzekeringswet? Dan betaalt de zorgverzekeraar van de cliënt het pgb. In zijn of haar polis staan de voorwaarden die de verzekeraar gebruikt bij het beoordelen van de pgb-aanvraag. Die kunnen van verzekeraar tot verzekeraar, én van polis tot polis, verschillen.

Pgb op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz)

Heeft de cliënt een persoonsgebonden budget op grond van de Wlz? Dan betaalt het zorgkantoor in de regio waar de cliënt woont het pgb. De Sociale VerzekeringsBank (SVB) verzorgt de administratieve afhandeling en de betaling. De SVB maakt daarvoor gebruik van het PGB Portaal; je declareert dus niet rechtstreeks aan de cliënt. De cliënt moet wel de facturen goedkeuren die jij in het systeem plaatst.

Pgb op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Jeugdwet?

Heeft de cliënt een pgb op grond van de Wmo of Jeugdwet? Dan betaalt de gemeente waar de cliënt woont het persoonsgebonden budget. Iedere gemeente heeft hiervoor haar eigen regels en verantwoording. Verdiep je daarom per gemeente in de regels. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

PGB Portaal

Het PGB Portaal is ook te gebruiken als je niet declareert via dat systeem. Je cliënt kan er de administratie van het pgb in doen en je kunt er overeenkomsten maken en beheren. Bovendien vind je er veel informatie over het pgb en zorg.

Pgb-zorg verlenen? Dit moet je regelen!

Voordat je zorg kunt verlenen aan cliënten met een persoonsgebonden budget, moet je een aantal zaken regelen of op orde hebben.

AGB-code

Wordt de zorg betaald door de zorgverzekeraar of het zorgkantoor? Dan heb je een AGBcode (Algemeen Gegevens Beheer) nodig. Deze code vraag je aan via de website van Vektis. Hiervoor moet je beschikken over een BIG-registratie, een registratie bij een beroepsorganisatie of een registratie bij een kwaliteitsregister.

Als zelfstandig zorgverlener heb je in een aantal gevallen twee AGB-codes nodig; een voor jezelf als zorgverlener en een voor je onderneming. Dit geldt niet voor PGB-zorg.

Wil je meer weten over de AGB-code? Lees dan dit artikel: AGB-code. Wat is dat eigenlijk?

VECOZO-certificaat 

Ga je werken met het PGB Portaal? Dan heb je ook een VECOZO-certificaat (Veilige Communicatie Zorg) nodig. Dit is een digitale sleutel waarmee je beveiligd toegang krijgt tot dit portaal. Om een VECOZO-certificaat aan te vragen, heb je ook weer een AGB-code nodig.

Zorgovereenkomst

Voordat je pgb-zorg gaat verlenen, moet een zorgovereenkomst afsluiten met je cliënt. In deze overeenkomst neem je zaken op als:

  • het soort zorg dat je gaat leveren;
  • de werktijden;
  • aantal uren;
  • het tarief.

Het is verplicht om gebruik te maken van de model-zorgovereenkomsten op de website van SVB.

De zorgovereenkomst van opdracht eindigt van rechtswege als jouw pgb-cliënt overlijdt. In het artikel ‘Persoonsgebonden budget (pgb): overlijden budgethouder’ vind je hierover meer informatie.

Verantwoordelijkheid cliënt

Als zorgverlener ben je verantwoordelijk voor het verlenen van kwalitatief goede zorg. Maar  je bent niet verantwoordelijk voor de administratie van de cliënt, de verantwoording van de besteding van het pgb, et cetera. We krijgen regelmatig geluiden van zzp’ers waaruit blijkt dat zij de cliënt helpen bij het beheren van het pgb. Dat is niet de bedoeling!

Bij het beheren van een pgb horen verplichtingen en vaardigheden. Een cliënt moet een pgb zelf kunnen beheren. Of moet een vertegenwoordiger inschakelen die dit voor de cliënt doet; vaak is dat een familielid.

Meer weten?

Heb je nog vragen over het persoonsgebonden budget? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket