Regeerakkoord: wat gaat er nog meer veranderen voor zzp’ers?

Regeerakkoord

Laatste update 15 oktober 2021 om 14:55

Wist je dat er 15 jaar geleden zo’n 600.000 zzp’ers waren? Inmiddels zijn het er 1,1 miljoen. Gemiddeld kwamen er dus zo’n 40.000 zzp’ers bij per jaar. Reden genoeg om na te denken over het beleid rondom zzp’ers. Het regeerakkoord heeft ons een inkijkje gegeven over wat er de aankomende jaren op de rol staat. Na de meest wezenlijke wijziging, namelijk het vervangen van de wet DBA door een ‘opdrachtgeversverklaring’, nemen we ook de andere nieuwtjes voor jou door. 

Verlaging inkomstenbelasting

Vanaf 2019 wordt het aantal belastingschijven terug gebracht naar twee. Op dit moment betaal je nog 37% over je inkomen tot € 20.000, 41% over je inkomen tussen € 20.000 en € 67.000 en betaal je 52% over alles wat daarboven zit. Het systeem wordt vereenvoudigd naar een ‘vlaktax’ van 37% over alles tot € 68.600. Daarboven betaal je 49,5% belasting. Het ziet er dus naar uit dat ook de netto inkomsten van zzp’ers gaan stijgen binnen dit nieuwe systeem.

Regeerakkoord: zelfstandigenaftrek wordt verlaagd

Voldoe je als zzp’er aan de tien ondernemerscriteria? Dan kun je gebruik maken van een pakket aan maatregelen die we ‘ondernemersaftrek’ noemen. De zelfstandigenaftrek valt onder die zogenaamde ondernemersfaciliteiten en biedt op dit moment een aftrekpost van € 7280 op jaarbasis. De verwachting is dat de zelfstandigenaftrek vanaf 2020 in 4 jaarlijkse stappen wordt verlaagd naar het basis belastingtarief van 37%. Het netto voordeel neemt hierdoor af, zo is de verwachting.

Geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering of verplicht pensioen

In sommige gevallen is het ook nieuws als er iets níet in een regeerakkoord staat. Er is lang gesproken over het verplicht stellen van een verzekering voor arbeidsongeschiktheid, maar die maatregel blijft uit. Wel wordt er met verzekeraars overlegd of het aanbieden van AOV verzekeringen niet aantrekkelijker kan. Op het vlak van pensioen had het CDA graag gezien dat deze verplicht werd gesteld, maar ook deze maatregel gaat niet door. Pensioen organiseren is aan de zzp’er zelf.

Lage BTW belastingtarief naar 9%

Bied je producten of diensten aan die belast zijn met 6% BTW? Dit tarief wordt naar verwachting verhoogd naar 9%. Geneesmiddelen en personenvervoer zijn enkele voorbeelden die voor de zorgsector vatbaar zullen zijn als deze plannen doorgaan.

Vennootschapsbelasting en dividendbelasting worden aangepast

Heb je geen eenmanszaak, maar ben je Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) van een BV? Dan ben je straks voordeliger uit. De belasting over de winst in jouw BV, vennootschapsbelasting geheten, wordt verlaagd van 20% naar 16% bij een winst lager dan € 200.000. Maak je meer dan € 200.000 winst, dan betaal je niet langer 25%, maar 21%. De dividendbelasting, oftewel de belasting die je betaalt als je jezelf winst uitkeert, wordt afgeschaft.

Tot zover de laatste zzp feiten die we uit het regeerakkoord hebben halen. Uiteraard houden we je als Solopartners op de hoogte over deze ontwikkelingen. Ben jij al lid?

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket