Ruim 70% van de zorgaanbieders ervaart knelpunten bij implementatie van de Wet zorg en dwang (Wzd)

Wzd

Laatste update 22 mei 2023 om 10:25

Naar aanleiding van signalen van hun leden over onduidelijkheden over de implementatie van de Wet zorg en dwang (Wzd) hebben de brancheverenigingen BVKZ, Federatie Landbouw en Zorg, SoloPartners, Spot en Zorgthuisnl (verenigd in de coalitie kleinschalige zorgaanbieders) een onderzoek uitgevoerd naar de knelpunten bij de implementatie van de wet. De coalitie zette in mei 2021 een vragenlijst uit onder al haar leden. Deze leden zijn (kleinschalige) zorgaanbieders die werken met uiteenlopende doelgroepen en zorgaanbod. Allemaal ervaren zij knelpunten bij de implementatie van de Wzd.

Een opvallend punt is dat op dit moment slechts 4% aangeeft de Wzd toe te passen en aan de voorwaarden te kunnen voldoen. 13% geeft aan de Wzd toe te passen maar moeite te hebben om te voldoen aan de voorwaarden. 23% geeft aan dat ze zich aan het voorbereiden zijn om de Wzd toe te gaan passen.

“Er moet veel worden geregeld. Hierdoor is het voor ons, als kleine zorgorganisatie, gemakkelijker om deze zorg over te dragen aan een andere zorgorganisatie.”

Knelpunten Wzd

Bijna de helft van de bevraagde zorgaanbieders kiest er bewust voor om geen onvrijwillige zorg te leveren. De reden daarvoor is dat het niet past binnen het huidige zorgaanbod en de visie van waaruit ze werken. Daarnaast zijn er zorgaanbieders die de keuze maakten om onvrijwillige zorg als uitsluitingscriterium te hanteren. Reden is dat zij niet kunnen voldoen aan de wettelijke voorwaarden van onvrijwillige zorg.

Uit de rapportage blijkt een aantal knelpunten vaak naar voren te komen:

 • Er is kennis, maar het kan beter.
  Een groot gedeelte van de ondervraagden geeft aan hun kennis over de Wzd graag te willen verbeteren. Ze missen op dit moment echter voldoende kennis in de organisatie.
 • Er zijn twijfels over het invullen van de rollen in het stappenplan: wie, wat, waar? Zorgorganisaties ervaren onduidelijkheid over de rollen binnen het stappenplan en de beschikbaarheid van de functionarissen voor het invullen van deze rollen (zoals de Wzd-functionaris en onafhankelijke deskundigen). De meeste (kleinschalige) aanbieders hebben niet de vereiste professionals in dienst of hebben problemen om deze extern te vinden. Als oorzaak daarvoor noemen ze dat het niet lukt om beschikbare deskundigen te vinden. Bovendien zijn er geen middelen om deze deskundigen te bekostigen.
 • Samenwerking is gering of het is onbekend hoe hier invulling aan te gegeven.
  Het valt op dat organisaties op dit moment nog niet of weinig samenwerken op het gebied van de Wzd. Daarnaast geeft een aantal organisaties aan niet te weten met welke partners ze kunnen samenwerken.

Rapport

Benieuwd naar de bevindingen en vervolgacties die de coalitie naar aanleiding van hun onderzoek heeft opgesteld? Lees dan het volledige Rapport Knelpunten Wet zorg en dwang binnen de intra- en extramurale zorg bij kleinschalige zorgaanbieders.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket