Teken jij ook bij het kruisje?

overeenkomst

Bericht update 30 juli 2021 om 11:00

Als zzp’er teken je een contract voorafgaand aan iedere nieuwe opdracht. Dat is niet alleen heel normaal maar zelfs noodzakelijk om te voorkomen dat de overeenkomst als een arbeidscontract wordt aangemerkt.

Een werknemer bestudeert doorgaans een nieuwe arbeidsovereenkomst uitvoerig alvorens te ondertekenen. Zijn alle afspraken goed vastgelegd en zijn er geen bepalingen opgenomen die niet zijn besproken en die mogelijk nadelig zijn. Waarom tekenen veel zzp’ers dan bij het spreekwoordelijke kruisje?

Juridisch is je positie kwetsbaarder

Juist voor een zzp’er is het heel belangrijk om niet zomaar iedere overeenkomst te ondertekenen die wordt voorgelegd. Je juridische positie is immers een stuk kwetsbaarder dan die van een werknemer. Aan iedere afspraak waar je een handtekening onder zet, ben je gebonden, hoe onredelijk ook. Dan kun je maar beter vooraf goed bestuderen wat je nu eigenlijk tekent.

Bovendien, als je vooraf zaken tegenkomt die je niet bevallen, kun je hierover nog het gesprek aangaan met de potentiële opdrachtgever. Na ondertekening zit je vast aan wat je hebt ondertekend. Kortom, laat de gelegenheid om te onderhandelen over de overeenkomst niet voorbij gaan. Je bent niet voor niets zelfstandig ondernemer geworden.

Onderhandel naar jouw wensen/grenzen

Als je start en mogelijk tussendoor is het van belang om na te gaan waar jouw grenzen liggen. Wat is voor jou aannemelijk als het gaat om uurtarief, annuleren van een opdracht, vervanging regelen etc. Beschrijf dit voor jezelf en pak dit erbij als je kijkt naar een aangeboden overeenkomst.

Dat je onderhandelt over je uurtarief en de uren die je werkt, zal ook een opdrachtgever niet meer dan normaal vinden. Dat zijn de kernelementen van een overeenkomst en daar wil je in ieder geval over mee kunnen praten. Afspraken over de behandeling van klachten en geschillen worden wel eens vergeten. Die afspraken zijn belangrijk omdat de inspectie eist dat voor cliënten hierover geen onduidelijkheid mag bestaan. Let wel, voor de inspectie is het niet belangrijk hoe het is geregeld, als het maar is geregeld.

Bedingen die wel vaak standaard in overeenkomsten worden opgenomen, zijn bedingen die opdrachtgevers zelf ook niet zouden moeten willen opnemen, omdat ze het risico met zich brengen dat de overeenkomst als arbeidsovereenkomst wordt aangemerkt. Ik heb het over concurrentie- en relatiebedingen maar ook over bedingen die je beperken in het zelf regelen van vervanging.

Voorkom verkapt loondienstverband

Ook voor een opdrachtgever is het zeer nadelig als de overeenkomst als arbeidsrelatie wordt aangemerkt. De Belastingdienst gaat dan niet alleen alsnog loonbelasting vorderen maar ook sociale premies, terwijl er eveneens een boete opgelegd kan worden. Bovendien bestaat het risico dat ook het pensioenfonds nog premie komt innen. Al met al voldoende redenen om die bedingen niet op te nemen in de overeenkomst.

Jijzelf loopt het risico dat de Belastingdienst in je aangifte IB de aftrekposten met betrekking tot zelfstandigen en startende ondernemers weigert, hetgeen je heel veel geld kan kosten.

Overeenkomsten die direct helemaal naar je zin zijn, zijn zeldzaam. De eerste versie van een overeenkomst ongeacht is doorgaans niet volledig conform de wensen van beide partijen. Opdrachtgevers gaan er echter van uit dat de eerste versie niet de versie is die ondertekend wordt. De opdrachtgever verwacht dat er over onderhandeld wordt.

Onderhandelen hoort bij het sluiten van contracten als zelfstandig ondernemer. Accepteer dan ook nooit zomaar de eerste versie en heb geen schroom om te onderhandelen.

Bedenk dat jij bepaalt

Voel je ook niet gedwongen om een overeenkomst te ondertekenen waarvan de inhoud je eigenlijk niet bevalt. De eerste keer voelt het wellicht wat ongemakkelijk, maar een overeenkomst weigeren is geen schande. Je bent toch juist zzp’er geworden omdat je de mogelijkheid wilt hebben zelf te bepalen hoe je je werk organiseert. Daar hoort ook bij dat je accepteert dat je soms geen overeenstemming bereikt met een opdrachtgever.

Vertrouw op jouw kwaliteiten als zorgverlener en ondernemer en sluit alleen die overeenkomsten waar je zelf uiteindelijk ook achter kunt staan. Je bent toch niet voor niets eigen baas?!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket