Voorbehouden en risicovolle handelingen

Laatste update 5 juli 2021 om 15:27

Zorgscholing

Zorgscholing, partner van Solopartners, heeft een passie voor goede zorg. In de vorige nieuwsbrieven heb je artikelen van ons kunnen lezen over de wetten Wkkgz en BIG. We gaan nu verder met de Voorbehouden en risicovolle handelingen. Deze zijn verankerd in de Wet BIG.

Voorbehouden en risicovolle handelingen

Wat zijn voorbehouden handelingen?

Het woord voorbehouden zegt het eigenlijk al. Een voorbehouden handeling is voorbehouden aan een bepaalde beroepsgroep en hun bijbehorende deskundigheid. Zo mag een tandarts hechten na het trekken van een kies. Maar hij/zij mag niet hechten na een bevalling. Hier vind je een overzicht van alle voorbehouden handelingen en welke beroepsgroep deze mag uitvoeren.

Wat zijn risicovolle handelingen

Bij een risicovolle handeling kan er gezondheidsschade ontstaan bij onzorgvuldig of onbekwaam medisch ingrijpen. Er zijn 14 risicovolle handelingen die alleen door deskundig en bekwaam zorgpersoneel uitgevoerd mogen worden. Deze risicovolle handelingen zijn ook voorbehouden handelingen. Zie de link in de vorige alinea.

Verschil voorbehouden en risicovol

Niet alle risicovolle handelingen zijn voorbehouden. De Wet BIG zegt bijvoorbeeld dat een infuus inbrengen een voorbehouden handeling is. Dat mag dus alleen gedaan worden door de beroepsgroep die door de Wet BIG daarvoor is aangewezen. Het verwisselen van de infuuszak is geen voorbehouden handeling, maar wel een risicovolle handeling.

Voorbeeld

Het verwisselen van bijvoorbeeld een infuuszak is niet zonder risico, maar is niet voorbehouden aan een beroepsgroep. Het is natuurlijk wél noodzakelijk dat degene die de infuuszak verwisselt weet wat hij of zij doet. Met andere woorden dat deze persoon wel bekwaam, deskundig en zorgvuldig is.

De wet BIG bepaalt dus wie de handeling mag uitvoeren. Je moet de juiste vooropleiding hebben, je moet bevoegd zijn (opdracht hebben) om te handelen en je moet over de juiste vaardigheden en kennis beschikken.

Wat betekent dat nu voor jou?

Met een opleiding verpleegkundige of verzorgende IG, mag je bepaalde voorbehouden en risicovolle handelingen uitvoeren als je bevoegd en bekwaam bent. Je moet dus de juiste (voor)opleiding hebben, je moet bevoegd zijn (de opdracht hebben) om te handelen én je moet dus over de juiste vaardigheden en kennis beschikken.

Kennis verkrijg je niet alleen door handelingen vaker uit te voeren, maar krijg je ook door bij- en nascholingen te volgen.

Met een cursus of training van Zorgscholing kun je aantonen dat jouw kennis up to date is en dat je bekwaam en vaardig bent. Daarnaast is zo’n cursus heel handig omdat er intercollegiaal getoetst kan worden. Je komt collega’s tegen waarmee je werkervaring kunt uitwisselen. Vooral handig voor zzp’ers die weinig samenwerken met andere zorgverleners.

Als je ingeschreven staat in het kwaliteitsregister V&V, dan wordt er van je verwacht dat je de deskundigheidsbevorderende activiteiten bijhoudt. Je moet daarvoor als verpleegkundige 80 geaccrediteerde punten halen in 5 jaar tijd en als verzorgende 60 punten. De cursussen voorbehouden handelingen van Zorgscholing zijn geaccrediteerd, ze tellen dus mee als deskundigheidsbevorderende activiteit.

Onze cursussen in voorbehouden en risicovolle handelingen

We hebben een hele reeks cursussen over Voorbehouden en risicovolle handelingen. Deze cursussen variëren van e-learningmodules tot praktijkdagen.

Voor zzp’ers zijn met name de carrouseldagen belangrijk. Tijdens deze praktijktraining oefen je in groepjes aan een werkstation. Tijdens de training staan we ook regelmatig stil bij wet- en regelgeving waar jij als zzp’er rekening mee moet houden. Je maakt gebruik van Vilans kick protocollen en de trainer geeft waar nodig uitleg. Na het oefenen kan er intercollegiaal getoetst worden.

In de komende nieuwsbrieven van Solopartners treffen jullie een stukje van onze hand aan over het belang van goede scholing. Welke scholing je nodig hebt in verband met de huidige wet- en regelgeving en wat je moet weten om je beroep goed uit te kunnen oefenen.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket