Wat vinden Frieda, Ben en Gerda in het ondernemerschap in de zorg?

Laatste update 30 maart 2020 om 13:20

Het ondernemerschap in de zorg is ongekend populair. Waarom vinden zorgprofessionals het prettig om zzp’er te zijn in de zorg? We laten drie zzp’ers aan het woord en stellen Frieda, Ben en Gerda de vraag: wat brengt het jou om zzp’er in de zorg te zijn?

Frieda, zzp’er in de zorg vertelt: Ik heb mijn ideale werkplek gevonden. Door mijn 0,4 vaste baan in de nachtdienst van een verzorgingstehuis blijf ik goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij zorginstellingen. Ook kan ik hier mijn verpleegtechnische handelingen bijhouden. En natuurlijk is er een zekerheidsfactor. Als zelfstandige verzorgende werk ik in de gemeente bij mensen thuis. Bij mensen thuis werken is fijn. Ik kan hen de aandacht en zorg geven zoals zij dat wensen. Een bijdrage leveren aan het zo lang mogelijk thuis laten wonen, past helemaal bij mijn persoonlijke visie. Ik kan me nog verbazen over het feit dat dit mijn werk is, ik stap fluitend op de fiets naar een klant in het dorp om zorg aan huis te verlenen.
En ik heb nog een droom. Ik zie een pandje voor me, hier in het dorp, waar mensen zo binnen kunnen lopen met hun zorgvraag. Een zorgvraag als bijvoorbeeld: Hoi, ik heb zorg nodig, zo en zo is het geval. En dat wij dan gewoon kunnen zeggen; Oke, dat gaan we regelen voor je, en de administratie, het geld de zorgverzekeringen, dat is snel en soepel te regelen daarna. Van deze combinatie, nachtdiensten gecombineerd met zelfstandig verzorgende, had ik 20 jaar geleden ook niet durven dromen. Deze droom komt misschien ook nog wel een keer uit.

Ben, zzp’er in de zorg vertelt: Ik werk nu met 15 andere zzp’ers samen in een zorgkoepel. Bij andere, grote organisaties gaat geld uit de indicatie naar management functies en gebouwen. We hebben geen directeur en onze enige overhead is een kantoortje. Zo kan alle inzet worden besteed aan uren bij de cliënt. Ook weigeren we een contract af te sluiten met zorgverzekeraars. Omdat we vinden dat de cliënt het contract aangaat met ons. De zorgverzekeraar beperkt je in je de keuzevrijheid. De zorgverzekeraars kunnen we niet tegenhouden, dus deze strategie levert ons een strafkorting op het tarief van 2 tot 5 euro per uur. Maar dat geeft ons de vrijheid om te experimenteren met de zorg die we verlenen vanuit ons adagium dat we de cliënt centraal stellen.
Een voorbeeld: Als zorgverlener mag je de wasmachine niet vullen en/of aanzetten. Dat zou vallen onder goodwill en onder “normale zorg” mag dat niet, wordt het niet vergoed. Wij doen dat wel als we vinden da het nodig is in het belang van het welzijn van de cliënt. Nog een voorbeeld: Ik word gebeld door een oude dame (92 jaar) die zorg nodig heeft, terwijl ze ook bij de tijd is, ze heeft ons gevonden via internet op haar IPad. Ze zegt: “goedemiddag, Mag ik Ben zeggen? Ik moet me 15 keer per week uitkleden voor vreemde mensen, ik wil dit niet meer. Hoeveel mensen krijg ik bij u?” Ik zeg: “ bij ons krijgt u een team van maximaal 3 of 4 mensen”. “ Dan wil ik graag cliënt worden bij U”, is vervolgens het antwoord. Cliënten komen naar ons omdat ze zorgverlening zoeken die grote zorginstellingen niet kunnen of willen leveren. De grote instellingen hebben een monopolie positie maar wij krijgen een voet aan de grond omdat we soms ook zaken forceren.  We willen er voor de cliënten zijn en niet andersom.

Gerda, zzp’er in de zorg vertelt: Wat ik weer terug gevonden heb sinds ik als zzp’er in de zorg werk, zijn twee dingen. Ten eerste bevalt het me dat ik mezelf moet blijven ontwikkelen. Dat vond ik het leuke van naar school gaan en ging ik missen na een jaar of vijf dezelfde functie in hetzelfde ziekenhuis. Nu heb ik een opdracht aangenomen als trainer/toetser voor een grote zorginstelling. Het overdragen van de nieuwste inzichten op het gebied van patiënt gerelateerde handelingen. Katheders inbrengen of wonderverzorging heb ik altijd al interessant gevonden. Ik ben gevraagd de nieuwste inzichten te leren aan collega’s die dit dagelijks doen. Wetende dat cliënten er zo direct baat bij hebben leer ik de nieuwste ontwikkelingen. Plus leer ze meteen aan anderen.
Ten tweede krijg ik als zzp’er veel meer inzicht in mijn sterke eigenschappen. Ik zie veel beter waar ik goed in ben (en natuurlijk ook waar ik minder goed in ben, dat werk ga ik minder doen). Ik heb van mezelf geleerd dat ik flexibel ben, dat ik goed kan plannen en opdrachten goed zelfstandig kan uitvoeren. Hoe gaaf is dat! Deze eigenschappen zijn me ook goed van pas gekomen tijdens mijn studietijd. Ik was het alweer bijna vergeten en nu geniet ik ervan terwijl ik dit toe pas in mijn werk.

ZZP’ers zijn zorgprofessionals die de stap van dienstverband naar ondernemerschap maken. Binnen dit ondernemerschap vinden zij met name eigen regie en vrijheid

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket