Alle vragen met betrekking tot de VOG en de Wkkgz

POH GGZ

Laatste update 9 november 2023 om 11:37

We ontvangen regelmatig vragen over de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in relatie tot de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). Wat betekent de VOG? Is het verplicht? Hoe lang is het geldig? Hoe vraag ik het aan? Wat zijn de kosten? En nog veel meer…

Wat is een VOG?

Een VOG staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Deze verklaring wordt steeds vaker door werkgevers en opdrachtgevers gevraagd aan (externe) medewerkers omdat ze geen risico willen lopen. Ze willen weten met wat voor een persoon ze een overeenkomst aangaan; in de zorg kom je namelijk vaak in aanmerking met kwetsbare personen. De VOG is eigenlijk een bewijs van goed gedrag. Het betekent dat je niet in aanraking bent gekomen met Justitie. Bovendien is je gedrag niet belemmerend geweest voor de functie die je uitoefent of gaat uitoefenen. Soms, maar niet altijd, is een VOG verplicht vanuit wetgeving.

Vergewisplicht Wkkgz en de VOG

In de Wkkgz staat dat alle zorgaanbieders moeten nagaan dat de wijze waarop hun zorgverleners ‘in het verleden hebben gefunctioneerd, het huidige verlenen van zorg niet in de weg moet staan’ (Artikel 4). Dit heet de vergewisplicht. Een VOG helpt de zorgaanbieder of zorginstelling zich te vergewissen van de achtergrond van deze persoon. Naast een VOG zijn er meer acties nodig om aan deze plicht te voldoen. Meer hierover weten? Lees het in het artikel ‘Wil jij een andere zzp’er voor je laten werken? Een paar tips‘.

Alleen binnen de Wlz is volgens de Wkkgz een VOG-verplichting

Het staat de zorgorganisatie vrij hoe de vergewisplicht vorm te geven. Dat kan bijvoorbeeld door het natrekken van referenties, het raadplegen van het BIG-register of het navraag doen bij voormalig werkgevers. Maar men kan ook vragen naar een VOG. Alleen binnen het Wlz-domein is, volgens de Wkkgz, het overleggen van een VOG verplicht. Toch vragen veel, zo niet alle, zorgorganisatie om een VOG. Dit omdat binnen de zorg (volgens de Wkkgz) een vergewisplicht geldt.

Door wie kan een VOG aangevraagd worden?

Een VOG kan worden aangevraagd door personen die een contract of dienstbetrekking aangaan, zzp’ers en ondernemingen (VOG RP). De aanvraag door een persoon die een contract of dienstbetrekking aangaat is dezelfde als voor een zzp’er. Hier zit geen verschil tussen.

Een VOG aanvragen kan gemakkelijk online. Weet dat je als lid van het kwaliteitspakket van SoloPartners per lidaatschapsjaar gratis een neutrale VOG kunt aanvragen. Meer informatie over de aanvraag vind je op de website van Justis; de organisatie die beoordeelt of jij een VOG krijgt.

Hoe vraag je een VOG aan?

Je kunt een VOG aanvragen via de gemeente waarin je woonachtig bent. Deze legt de aanvraag vervolgens neer bij de Dienst Justis. Dienst Justis is een onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Tot haar taak behoort het screenen van organisaties en personen. Kom je door de screening, dan krijg je vaak binnen enkele weken (officieel tussen de 4 en 8 weken) je VOG per post binnen.

Kosten VOG aanvraag

Het aanvragen van een VOG komt vaak voor rekening van de aanvrager. Soms biedt de (toekomstige) werkgever aan de kosten te dragen. De vaste kosten voor het behandelen van de aanvraag bij Dienst Justis bedragen €33,85. Soms wordt er een bijdrage gevraagd aan de organisatie die de aanvraag voorlegt aan Dienst Justis. Zo vraagt de gemeente over het algemeen €7,50 voor haar rol in het aanbieden van de VOG-aanvraag. Kies je voor een online aanvraag, dan betaal je vaak een ander bedrag. Let op, ook dit bedrag kan vele malen hoger zijn. De extra kosten, boven €33,85, zijn dus bepaald door de partij die de aanvraag bij Justis indient.

Wanneer krijg je geen VOG?

Als je geen vlekkeloos verleden hebt, kom je dan toch in aanmerking voor een VOG? Het ligt een beetje aan wat je misstappen zijn geweest en hoe lang dat geleden is. Over het algemeen geldt er een terugkijktermijn van 4 jaar (bij jongeren 2 jaar). Alleen bij bepaalde functies en misdrijven wordt er een langere termijn gehanteerd. Om snel een indicatie te kunnen krijgen zou je de VOG check kunnen doen. Deze check is vooral gericht op jongeren, maar geeft ook een goede indicatie voor volwassenen.

Hoe oud mag een VOG zijn?

Om die vraag te beantwoorden, kijken we naar het Uitvoeringsbesluit Wkkgz. Dit Uitvoeringsbesluit gaat nader in op de verplichtingen die in de Wkkgz staan. In artikel 3 staat dat binnen de Wlz-zorg een VOG verklaring, op het moment dat je in dienst treedt, niet ouder mag zijn dan 3 maanden. Ben je een zelfstandige zorgverlener die Wlz-zorg verleent, dan mag je Wkkgz VOG verklaring niet ouder zijn dan 3 jaar. Omdat er vaak een VOG wordt gevraagd, niet vanuit een wettelijke verplichting, stellen opdrachtgevers hier vaak ‘eigen’ eisen of richtlijnen aan. Het kan dus voorkomen dat er opdrachtgevers akkoord gaan met een VOG ouder dan 3 jaar maar dus ook met niet ouder dan 4 maanden. Indien er geen wettelijke grondslag ligt, mogen zij deze richtlijnen zelf bepalen.

Tot slot

Wil je meer weten over de VOG? Kijk dan op de website zijn Justis. Of neem contact op met onze klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket