KVK Startersdag 2023 – zzp-schap is springlevend

startersdag

Bericht geplaatst 7 november 2023 om 09:00

Op zaterdag 4 november stond de KVK Startersdag weer op de agenda. Een mooie en leerzame dag waar SoloPartners ook dit jaar natuurlijk niet kon ontbreken. We hebben veel starters gesproken en geïnformeerd over het zelfstandig ondernemerschap.

Enthousiasme ondanks onzekerheid

Er speelt momenteel nogal wat rondom het thema ’zzp’. Het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ krijgt veel aandacht in de media en roept gemengde reacties op. Het wetsvoorstel, zoals het er nu ligt, zorgt voor veel onzekerheid over de toekomst van de zzp’er. Het was daarom de vraag of het voor ons, als brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg, een drukke Startersdag zou worden. Op het moment dat de deuren opengingen, werd deze twijfel direct weggenomen. Dit zegt genoeg over het enthousiasme om zelfstandig ondernemer te worden; het aantal zelfstandig ondernemers groeit al jaren en zal blijven toenemen. We kunnen niet zonder deze groep!

Vragen te over…

Na een welkomstwoordje door de Kamer van Koophandel, konden we doen waar we goed in zijn; geïnteresseerden voorzien van informatie en tips rondom het zelfstandig ondernemerschap. We hebben ontzettend veel leuke mensen gesproken en de meest uiteenlopende vragen beantwoord. Met als rode draad natuurlijk ‘het zelfstandig ondernemerschap’. En met vragen als: ’wat moet ik allemaal regelen als startende zzp’er’, ‘hoe bepaal ik het juiste uurtarief’ en ‘hoe kom ik aan opdrachtgevers’.

KVK Startersdag 2023

Van links naar rechts: Daniek Tijssen, Loe van Erp en Melissa van Els

Loe van Erp, algemeen directeur van SoloPartners, verzorgde tijdens de Startersdag een tweetal goedbezochte workshops met als onderwerp ‘Parttime ondernemen’. Samen met Angèle en Astrid van de Kamer van Koophandel ging Loe met de volle zaal in gesprek over de zaken waar je rekening mee moet houden als je zzp-schap combineert met een baan in loondienst. Denk daarbij aan een concurrentie- of nevenwerkzaamheden-beding, maar ook aan het urencriterium en hoe de Belastingdienst omgaat met de ondernemerscriteria. Daarnaast kwam natuurlijk ook aan de orde wat je moet doen als je een keuze moet maken tussen fulltime ondernemen of je vaste baan.

De workshops vielen goed in de smaak; dat bleek wel uit het feit dat na afloop verschillende bezoekers met aanvullende vragen onze stand bezochten.

Wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’

De Startersdag werd bezocht door enkele duizenden potentiële zelfstandig ondernemers. Dit duidt erop dat er in de samenleving een grote behoefte is aan het verwerven van inkomen als ondernemer; en dus niet in loondienst. Het wetsvoorstel staat daar haaks op, aangezien dit het werken als zelfstandig ondernemer nagenoeg onmogelijk maakt.

Het wetsvoorstel staat daarmee haaks op de richting waarin de samenleving zich beweegt. Een ander ongewenst gevolg heeft direct betrekking op de zorg. Het wetsvoorstel roept namelijk veel vragen op over de toekomst van het fiscaal kader waaraan al ruim een jaar wordt gewerkt. Het wetsvoorstel doorkruist een mogelijk succesvolle manier om door zelfregulering de zorg-zzp’ers op de juiste manier in te zetten. Dat is een gemiste kans; nu al is duidelijk dat de Belastingdienst onvoldoende capaciteit heeft om bij circa 1,5 miljoen zzp-contracten te handhaven op schijnzelfstandigheid.

Internetconsultatie

Inmiddels zijn er via de lopende internetconsultatie ruim 900 reacties ingediend op het wetsvoorstel. Het overgrote deel van die reacties is negatief. Naar de mening van SoloPartners kan het dan ook niet anders dan dat het wetsvoorstel, en/of de daarbij behorende toelichting, ingrijpend wordt veranderd.

Er moet meer aandacht komen voor de situaties waarin werken als zzp’er wel mogelijk is, zoals intramuraal in de zorg. Maar daarnaast moet de toezegging van de minister worden nagekomen om de eigenschappen van de ondernemer een prominente plaats te geven. En niet zoals nu; als ‘slotstuk’ voor als de overige voorwaarden nog niet tot een arbeidsovereenkomst hebben geleid.

Het wetsvoorstel zorgt er ondertussen wel voor dat het waarschijnlijk niet lukt om per 1 januari 2024, op basis van het fiscaal kader, te gaan werken in de zorg. Het wetsvoorstel werkt voor de zorg daarom averechts. In plaats van het op korte termijn oplossen van de schijnzelfstandigheid in de zorg, blijft de onduidelijkheid. En zal het nog enige tijd duren voordat kan worden gestart met de aanpak van schijnzelfstandigheid.

Heb jij al gereageerd op de internetconsultatie? Dit kan nog tot vrijdag 10 november.

Tot volgend jaar

We kunnen terugkijken op een geslaagde KVK Starterdag. Naast het beantwoorden van vele vragen, hebben we leuke en leerzame gesprekken gevoerd. Dan blijkt ook maar weer dat het zzp-schap nog springlevend is; ondanks de veranderingen die voor de deur staan.

Heb je nog vragen? Neem dan vrijbijvend contact op met onze klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket