Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling

meldcode

Bericht geplaatst 4 februari 2022 om 12:31

De wet verplicht iedere zorgaanbieder tot het hebben van een meldcode voor Huiselijk geweld en kindermishandeling (hierna: meldcode). Doel van de meldcode is dat signalen van huiselijk geweld en kindermishandelingen tijdig worden opgemerkt. Op die manier kan vroegtijdig passende hulp worden geboden met aandacht voor de eventuele kwetsbaarheid van het slachtoffer. Meer informatie over de meldcode en de stappen die hier onderdeel van zijn, vind je in ons eerdere artikel. In dit artikel vind je informatie over de evaluatie van het werken met de meldcode.

Leertafels

In 2021 heeft het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) in samenwerking met Movisie bijeenkomsten georganiseerd: in vijf regio’s zijn zogenoemde leertafels opgezet. Een leertafel is een structuur van regelmatig overleg waar professionals met elkaar in gesprek gaan over een bepaald onderwerp met als doel van elkaar te leren. Deze leertafels gingen over de knelpunten die het werken met de meldcode met zich meebrengt.

Tijd en reflectie

Het NJi en Movisie koppelen terug dat het werken met de meldcode vraagt om rust. Wanneer je je als professional laat leiden door de waan van de dag, is het lastig om goed met de meldcode te werken. Het is belangrijk om tijd te hebben of te maken voor reflectie. Tijd en ruimte zodat je kunt reflecteren op dat wat er gebeurt en signalen vroegtijdig oppikt. Hierdoor kun je de eerste stap van de meldcode (het in kaart brengen van de signalen) adequaat invullen.

De reflectiemomenten kunnen heel goed plaatsvinden gedurende de dag. Sterker nog, voor deze ‘korte gesprekken’ is meer tijd en waardering nodig. Het zijn juist die momenten die laten zie hoe het daadwerkelijk met iemand gaat, aldus Van den Burg van het NJi. Of zoals Van Eersel, ook van het NJi aangeeft: “de kleine gesprekken zijn het cement dat ook nodig is om een huis te kunnen bouwen”.

Documenten ter ondersteuning

Het NJi reikt op hun website diverse documenten en links (praktische hulpmiddelen) aan. Daar lees je ook het volledige verslag dat ze maakten naar aanleiding van de gedeelde ervaringen aan de leertafels. Movisie maakte een handreiking voor (sociaal) professionals over ouderenmishandeling, te vinden via deze link.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket