Modern personeelsbeleid. Een must!

modern ondernemerschap

Bericht geplaatst 12 mei 2023 om 11:31

Op 19 april publiceerde ZorgVisie een artikel over detacheringsbureaus die zorgpersoneel wegkapen met hogere lonen en extraatjes. Datzelfde personeel wordt vervolgens, met een opslag voor het detacheringsbureau, weer verhuurd aan de werkgevers. Dezelfde werkgevers die er vervolgens over klagen dat, door detachering, de zorg zo duur wordt.

Uitstroom uit loondienst

Klinkt bekend? Inderdaad, dit wordt ook gezegd over zzp’ers; ook zij zouden de zorg onnodig duur maken. Maar of het uurtarief van een zzp’er nou zoveel hoger is dan dat van een vaste medewerker? Daarover kun je discussiëren, maar dat is niet waar we het hier nu over hebben. We willen het hebben over werkgevers die steen en been klagen over de hoge kosten van het personeel dat niet in loondienst is. Dezelfde werkgevers die in de tussentijd geen stappen ondernemen om de uitstroom uit loondienst een halt toe te roepen.

Gebrek aan flexibiliteit

De financiële extra’s die detacheringsbureaus bieden, zullen de overstap naar detachering ongetwijfeld extra aantrekkelijk maken. Maar de primaire reden om over te stappen, lijkt toch te maken te hebben met het gebrek aan flexibiliteit in loondienst. En dit is ook precies de reden waarom veel zpp’ers de overstap naar het ondernemerschap hebben gemaakt.

Aandacht voor modern personeelsbeleid

Een groot deel van de werkgevers in de zorg wil maar niet accepteren dat ze écht werk moeten gaan maken van modern personeelsbeleid. Personeelsbeleid dat rekening houdt met de wensen van de medewerkers over bijvoorbeeld werktijden. Anders raken medewerkers ontevreden en maken ze uiteindelijk een andere keuze. En de werkgevers staan erbij en kijken ernaar. Maar doen niets…

Flexibiliteit lijkt het toverwoord

Vreemd, aangezien organisaties met een modern personeelsbeleid laten zien dat de uitstroom sterk vermindert. En dat de instroom stijgt omdat zorgverleners graag voor die werkgever werken. Deze werkgevers hebben dus veel minder vaak personeelstekorten waardoor ze ook minder moeite hebben om de roosters in te vullen. Geef medewerkers flexibiliteit. En de mogelijkheid om wel, geen of minder avond-, nacht- of weekenddiensten te werken. Zo bereik je dat ook die diensten makkelijker invult.

Klagen in plaats van luisteren

Veel zorgorganisaties betalen dus extra voor medewerkers die niet bij de organisatie in loondienst zijn. En vervolgens klagen ze over de hoge kosten die hiermee gemoeid zijn. Maar blijkbaar doen ze dat liever dan daadwerkelijk luisteren naar de wensen van de medewerkers. Zolang dat het geval is, zal de uitstroom van medewerkers in loondienst niet verminderen. En zal het aandeel van personeel dat niet in loondienst is, alleen maar groter worden.

Alle goede bedoelingen van het IZA en TAZ ten spijt… zolang de werkgevers in de zorg geen andere keuzes maken, gaat dit niet veranderen. Het is veel werkgevers in de zorg blijkbaar veel geld waard om maar niet te hoeven veranderen.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket