Zzp’er – een interessante uitdaging!

schijnzelfstandigheid

Bericht update 28 april 2023 om 10:49

Zzp’ers zijn niet meer weg te denken uit de zorg. Sommige media schrijven zelfs dat zorgmedewerkers massaal zzp’er worden. Maar het ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd. Als zzp’er ben je immers ondernemer; met alle lusten én alle lasten.

Zeker, als zzp’er heb je een aantal voordelen. Zo heb je meer vrijheid en kun zelf je tijd indelen. Maar daar staat tegenover dat je bijvoorbeeld minder (financiële) zekerheden hebt. Laten we een aantal voor- en nadelen voor zzp’ers op een rijtje zetten.

Zorgprofessional én ondernemer

Als zzp’er in de zorg ben je naast zorgprofessional ook ondernemer. Je hebt dus twee rollen en moet voldoen aan alle verplichtingen die voor zorgondernemers gelden. Je moet je ondernemersvaardigheden aanspreken en dat vergt nogal wat onderzoek en regelwerk. Wat doe je bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid? Hoe ga je om met klachten, hoe voldoe je aan de AVG en hoe regel je de facturatie? Met welke belasting- en zorgwetten en -regels heb je te maken en hoe voldoe je hieraan? Allemaal zaken waarover je je als werknemer niet druk hoeft te maken maar waar je als zzp’er mee te maken hebt. Zaken die je zeker niet moet onderschatten!

Pas op voor valkuilen van het ondernemerschap

Maar het zijn niet uitsluitend praktische zaken waar je als zzp’er tegenaan loopt. Uit een kleinschalig onderzoek dat SoloPartners uitvoerde, blijkt dat de (financiële) onzekerheid van zzp’ers iets is waarmee je moet kunnen omgaan. En je moet sterk in je schoenen staan; je bent immers op jezelf aangewezen en hebt geen team waarop je kunt terugvallen en dat je faciliteert. Jij bent degene die bepaalt, regelt én zorgt. Ook de balans tussen werk en privé is een bekende valkuil voor veel zzp’ers; hoe zorg je dat je niet dag en nacht ‘aan staat’. Het interview met Priscilla  is hiervan een mooi voorbeeld.

Onzekere arbeidsmarkt zorgt voor onrust

De politiek denkt nog steeds teveel in de meer traditionele arbeidsmarkt; een arbeidsmarkt met vooral medewerkers in loondienst waarin een vast contract de norm is. Maar de groei van het aantal zzp’ers lijkt moeilijk in te dammen. Afgelopen 5 jaar is het aantal zzp’ers in de zorg met 50% toegenomen; in 2022 waren er volgens de KvK al bijna 169.000 zzp’ers in de zorg actief.

De angst voor het groeiend aantal zzp’ers lijkt deels te liggen bij de gedachte dat veel zzp’ers snel en ondoordacht kiezen om als zzp’er aan de slag te gaan. Hier botst de kijk van de Haagse politiek dus nogal met de praktijk. We merken dat dit veel onrust geeft bij de echte zzp’er die met hart en ziel als zorgprofessional aan het werk is. Vooral met de wetenschap dat een overgrote, groeiende meerderheid van de zelfstandig professionals helemaal niet terug wil in loondienst. 

Ondernemerschap is niet voor iedereen

Helaas zijn er ook zzp’ers die, voor hun gevoel, noodgedwongen kiezen als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan. Hier ligt ook een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers/instellingen. Zij krijgen het in veel gevallen nog steeds niet voor elkaar om de medewerker centraal te stellen. Dit zie je bijvoorbeeld terug als medewerkers geen of weinig zeggenschap hebben over het inplannen van diensten. De medewerker voelt zich hierdoor in sommige gevallen ‘gedwongen’ tot het zelfstandig ondernemerschap. Maar de kans om er met een werkgever/instelling uit te komen, is er wel degelijk; zeker nu er volop werkgelegenheid is in de zorgsector. Zet een eerste stap en ga eens in gesprek met je werkgever. Kijk of en hoe jullie samen tot een passende oplossing kunnen komen. Misschien kun je ook wel voor een aantal uren aan de slag als zzp’er. Bijvoorbeeld om voor meer afwisseling te zorgen naast je vaste baan. Lukt het niet om er samen uit te komen? Ga dan in gesprek met andere werkgevers en kijk welke mogelijkheden daar liggen. Kansen genoeg dus om niet overhaast en ‘noodgedwongen’ de stap naar het zzp’erschap in de zorg te zetten.

Vrijheid in veel opzichten

Vanzelfsprekend zitten er ook pluspunten aan het zzp-ondernemerschap. Belangrijke voordelen die de respondenten in ons kleinschalige onderzoek noemen, zijn vrijheid en zelfstandigheid. Niet alleen in het indelen van de tijd maar ook in de keuze van opdrachtgever/cliënt. Veel zzp’ers ervaren daarnaast meer rust en meer plezier in hun werk. Ze staan meer achter de kwaliteit die ze leveren en ervaren dat ze gemotiveerder zijn.

Zzp’ers zijn hot in medialand

Koppen in de media als ‘Zorginstellingen willen af van zzp’ers’ en ‘Zzp’ers in de zorg: hoe lang houdt het nog stand?’ zijn de laatste tijd aan de orde van de dag. Ze zetten de zzp’er nogal eens, onterecht, in een negatief daglicht en zorgen voor onrust. Ook een term als ‘schijnzelfstandigheid’ draagt hieraan bij.

Maar gelukkig zijn er ook de positieve berichten waarin de zzp’er wordt gezien als onmisbare, flexibel inzetbare schakel binnen de zorgsector. En terecht! De keuze om als zzp‘er aan de slag te gaan maak je bewust en weloverwogen. Onze mening en overtuiging is dat er voor de échte, ondernemende zzp’er altijd plaats zal zijn binnen de zorg.

Alle informatie over waar je als zzp’er in de zorg rekening moet houden, lees je in onze whitepaper. Of kom eens naar een van onze bijeenkomsten voor meer informatie. We helpen je graag!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket