Wat is de AVG?

Laatste update 28 maart 2024 om 16:25

Alle bedrijven, ongeacht hun rechtsvorm, hebben te maken met de Algemene Verordening Gegevensbescherming oftewel de AVG. Zzp’ers in de zorg hebben daarnaast met medische gegeven te maken, die in de AVG aangemerkt worden als bijzondere persoonsgegevens waarmee extra zorgvuldig moet worden omgegaan. De AVG heeft dan ook zeker betrekking op jullie.

Mág ik gegevens opslaan?

Ja, je slaat gegevens op in bijvoorbeeld het clientendossier omdat er een vitaal belang is. Dat is een wettelijke grondslag om dit te mogen doen. Een zzp’er in de zorg heeft bijvoorbeeld vanuit de beroepsinhoud en kwaliteitswetgeving Wkkgz zowel ‘vitale belangen’ als ‘wettelijke verplichtingen’ om gegevens op te slaan. Denk hierbij aan de Wet kwaliteits, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) of de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO).

Maak kenbaar wat je opslaat

Je bent verplicht om aan jouw opdrachtgevers en cliënten kenbaar te maken dat jij (bijzondere persoons)gegevens opslaat. Het informeren van jouw klanten doe je via een privacyverklaring. Die privacyverklaring vinden kwaliteitsleden binnen de online omgeving van SoloPartners. Door de privacyverklaring te overleggen, geef je bij jouw klanten aan hoe en om welke redenen jij gevoelige informatie opslaat. En hoe zij deze informatie in kunnen zien en hoe zij jou kunnen vragen om deze gegevens te wissen of over te dragen dient ook opgenomen te worden. De privacyverklaring dient ter informatie.

Maak een verwerkingsregister aan

Je maakt facturen, werkt met cliëntendossiers en misschien verzend je wel een nieuwsbrief. Voor verschillende doeleinden binnen jouw zzp’erschap kun jij gegevens van je opdrachtgever of cliënt gebruiken. Dit is natuurlijk noodzakelijk, de AVG wil dat je dit inzichtelijk maakt middels een verwerkingsregister.

Je kunt bij het maken van een verwerkingsregister denken aan een excel bestand, je slaat dit voor jezelf op. Enkel indien de AP dit wil zien, moet je dit openbaar maken. Wij hebben een voorbeeld voor je gemaakt om je een idee te geven van hoe deze eruit kan zien. Deze vind je hieronder terug. Wil je graag meer input over dit register, kijk dan op de website van de Kamer van Koophandel.

Soms is het onduidelijk of jij verwerkingsverantwoordelijk of verwerker bent als zzp’er in de zorg. Wij geven in een verdiepend artikel meer duidelijkheid over dit onderwerp. Lees een verwerkingsverantwoordelijke of verwerker onder de AVG?

Let op: Bij de zorg wordt nog scherper dan gemiddeld gekeken naar de wijze waarop jij omspringt met gevoelige informatie. Meer informatie vind je op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Sluit verwerkersovereenkomsten

Als jij een andere partij gebruikt om gevoelige gegevens bij op te slaan, dan dien je als zzp’er een ‘verwerkersovereenkomst’ af te sluiten met die leverancier. De leverancier ‘verwerkt’ in opdracht van jou gevoelige informatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de leverancier van een Electronisch Clientendossier (ECD) of een beveiligde app op jouw telefoon. Het kan zo zijn dat de inhoud met betrekking tot het verwerken van gegevens is opgenomen in de algemene voorwaarden of elders in de overeenkomst. Een losse verwerkersovereenkomst is dan niet nodig.

Rapporteer datalekken

Met het registreren van een datalek kun jij aantonen hoe jij omgegaan bent met het verliezen van gevoelige informatie en dat je hier oog voor hebt gehad. Uiteraard is het de bedoeling dat je tot verbeteracties komt om herhaling te voorkomen. Hiervoor vind je een formulier binnen de online omgeving van SoloPartners.

Soms moet je datalekken melden. Meer informatie over wat je moet weten over datalekken vind je in ons artikel: Datalekken – Hoe zit dit nou precies?

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket