Nieuwe cao VVT – FNV beschuldigt zzp’ers van cherry picking

PNIL goed werkgeverschap

Bericht geplaatst 23 juni 2023 om 15:41

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen… De FNV heeft wederom de plank volledig mis geslagen als het gaat over zzp’ers. Ze hebben overeenstemming bereikt over het openbreken van de cao VVT. Zo gaan de lonen en reiskosten omhoog. Prima, niks mis mee. Wel met de passages die gaan over de zzp’ers, die sowieso niet in een cao thuishoren…

In de nieuwe cao VVT is afgesproken dat werknemers de eerste keuze krijgen bij het uitkiezen van diensten. Deze afspraak is volgens de FNV nodig omdat te vaak zzp’ers de eerste keuze krijgen. En zij dan alleen de zogenaamde ‘leuke’ diensten uitkiezen. Een teken aan de wand dat de FNV er weer eens volledig naast zit.

Cherry picking

Zzp’ers maken zich volgens de FNV schuldig aan cherry picking. Waarop dit is gebaseerd? Geen idee, maar het is een hardnekkig en ongefundeerd beeld dat steeds opnieuw wordt opgeroepen. FNV roept maar wat en dat is niet voor het eerst. De FNV legt ook niet uit waarom een werkgever erbij gebaat is om werknemers wél te laten cherry picken. Het lijkt er niet op dat daarmee diensten eerder of beter worden ingevuld.

Goed werkgeverschap moet het doel zijn

De FNV is blij met de gemaakte afspraken, maar wel om de verkeerde redenen. Denken ze nu écht dat ze zzp’ers hiermee een hak zetten? Ze moeten blij zijn dat het werkgevers min of meer dwingt een eerste stap te zetten naar goed werkgeverschap. Want je vaste medewerkers de eerste keus geven met betrekking tot het invullen van roosters is niet meer dan normaal; een uiting van goed werkgeverschap. En daarmee dus volkomen logisch.

Eigenlijk heeft de FNV alle reden om teleurgesteld te zijn. Het is toch van de zotte dat werkgevers een cao nodig hebben om hun medewerkers op de eerste plaatst te zetten. Je zou toch verwachten dat werkgevers zich dat inmiddels zelf wel beseffen.

FNV heeft het niet begrepen

De FNV zegt dat deze afspraak voorkomt dat medewerkers de overstap naar het zzp-schap maken. Dan heb je het in onze ogen echt niet begrepen. Het gebrek aan invloed op de roosters kan inderdaad een belangrijke reden zijn om de overstap naar het zzp-schap te maken. Maar dit is slechts een klein deel van de ‘regie’ waarnaar de zorgmedewerker op zoek is. Denk bijvoorbeeld aan jonge ouders die geen ANW-diensten willen draaien in de periode dat ze ook de zorg voor jonge kinderen hebben. Wij horen de signalen dat dit er zelfs toe bijdraagt dat zorgmedewerkers de zorg verlaten. Werkgevers moeten de bereidheid hebben om hierover voor een langere periode met medewerkers afspraken te maken. Denken ze dat bij het bieden van de eerste keuze bij diensten hét probleem is opgelost? Dan lijkt er nog een lange weg te gaan…

Wat als…?

Het hebben van de eerste keuze bij diensten verandert niets aan het aantal diensten dat moet worden ingevuld. Er schiet dan ook direct een aantal vragen te binnen: wat als vaste medewerkers gaan cherry picken en de ANW-diensten steevast links laten liggen? Of wat als er drie personen nodig zijn voor een dienst maar zich daar vier medewerkers voor inschrijven? Hoe bepaalt de werkgever dan wie er wel dan niet de eerste keus krijgt? Welk gevolg heeft een dergelijke schending van de cao? Kan een zorgmedewerker bijvoorbeeld naar de rechter om zijn eerste keus af te dwingen?

Toch ‘dwingen’ diensten in te vullen?

Wat moet een werkgever doen als een dienst niet wordt ingevuld? Niet door vaste medewerkers maar ook niet met personeel dat niet in loondienst is. Die laatste groep kun je sowieso niet dwingen een dienst te accepteren. Daaraan verandert de cao VVT niks. Gaan werkgevers accepteren dat diensten dan maar niet worden ingevuld? Of gaan ze toch hun vaste medewerkers met harde of zachte hand dwingen om die diensten in te vullen?

Wederom: spreken óver in plaats van mét zzp’ers

Een cao is bedoeld om collectieve afspraken tussen werkgevers en werknemers vast te leggen. Een cao is niet bedoeld om afspraken tussen opdrachtgevers en zzp’ers vast te leggen. Zzp’ers horen eenvoudigweg niet in een cao thuis. De onderhandelende partijen meenden toch iets over of van zzp’ers te vinden. Dan is het meer dan vreemd dat er afspraken over zzp’ers zijn gemaakt zonder daar vertegenwoordigers van zzp’ers bij te betrekken. Al is het maar om de feiten/beeldvorming goed te krijgen en om onze mening te horen. Er is dus wederom over zzp’ers gesproken en niet met zzp’ers. Vreemd, aangezien SoloPartners wel betrokken is bij allerlei andere afspraken rondom de arbeidsmarkt in de zorg.

Afspraken met hoog symboolgehalte

Kortom, de FNV wrijft zich in de handen om een afspraak die vooral een hoog symboolgehalte heeft. Het maakt de relevantie van de FNV en de andere vakbonden niet groter. Integendeel zelfs. Het benadrukt de symbolische rol die de vakbonden inmiddels in Nederland spelen; schreeuwen voor de bühne maar geen rol van betekenis kunnen spelen voor hun leden of achterban.

Tip: pas je zzp-uurtarief aan!

De VVT-lonen worden dus vanuit de cao aangepast. Neem dit als zzp’er ook mee in het vaststellen/aanpassen van jouw tarief. Wil je weten waarmee je rekening moet houden bij het vatstellen van je uurtarief? Lees het in dit artikel.

SoloPartners in de pers

SoloPartners wordt regelmatig door diverse media gevraagd om informatie, een mening of een bijdrage. Zo is algemeen directeur van SoloPartners Loe van Erp benaderd door de NOS voor een bijdrage aan het artikel ‘Strijd vast versus flex in de zorg nu ook te zien in cao’s: ‘Kentering gaande’. Lees hier het artikel.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket