Hoe kom je tot een uurtarief als zzp’er in de zorg?

uurtarief

Laatste update 7 september 2021 om 10:09

Hoe heb jij je uurtarief bepaald? Heb jij deze wel zelf bepaald of heb jij je laten leiden door adviestarieven van bemiddelende organisaties? In dit artikel bespreken we de onderwerpen die je dient mee te nemen bij het bepalen van je eigen tarief.

Goed of fout?

Laten we voorop stellen dat er geen ‘goed’ of ‘fout’ uurtarief bestaat. Je bent als ondernemer zelf verantwoordelijk voor het al dan niet accepteren van een opdracht voor een bepaald tarief. Het staat opdrachtgevers, cliënten en bemiddelende partijen vrij om zelf met een tarief te komen. Een ’tarievenlijst’ is dus niet zozeer verboden, alhoewel het voor de Belastingdienst wel vreemd is als alle zzp’ers in een groep via één bureau dezelfde tarieven hanteren. Ondernemers horen namelijk zelf een tarief te bepalen en zeg nou zelf; als jij op Werkspot om een schilder vraagt zie je ook niet exact dezelfde tarieven voorbij komen? Ondernemers behoren met elkaar te concurreren en je bent dan dus uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het tarief waar je voor werkt. Ben je niet tevreden met de hoogte van het tarief dat een opdrachtgever biedt? Accepteer de opdracht dan simpelweg niet. Dat klinkt een stuk eenvoudiger dan de praktijk met zich meebrengt, maar uiteindelijk is dit wel hoe het werkt. Jij bent zelfstandig en bepaalt zelf tegen welk tarief je werkt. Er bestaat niet zoiets als ‘vastgestelde’ tarieven in dat opzicht, dus het is maar net hoe jij en jouw opdrachtgever er naar kijken.

Dienstverband

Er zijn meerdere manieren om een uurtarief te berekenen. De methode die we hier bespreken start met de vraag wat iemand met gelijkwaardige ervaring zou verdienen in een dienstverband. Stel dat je een verpleegkundige bent met ruim tien jaar ervaring. Via de CAO valt te lezen dat je dan bijvoorbeeld € 2900 bruto per maand zou kunnen verdienen bij een 36 urige werkweek. De ORT laten we in dit voorbeeld even voor wat het is, want hier wordt door zzp’ers zeer verschillend mee omgegaan. Die € 2900 per maand levert 12 maanden + 8% vakantiegeld + een 13e maand per jaar op, oftewel € 40.000 inkomen op jaarbasis. Had je gekozen voor een dienstverband, dan had je € 40.000 aan salaris ontvangen én was je verzekerd geweest van een aantal sociale zekerheden zoals ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid. Als zzp’er ben je voor deze drie zaken zonder aanvullende verzekeringen niet verzekerd. Daarnaast is een werkgever verplicht om pensioen te sparen voor jou. Ook dat is niet van toepassing op zzp’ers. Als je je tarief bepaald dien je dus ook rekening te houden met je eigen pensioen opbouw. Deze dien je mee te nemen in je berekening.

Opslag

Omdat je dus meer risico loopt als zzp’er, minder sociale zekerheden hebt en meer kosten maakt, kun je bovenop het inkomen van de verpleegkundige in loondienst, een opslag toepassen voor het ondernemerschap. In die opslag zit een compensatie voor het risico van verzuim, kun je je arbeidsongeschiktheid verzekeren, iets met pensioen doen, wat aanvullende kosten dekken die normaal gesproken bij een werkgever zouden liggen en kun je een buffer opbouwen voor als je een keer geen opdrachten hebt. De opslag die we hanteren voor deze risico’s, is 40%. € 40.000 + 40% = € 56.000. Nu weten we dus onze benodigde jaaromzet.

Facturabele uren

Maar hoeveel uren in de week werk je eigenlijk? In loondienst word je voor bijna ieder uur betaald, maar als ondernemer heb je ook uren in je werkweek zitten waar je niet ‘facturabel’ bent, zoals dat dan heet. Het zijn uren waarvoor je geen factuur kan sturen. Administratie voor jouw onderneming, de Wkkgz eisen op orde houden, een bijscholing bezoeken, congresdeelname of acquisitie van nieuwe opdrachten; voor die activiteiten word je niet betaald. Van die 36 uur in een dienstverband van jouw collega verpleegkundige, kun jij er met dezelfde werkweek minder dan 36 ‘facturabel’ werken. Laten we gemakshalve nu stellen dat jij ruim 10% van jouw tijd aan niet-facturabele activiteiten besteed, oftewel 4 uur per week. Dan moet het geld dus in 32 uur per week verdiend worden.

Facturabele weken

Alhoewel het zelfstandig ondernemen in de zorg geweldig is, blijft vakantie op zijn tijd ook prettig. Onder de CAO heeft de verpleegkundige in een dienstverband met compensatie dagen erbij ongeveer 8 weken vrij per jaar. Als we de omslag maken naar ondernemen, heb je dus 52 weken – 8 weken = 44 facturabele / werkzame weken in een jaar zitten. We weten daarmee dus in hoeveel weken (44) en in hoeveel uur per week (32) die € 56.000 verdiend moet worden.

Tarief

€ 56.000 : 44 = € 1270 omzet per week

€ 1270 : 32 = € 40 per uur

De berekening hier laat dus zien dat € 40 per uur voor een verpleegkundige met tien jaar ervaring, een redelijk tarief is voor een zzp’er. Of jij het daarmee eens bent laten we aan jezelf over uiteraard. Er zijn verpleegkundigen die niet voor een uurtarief lager dan € 60 hun bed uitkomen en er zijn verpleegkundigen die € 20 accepteren. Zoals gezegd is dit aan de ondernemer zelf.

Netto

Wat houd je onder zo’n situatie nu netto aan de streep over als zzp’er? De belastingdruk op een eenmanszaak is een stuk minder dan bij jouw collega in een dienstverband het geval is. Via deze tool van Berekenhet kun je dit eenvoudig uitrekenen. In dit rekenvoorbeeld maken we € 500 aan kosten per maand en geven we dus zo’n 10% van de € 56.000 omzet aan kosten uit. Vervolgens zijn er een aantal belastingkortingen van toepassing die niet voor medewerkers in dienst gelden. Die kortingen zijn wel gehouden aan een aantal eisen en alleen van toepassing als je in alle opzichten voldoet aan de eisen voor het IB ondernemerschap. Voldoe je daaraan dan heb je recht op die kortingen. Uiteindelijk houdt een zzp’er in zo’n geval per maand netto € 3237 netto over bij 32 uur facturabel werken met een uurtarief van € 40 per uur.

Video: Tips om een goed uurtarief te bepalen

Wij hebben speciaal voor onze leden een korte uitleg video gemaakt. In deze video wordt alles nog eens eenvoudig aan je uitgelegd.

SoloPartners is als brancheorganisatie actief voor de positie van zzp’ers in de zorg. Daarnaast geven wij voorlichting over het ondernemen in de zorg.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 37.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket