Onderhandel over je uurtarief, zeker nu!

uurtarief

Bericht geplaatst 30 augustus 2022 om 14:08

We krijgen de laatste weken steeds meer signalen van opdrachtgevers en bemiddelaars die eenzijdig de uurtarieven van zzp’ers naar beneden aanpassen of maximumtarieven hanteren. In beide gevallen heb je als zzp’er niet de mogelijkheid om te onderhandelen over je eigen tarieven. Wij vinden dat ongewenst, je moet in alle gevallen de mogelijkheid hebben om over je uurtarief te onderhandelen. In dit artikel vertellen we je hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

Onderhandelen

Eén van de kenmerken van een zelfstandig ondernemer is dat deze zelf bepaalt wat zijn of haar diensten waard zijn. Uiteraard mag de opdrachtgever voor zichzelf bepalen wat hij bereid is te betalen maar het begint allemaal bij jou als zzp’er. Jij moet voor jezelf bepalen wat je waard bent en wat de ondergrens is van wat je bereid bent te accepteren. In onderhandeling met de opdrachtgever komt daar vervolgens een uurtarief uit dat je voor je werkzaamheden zult ontvangen.

Geef ons signalen door

Een niet onderhandelbaar uurtarief kan onder omstandigheden in strijd zijn met de wet. Dat kan het geval zijn wanneer meerdere partijen afspraken maken over de tarieven die ze betalen of als één grote partij met een aanzienlijke marktpositie eenzijdig bepaalt tegen welke tarieven zzp’ers voor haar mogen werken. Als je dit soort praktijken tegenkomt, verzoeken wij je die bij ons te melden. Wij zullen die meldingen op onze beurt doorsturen naar de ACM (Autoriteit Consument en Markt) die bevoegd is om op te treden tegen misbruik van marktmacht en kartelpraktijken.

Maak een statement

Er is eigenlijk maar één echte remedie tegen niet onderhandelbare, te lage tarieven: niet contracteren. Je bent niet verplicht te contracteren en als je niet over je uurtarief kunt onderhandelen en geacht wordt te werken voor een bedrag dat lager ligt dan dat je waard bent, kun je het voorgelegde contract gewoon weigeren. Sterker nog, als je een beetje eigenwaarde hebt, weiger je dat contract

Het uurtarief, niet zomaar uit de lucht gegrepen

Als het goed is, heb je bij het bepalen van je uurtarief rekening gehouden met de ondernemersrisico’s die je loopt en wat het kost om die risico’s te ondervangen. Die kosten betaal je uit je uurtarief dus het is logisch dat je bij de hoogte daarvan rekening houdt met premies voor pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en dat je ook geld opzijzet voor periodes dat je geen opdrachten hebt. Bovendien ontvang je geen vakantiegeld, dus ook de kosten daarvan betaal je van je uurtarief.

Na aftrek van alle kosten dien je voldoende over te houden om van te leven. Er dus een bepaald bedrag dat je nodig hebt om alle kosten van te voldoen en daar hoort een uurtarief bij waarmee je dat allemaal kunt betalen. Ga je voor een lager tarief werken, kom je niet meer uit de kosten en ga je risico’s lopen. Dat is niet verstandig. Bepaal dus een drempelbedrag waaronder je een opdracht niet accepteert. 

Er is werk genoeg

Er is op dit moment voldoende aanbod van werk, dus ben niet bang om een opdracht te weigeren. De kans is groot dat je zo een ander en beter aanbod hebt. Een opdrachtgever die structureel te weinig betaalt aan zzp’ers kan ook alleen maar op die manier op andere gedachten worden gebracht. Als alle zzp’ers immers de opdrachten weigeren omdat het tarierf te laag is, zal de opdrachtgever een keuze moeten maken tussen ofwel een hoger tarief betalen ofwel zijn roosters op een andere manier invullen.

Pak de regie

Lukt het om een hoger uurtarief af te spreken dan het drempelbedrag, en dat is geen schande, betekent dat een hoger inkomen voor jezelf. Daar is niets mis mee. Je weet zelf wat je waard bent maar als een opdrachtgever je waarde nog wat hoger inschat, is dat je verdienste als ondernemer. Het is geen schande om dat hogere tarief te accepteren, blijkbaar is je zorgverlening dat waard.

Te vaak horen of lezen wij echter verhalen van zzp’ers die accepteren dat de opdrachtgever of het bemiddelingsbureau de tarieven bepaalt, zelfs als die te laag zijn om van rond te komen. Zolang zzp’ers dat accepteren, zullen opdrachtgevers en bemiddelaars proberen de tarieven te bepalen. Doe daar dus niet aan mee. Als je een tarief krijgt aangeboden dat te laag is om van rond te komen, weiger het dan. Dat is de eerste keer wellicht wat onwennig maar dat is niet erg. Je zult gauw genoeg merken dat uiteindelijk ook over dat niet onderhandelbare tarief gewoon te onderhandelen is, als je maar je poot stijf houdt.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 39.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket