Onderhandel over je uurtarief, zeker nu!

uurtarief

Bericht geplaatst 22 december 2023 om 13:28

We krijgen regelmatig signalen over opdrachtgevers en bemiddelaars die eenzijdig de uurtarieven van zzp’ers naar beneden aanpassen of maximumtarieven hanteren. Je hebt dan als zzp’er niet de mogelijkheid om te onderhandelen over je eigen tarieven. Wij vinden dat onwenselijk; als zelfstandig ondernemer moet je altijd je eigen uurtarief kunnen bepalen en de mogelijkheid hebben om hierover te onderhandelen. In dit artikel vertellen we je hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

Jij bepaalt!

Een van de kenmerken van een zelfstandig ondernemer is dat deze zélf bepaalt wat zijn of haar diensten waard zijn. En uiteraard bepaalt de opdrachtgever zelf wat hij bereid is te betalen. Maar het begint bij jou, zzp’er in de zorg. Jij moet voor jezelf bepalen wat je waard bent. En wat de ondergrens is van wat je bereid bent te accepteren. In onderhandeling met de opdrachtgever komt daar vervolgens een uurtarief uit dat je voor je werkzaamheden ontvangt.

Maak een statement

Er is eigenlijk maar één echte remedie tegen tarieven die ‘niet-onderhandelbaar’ en ’te laag’ zijn: niet contracteren! Je bent hier niet toe verplicht. Is het niet mogelijk om over je uurtarief te onderhandelen en wordt er van je verwacht dat je werkt voor een lager tarief dan jij hebt vastgesteld? Dan kun je als ondernemende zzp’er maar een ding doen: het voorgelegde contract weigeren.

Jouw uurtarief; niet zomaar uit de lucht gegrepen

Jouw uurtarief is niet zo maar ontstaan. Hiervoor heb je rekening gehouden met vele zaken. Denk aan de ondernemersrisico’s die je loopt en de kosten om die risico’s te ondervangen. Die kosten betaal je uit je uurtarief. Het is dus logisch dat je bij de hoogte daarvan rekening houdt met premies voor bijvoorbeeld pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. En dat je geld opzij zet voor periodes dat je mogelijk geen opdrachten hebt. Bovendien ontvang je als zelfstandig ondernemer geen vakantiegeld, dus ook hiermee houd je rekening bij het bepalen van je uurtarief.

Na aftrek van alle kosten moet je natuurlijk voldoende overhouden om van te leven. Je hebt dus een bepaald bedrag nodig om alle kosten van te voldoen en daar hoort een bepaald uurtarief bij. Ga je voor een lager tarief werken? Dan kom je niet uit de kosten en loop je risico’s. Dit past niet bij ‘goed ondernemerschap’. Bepaal dus een drempelbedrag waaronder je een opdracht niet accepteert.

Wil je meer lezen over het bepalen en vaststellen van je uurtarief? Hierover lees je meer in ons artikel ‘Hoe kom je als zzp’er in de zorg tot een uurtarief?’

Voldoende werk

Er is op dit moment voldoende aanbod van werk. Ben dus niet bang om een opdracht te weigeren. De kans is groot dat je snel een ander en beter aanbod hebt waarmee je wel alle kosten dekt. Weigeren alle, of in ieder geval veel, zzp’ers opdrachten omdat het tarief te laag is? Dan zal zo’n opdrachtgever die structureel te weinig betaalt, een keuze moeten maken: ofwel een hoger tarief betalen ofwel de roosters op een andere manier invullen.

Pak de regie

Lukt het om een hoger uurtarief af te spreken dan jouw drempelbedrag? Dat is geen schande en betekent een hoger inkomen voor jezelf. Daar is niets mis mee. Je weet zelf wat je ‘waard’ bent maar als een opdrachtgever je waarde nog wat hoger inschat, is dat je verdienste als ondernemer. Het is geen schande om dat hogere tarief te accepteren; blijkbaar is je zorgverlening dat waard.

Te vaak horen we verhalen van zzp’ers die accepteren dat een opdrachtgever of bemiddelingsbureau de tarieven bepaalt; zelfs als die te laag zijn om van rond te komen. Zolang zzp’ers dat accepteren, zullen opdrachtgevers en bemiddelaars proberen de tarieven te bepalen. Doe daar dus niet aan mee. Nogmaals, als je een tarief krijgt aangeboden dat te laag is om van rond te komen, weiger het dan. Dat is de eerste keer wellicht wat onwennig maar dat is niet erg. Je zult gauw genoeg merken dat uiteindelijk ook over dat ‘niet-onderhandelbare tarief’ gewoon te onderhandelen is. Ga het gesprek aan en stel jezelf op als échte ondernemer!

Meld onrechtmatigheden aan SoloPartners!

Een niet-onderhandelbaar uurtarief kan in strijd zijn met de wet. Dat kan het geval zijn wanneer meerdere partijen afspraken maken over de tarieven die ze betalen. Of als een grote partij met een aanzienlijke marktpositie eenzijdig bepaalt tegen welke tarieven zzp’ers voor haar mogen werken. Als je dit soort praktijken tegenkomt, verzoeken wij je die bij ons te melden. Wij zullen die meldingen op onze beurt doorsturen naar de ACM (Autoriteit Consument en Markt). Deze partij is bevoegd om op te treden tegen misbruik van marktmacht en kartelpraktijken.

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket