PNIL-module AIVG niet bruikbaar voor zzp’ers

PNIL goed werkgeverschap

Bericht geplaatst 24 januari 2023 om 12:29

Sinds 2002 werken zorgorganisaties met de Algemene Inkoopvoorwaarden Gezondheidszorg (AIVG). Deze voorwaarden zijn opgesteld door o.a. Actiz, VGN en GGZ Nederland en aangepast in 2014 en 2017. In 2017 is aan de AIVG de module Personeel Niet In Loondienst toegevoegd (PNIL). Eind 2022 is een nieuwe versie van de AIVG gepubliceerd. Ook de module PNIL zal worden aangepast. Het is nog niet duidelijk wanneer ze de nieuwe module zullen presenteren.

Zzp’ers vragen ons wel eens of de PNIL-module ook door zzp’ers in de zorg gebruikt kan worden als zij rechtstreeks contracteren met een zorginstelling. Dat is niet het geval. De PNIL-module is opgesteld voor contracten tussen zorginstellingen en intermediairs. De module bevat daardoor geen bepalingen die rechtstreeks van toepassing zijn tussen de instelling en de zzp’er. Dat is wel nodig wil je een beroep kunnen doen op de bepalingen van de module.

Daarnaast bevat de PNIL-module voorwaarden die zijn geschreven vanuit het belang van de zorginstelling, en dat belang is niet per sé gelijk aan dat van de zzp’er. Dat kan beter. Je kunt een jurist vragen om maatwerk voorwaarden voor je te maken. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de modelvoorwaarden die SoloPartners aanbiedt in het kwaliteitspakket.

Algemene voorwaarden kunnen handig zijn, ook voor zzp’ers. Je moet immers meerdere opdrachtgevers per jaar hebben, wat betekent dat je ook meerdere overeenkomsten van opdracht sluit. In al die overeenkomsten wil je zaken regelen die in iedere overeenkomst weer terugkomen en ook iedere keer weer hetzelfde zijn. Daarvoor gebruik je algemene voorwaarden. In combinatie met een beknopte overeenkomst waarin de afspraken staan die specifiek zijn voor de opdracht, verwijs je voor het overige naar de algemene voorwaarden.

Let wel op: wil je indien nodig ook daadwerkelijk een beroep kunnen doen op de algemene voorwaarden die je gebruikt, dan moet je aan twee voorwaarden voldoen. Je moet voor of tijdens het sluiten van de overeenkomst de algemene voorwaarden van toepassing verklaren. Zo weet de wederpartij dat je daarvan gebruik maakt. En de wederpartij moet de mogelijkheid hebben om kennis te nemen van die voorwaarden. Dit klinkt eenvoudig, en dat is het ook, maar toch gaat dit in de praktijk nog best vaak verkeerd. Zorg dat je zelf die fout niet maakt.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket