Ruim 70% van de zorgaanbieders ervaart knelpunten bij implementatie van de Wet zorg en dwang

Wet zorg en dwang Wzd

Bericht geplaatst 13 januari 2022 om 10:00

Onderzoek onder leden van de brancheverenigingen van kleinschalige zorgaanbieders geven aan dat op dit moment slechts 4% de Wet zorg en dwang (Wzd) toepast en aan de gestelde voorwaarden kan voldoen. 13% geeft aan de Wzd toe te passen maar heeft moeite om aan de voorwaarden te voldoen. 23% geeft aan dat ze zich aan het voorbereiden zijn om de Wzd toe te gaan passen, maar passen deze op dit moment nog niet toe.

Naar aanleiding van signalen van hun leden over onduidelijkheden betreffende de implementatie van de Wzd zijn de brancheverenigingen BVKZ, Federatie Landbouw en Zorg, SoloPartners, Spot en Zorgthuisnl – verenigd in de coalitie kleinschalige zorgaanbieders – een onderzoek gestart naar de knelpunten bij de implementatie van de Wzd. De coalitie heeft in mei 2021 een vragenlijst uitgezet onder al haar leden. Deze leden zijn (kleinschalige) zorgaanbieders die werken met uiteenlopende doelgroepen en een divers zorgaanbod. Allen ervaren ze knelpunten bij de implementatie van de Wzd.

“Er dient veel geregeld te worden, waardoor het voor ons als kleine zorgorganisatie gemakkelijker is om deze zorg dan over te dragen aan een andere zorgorganisatie.”

Bijna de helft van de bevraagde zorgaanbieders kiest er bewust voor om geen onvrijwillige zorg te leveren. De reden daarvoor is dat het niet past binnen het huidige zorgaanbod en de visie van waaruit ze werken. Daarnaast zijn er zorgaanbieders die de keuze hebben gemaakt om onvrijwillige zorg als uitsluitingscriterium te hanteren. Omdat zij niet kunnen voldoen aan de wettelijke voorwaarden van onvrijwillige zorg.

Uit de rapportage blijkt dat er een aantal knelpunten vaak naar voren komt:

  • Er is kennis, maar het kan beter.
  • Er zijn twijfels over het invullen van de rollen in het stappenplan: wie, wat, waar? En er is onduidelijkheid over de rollen binnen het stappenplan en de beschikbaarheid van de functionarissen voor het invullen van deze rollen.
  • Samenwerking is gering of onbekend hoe hier invulling aan te geven.

Bent u benieuwd naar de bevindingen en vervolgacties die de coalitie naar aanleiding van haar onderzoek heeft opgesteld? Lees dan ons Rapport Knelpunten Wet zorg en dwang binnen de intra- en extramurale zorg bij kleinschalige zorgaanbieders. Een samenvatting van het rapport is te vinden via deze link.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket