Starten als zzp’er in de zorg? Dan krijg je vier rollen inéén

zzp'er in de zorg

Bericht geplaatst 5 juni 2020 om 12:50

Wil jij starten als zzp’er in de zorg? Dan is het belangrijk dat je je vooraf goed inleest over de verplichtingen die je aangaat. Als zzp’er in de zorg ben je namelijk veel meer dan een zorgverlener met een Kamer van Koophandel nummer. Je krijgt er behoorlijk wat verantwoordelijkheden bij. Je bent namelijk náást zorgverlener, ook als ‘ondernemer voor de Inkomstenbelasting’, ‘solistisch werkend zorgaanbieder’ en ‘buiten dienstverband’ gaat werken. Als het ware krijg je dus vier rollen inéén. Als brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg zien wij het als onze verantwoordelijkheid om zorgprofessionals goed te informeren over het hoe en waarom bij het zijn van een zzp’er. Om die reden dit artikel over de rollen die jij hebt als zelfstandige in de zorg.

De rol van zorgprofessional

In een dienstverband is over het algemeen de organisatie verantwoordelijk voor het checken van de bevoegd- en bekwaamheidseisen rondom medewerkers. Of jouw competenties, diploma’s, certificaten en vaardigheden ‘matchen’ met de populatie aan cliënten of patiënten, is aan de organisatie om in de gaten te houden. Dit komt voort uit het feit dat de organisatie uiteindelijk kiest welk profiel aan cliënten / patiënten zij in zorg nemen. Als zzp’er in de zorg ben jij zelf verantwoordelijk voor het beoordelen van jouw eigen bevoegd en bekwaamheid. Je bent zelf verantwoordelijk voor de match die je maakt met de cliënt of patiënt die jij in zorg neemt. Het is dus aan jou om eigen scholing te plannen, certificaten up-to-date te houden, je aan te sluiten bij jouw beroepsgroep en de ontwikkelingen in jouw vak te volgen. Zodat je weloverwogen een keuze kunt maken over wie je wel en niet in zorg neemt. En dat je goed kunt beoordelen welke opdracht wel bij je past en welke niet.

Wat doet SoloPartners hiermee?

Kwaliteitsleden van SoloPartners hebben de beschikking over de KICK protocollen van Vilans. Het werken volgens protocol is voor zorgprofessionals van belang en aangezien zzp’ers in de zorg hier zelf verantwoordelijk voor zijn, hebben we de KICK protocollen onderdeel gemaakt van het Kwaliteitspakket.

De rol van ondernemer voor de Inkomstenbelasting

Op het moment dat jij je inschrijft bij de Kamer van Koophandel en als zzp’er in de zorg door het leven wil gaan, kies je er zelf voor om op een heel andere manier jouw belastingaangifte te (laten) doen. Je bent Ondernemer voor de Inkomstenbelasting als je voldoende ‘ondernemend’ door het leven gaat en je aan specifieke spelregels houdt. Die spelregels worden gecontroleerd door de Belastingdienst. Zo hoor je gemiddeld 23,5 uur per week te besteden aan jouw onderneming, zodat je op 1225 uur per jaar uitkomt. Je mag niet meer dan 70% van je omzet bij één opdrachtgever behalen en moet over voldoende klanten beschikken gedurende het jaar. Risico lopen, investeren, een goede administratie voeren, jezelf presenteren online via een eigen website; het hoort er allemaal bij. En meer. Ondernemer voor de Inkomstenbelasting zijn is iets dat je moet willen, want er zit behoorlijk wat werk aan vast en brengt onzekerheden met zich mee. Om die reden is het zzp-schap dan ook vooral een heel andere manier van werken dan werken in een dienstverband.

Wat doet SoloPartners hiermee?

Kwaliteitsleden van SoloPartners hebben een eigen online profiel. De profielpagina van SoloPartners laat zien wie jij bent als zzp’er in de zorg en welke eisen jij op orde hebt. Zo heb je alvast een eigen online pagina waarmee je jezelf kunt profileren. Kopieer de link en stuur deze naar bijvoorbeeld (potentiële) opdrachtgevers of andere zzp’ers om jezelf voor te stellen.

De rol van solistisch werkend zorgaanbieder

Schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel, dan wordt via jouw ‘SBI’ code vastgesteld of jij dient te voldoen aan de Wkkgz. We hebben deze online tool gemaakt om jou te laten bepalen of je wel of niet moet voldoen. De kans dat je moet voldoen is vrij groot, aangezien zo’n 137.000 zzp’ers in de zorg aan deze eisen moeten voldoen. Die ‘Wkkgz’, ook wel Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg, heeft een reeks aan eisen gesteld aan alle ‘zorgaanbieders’, van ziekenhuis tot aan zzp’er in de zorg. De zzp’er in de zorg wordt ‘solistisch werkend zorgaanbieder’ genoemd. Het komt erop neer dat de wetgever verwacht dat jij een aantal zaken in jouw eigen praktijk op orde brengt, zodat je veilig en goed kunt werken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd is de controlerende instantie die hier toezicht op houdt. Het is aan jou om deze eisen op orde te brengen.

Wat doet SoloPartners hiermee?

Ieder lid van SoloPartners is aangesloten op onze klachtenregeling. Daarmee voldoen alle leden van SoloPartners onmiddellijk aan de belangrijkste verplichting die geldt vanuit de Wkkgz. Met het kwaliteitspakket van SoloPartners heb je meer Wkkgz eisen op orde. Zo heb je de beschikking over een eigen zorgdossier, een model zorgovereenkomst, medicatiebeleid, kun je incidenten registreren en heb je recht op een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Dit zijn eisen waar iedere zzp’er in de zorg aan moet voldoen.

De rol van ‘buiten dienstverband’ willen werken

Heb je de termen VAR-verklaring, wet DBA en webmodule weleens horen vallen? De arbeidswetgeving van vandaag dateert uit 1907 en dat heeft nogal wat consequenties. Omdat er in 1907 nog geen zzp’er bestond en we nu het miljoen dik gepasseerd zijn, zitten we in een voortdurende zoektocht naar wanneer een zzp’er nu echt zelfstandig werkt. Of eigenlijk ‘buiten dienstverband’ werkt. Het is een discussie die inmiddels decennia lang loopt en nooit echt duidelijkheid heeft gegeven. Dat komt omdat de zzp’er wordt beoordeeld vanuit het perspectief van dienstverband. Iedereen die werkt is werkzaam binnen een dienstverband, tenzij de opdrachtgever en jij kunnen aantonen dat het niet zo is. Die worsteling vraagt van jou dat je jezelf inleest in wanneer je risico’s loopt en waar die risico’s vandaan komen. De overeenkomst tussen jou en de opdrachtgever is op dit moment een heel belangrijk onderdeel om vast te stellen of jij binnen of buiten dienstverband actief bent.

Wat doet SoloPartners hiermee?

Voor kwaliteitsleden van SoloPartners hebben we een aantal overeenkomsten in de online omgeving geplaatst, zodat jij een goed uitgangspunt hebt als jij gaat werken voor een opdrachtgever. Dit geeft de mogelijkheid om goed voorbereid met een nieuwe cliënt of opdrachtgever in gesprek te gaan.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 39.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket