Starten als zzp’er in de zorg? Dan krijg je vier rollen inéén

zzp'er in de zorg

Bericht geplaatst 9 april 2024 om 10:59

Overweeg je om als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan? Dan is het slim om je vooraf goed te verdiepen in de verplichtingen die daarbij komen kijken. Als zzp’er in de zorg draag je namelijk meer verantwoordelijkheid dan alleen het verlenen van zorg onder een KvK-nummer. Je krijgt te maken met verschillende rollen, zoals ‘ondernemer voor de Inkomstenbelasting’, ‘zelfstandig werkend zorgaanbieder’ en je werkt buiten een vast dienstverband. Kortom, je hebt meerdere petten op. Als brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg vinden we het belangrijk om zorgprofessionals goed te informeren over wat het betekent om als zzp’er aan de slag te gaan. Daarom bieden we dit artikel aan, waarin we ingaan op de verschillende rollen die je als zelfstandige in de zorg vervult.

De rol van zorgprofessional

In loondienst is het meestal de taak van de organisatie om te controleren of medewerkers voldoen aan de bevoegdheids- en bekwaamheidseisen. Het is aan de organisatie om te bepalen of jouw vaardigheden, diploma’s, certificaten en bekwaamheden overeenkomen met de behoeften van de cliënten of patiënten. Dit komt doordat de organisatie uiteindelijk beslist welk type cliënten/patiënten zij in behandeling nemen. Als zelfstandige in de zorg ben je zelf verantwoordelijk voor het beoordelen van je eigen bevoegdheid en bekwaamheid. Je draagt zelf de verantwoordelijkheid voor het vinden van de juiste match met de cliënt of patiënt die je behandelt. Het is jouw verantwoordelijkheid om je eigen scholing te plannen, certificaten actueel te houden, je aan te sluiten bij je beroepsgroep en op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in je vakgebied. Op die manier kun je weloverwogen beslissen welke cliënten je wel en niet aanneemt en kun je goed inschatten welke opdrachten bij je passen en welke niet.

Wat doet SoloPartners hiermee?

Leden van SoloPartners die een kwaliteitspakket afnemen, krijgen gratis toegang tot Vilans protocollen (t.w.v. 30 euro) via MijnSolo, een persoonlijke inlogomgeving. Het werken volgens protocollen is voor zorgprofessionals van belang en aangezien zzp’ers in de zorg hier zelf verantwoordelijk voor zijn, hebben we deze protocollen onderdeel gemaakt van het kwaliteitspakket.  

De rol van ondernemer voor de Inkomstenbelasting

Wanneer je je registreert bij de Kamer van Koophandel en besluit om als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan, kies je ervoor om op een andere manier je belastingaangifte te regelen. Je wordt beschouwd als Ondernemer voor de Inkomstenbelasting als je een zekere ondernemingsgeest hebt en je aan bepaalde regels houdt, die worden gecontroleerd door de Belastingdienst. Je moet gemiddeld 23,5 uur per week aan je onderneming besteden, wat neerkomt op 1225 uur per jaar. Je mag niet meer dan 70% van je omzet van één klant krijgen en je moet gedurende het jaar over voldoende klanten beschikken. Ook moet je bereid zijn om risico’s te nemen, te investeren, een goede administratie bij te houden en jezelf online te presenteren met een eigen website, en meer. Ondernemer voor de Inkomstenbelasting zijn vergt een zekere bereidheid, omdat het behoorlijk wat werk en onzekerheden met zich meebrengt. Daarom is zzp’en vooral een totaal andere manier van werken dan in loondienst zijn.

Wat doet SoloPartners hiermee?

Kwaliteitsleden van SoloPartners hebben een persoonlijke MijnSolo-omgeving waarop ze in kunnen loggen en alle relateerde informatie vinden en alles wat je moet weten en downloaden op één plek. Bijvoorbeeld de 9 verschillende modelovereenkomsten. 

De rol van solistisch werkend zorgaanbieder

Als je je registreert bij de Kamer van Koophandel, wordt aan de hand van je ‘SBI’-code bepaald of je moet voldoen aan de Wkkgz. We hebben deze online tool gemaakt zodat je kunt zien of je eraan moet voldoen of niet. De kans is behoorlijk groot dat dit het geval is, aangezien ongeveer 206.000 zelfstandigen zonder personeel in de zorg aan deze vereisten moeten voldoen. De Wkkgz, ook bekend als de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg, legt allerlei verplichtingen op aan alle zorgverleners, van ziekenhuizen tot zelfstandigen zonder personeel in de zorg. Een zelfstandige zonder personeel in de zorg wordt aangeduid als ‘solistisch werkend zorgverlener’. Kort gezegd verwacht de wetgever dat je bepaalde zaken in je eigen praktijk regelt, zodat je veilig en effectief kunt werken. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de naleving hiervan. Het is jouw verantwoordelijkheid om aan deze eisen te voldoen.

Wat doet SoloPartners hiermee?

SoloPartners-leden zijn automatisch aangesloten op onze klachtenregeling. Hierdoor voldoen alle SoloPartners-leden meteen aan de belangrijkste eis vanuit de Wkkgz. Met het kwaliteitspakket van SoloPartners heb je nog meer Wkkgz-vereisten op orde. Zo heb je de beschikking over een eigen zorgdossier, een modelzorgovereenkomst, medicatiebeleid, de mogelijkheid om incidenten te registreren, en je hebt recht op een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Dit zijn eisen die elke zelfstandige zorgverlener moet naleven.

De rol van ‘buiten dienstverband’ willen werken

Heb je wel eens gehoord van de VAR-verklaring, wet DBA en webmodule? De huidige arbeidswetgeving dateert van 1907, wat nu tot veel vragen leidt, vooral met de opkomst van zzp’ers. Het beoordelen van zzp’ers gebeurt nog steeds vanuit het perspectief van een dienstverband, wat zorgt voor onduidelijkheid en risico’s. De overeenkomst tussen jou en je opdrachtgever is nu essentieel om te bepalen of je binnen of buiten een dienstverband valt.

Wat doet SoloPartners hiermee?

SoloPartners-leden die een kwaliteitspakket afnemen, kunnen in hun persoonlijke MijnSolo-omgeving verschillende overeenkomsten vinden. Dit geeft je een stevige basis wanneer je aan de slag gaat voor een opdrachtgever, waardoor je goed voorbereid het gesprek kunt aangaan met een nieuwe cliënt of opdrachtgever.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket