Update – BSN doorgeven aan bemiddelingsbureau is niet altijd nodig

Bericht geplaatst 16 januari 2024 om 09:13

Begin vorig jaar informeerden we je dat opdrachtgevers jouw burgerservicenummer (BSN) mogelijk nodig hebben om aan de  zogenaamde ‘renseigneringsverplichting’ te voldoen. Dit houdt kortgezegd in dat de Belastingdienst eist dat een opdrachtgever of bemiddelingsbureau opgeeft aan welke zzp’ers facturen zijn betaald die vrij zijn van btw. Om die reden kan een opdrachtgever of bemiddelingsbureau je dus om je BSN vragen. Hierop is nu één uitzondering gekomen…

Uitzondering op ‘de regel’

De verplichting geldt nog steeds. Dus ook dit jaar kan je gevraagd worden om je BSN. Dat is niets om je druk over te maken, maar is wel goed om te weten. De Belastingdienst heeft inmiddels wel één uitzondering geaccepteerd. Het gaat dan om bemiddelingsconstructies waarbij het bemiddelingsbureau namens de zzp’er incasseert bij de opdrachtgever en doorbetaald aan de zzp’er.

De Belastingdienst redeneert dat in die situatie de opdrachtgever niet aan de zzp’er betaalt voor de verleende diensten maar aan het bemiddelingsbureau. Hierdoor hoeft de opdrachtgever van die betalingen geen opgave te doen aan de Belastingdienst.

Ook de bemiddelaar hoeft geen opgave te doen. Deze betaalt weliswaar door aan de zzp’er maar die betaling heeft geen betrekking op diensten die de zzp’er aan het bemiddelingsbureau verleende. Die diensten leverde de zzp’er immers aan de opdrachtgever.

Scheiding van rollen

De rollen van de opdrachtgever en het bemiddelingsbureau worden, voor wat betreft de dienstverlening en de betaling, afzonderlijk van elkaar beoordeeld. De dienstverlening vindt rechtstreeks plaats door de zzp’er aan de opdrachtgever. De facturatie en betaling lopen via het bemiddelingsbureau. Deze rollen zijn strikt gescheiden. De Belastingdienst concludeert hierdoor dat zowel de opdrachtgever als de bemiddelaar geen opgave van de betaling hoeft te doen.

In alle andere gevallen…

Let op, in iedere andere constructie waarbij een bemiddelingsbureau is betrokken, moet er dus wel door óf de opdrachtgever óf de bemiddelaar opgave worden gedaan. Bijvoorbeeld in de situatie waarin de zzp’er rechtstreeks factureert aan de opdrachtgever en deze de zzp’er ook rechtstreeks betaalt. In deze situatie kan de opdrachtgever om jouw BSN vragen om aan de Belastingdienst opgave te doen van ‘uitbetaling aan derden’.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de ‘renseigneringsverplichting’? Lees dan het artikel ‘Je BSN-nummer wordt vaker gevraagd, geen zorgen’ dat wij op 31 januari 2023 hierover publiceerden.

Of neem contact op met onze klantenservice op telefoonnummer 085-2010140 of via info@solopartners.nl.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket