Wat deden wij in juni?

brancheorganisatie

Bericht geplaatst 7 juli 2023 om 13:46

Jullie kennen natuurlijk allemaal onze klantenservice en de informatie op onze website. Hiermee helpen we jullie met het ondernemerschap en het leveren van kwalitatief goede zorg. Ook organiseren wij (leden)bijeenkomsten waarin we jullie informeren over het zzp-schap in de zorg.

SoloPartners doet echter meer. Als brancheorganisatie behartigen we jullie belangen in Den Haag en bij andere partijen die betrokken zijn bij de zorg. Omdat die activiteiten niet altijd even goed zichtbaar zijn, informeren we jullie hier iedere maand over.

VGZ

De maand begon goed met een gesprek met een teamleider inkoop van VGZ. Op verzoek van SoloPartners gingen wij met elkaar in gesprek over de positie van zzp’ers in het inkoopbeleid. Uiteraard hebben we gesproken over het gebrek aan mogelijkheden om als zzp’er rechtstreeks te contracteren met VGZ en andere verzekeraars. Daarnaast hebben we het uitvoerig gehad over de onderdelen in het inkoopbeleid die het inschakelen van zzp’ers als onderaannemer moeilijk, zo niet onmogelijk, maken.

Dat een zzp’er niet rechtstreeks kan contracteren met een verzekeraar heeft voornamelijk te maken met de administratieve belasting voor een verzekeraar. Met één zzp’er loopt dat nog wel los. Maar als je jaarlijks met duizenden zzp’ers moet onderhandelen en deze moet contracteren, is dat in verhouding te veel werk. Dat probleem voorkom je door zzp’ers als onderaannemer toe te staan. Maar ook daarvoor hanteren verzekeraars beperkingen.  

Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (TAZ)

In juni kwam de werkgroep ‘Balans vast/flex’ bij elkaar om de voortgang met betrekking tot een aantal onderwerpen te bespreken. Zo is de verdere uitwerking van de bewustwordingscampagne besproken. Ook de stand van zaken met betrekking tot de aanpak van schijnzelfstandigheid kwam aan de orde. Daarover kunnen we jullie, als alles meezit, op korte termijn meer informatie geven.

Ministerie van SZW

Samen met andere brancheorganisaties voor zzp’ers waren we in Den Haag om de ambtenaren van SZW ervan te overtuigen dat ondernemerschap een belangrijkere plaats krijgt bij het beoordelen van arbeidsrelaties. Dit kan bijvoorbeeld door eerst te kijken of de persoon die de werkzaamheden verricht, voldoet aan de criteria voor ondernemerschap. En dus niet door eerst te kijken of de werkzaamheden wel of niet door een zzp’er kunnen worden uitgevoerd.

Niet alleen de ambtenaren zijn dit inmiddels serieus verder aan het onderzoeken. Ook de minister heeft naar aanleiding van een motie van de Tweede Kamer toegezegd dat wat haar betreft de eisen aan het ondernemerschap een belangrijke plek moeten krijgen in de nieuwe wet. Voor nu is het afwachten of en hoe dat in het wetsvoorstel wordt opgenomen. We houden jullie op de hoogte.

FAIR Brabant

Deze maand hebben we bijgepraat met de directeur van FAIR Brabant; de nieuwe zorgcoöperatie die sinds 1 mei bemiddelt tussen haar leden (zorginstellingen) en zzp’ers. Het zelfstandig ondernemerschap van de zzp’ers staat voorop bij het verkrijgen van klussen via FAIR.

Werk je via FAIR en heb je vragen over zaken die samenhangen met ondernemerschap en de verantwoordelijkheden van een ondernemer? SoloPartners heeft de kennis in huis die nodig is om die vragen te beantwoorden.

Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

Ook in juni vergaderde het bestuur van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Tijdens deze meeting is de stakeholdersbijeenkomst bij het ministerie van SZW over de wijzigingen in de arbeidswetgeving over schijnzelfstandigheid voorbereid.

(Leden)bijeenkomsten SoloPartners

We organiseerden in juni een drietal activiteiten voor onze leden en geïnteresseerde zzp’ers in de zorg.

  • Op 8 juni waren we in Rotterdam voor een informatiebijeenkomst, voorafgegaan door een intervisiesessie. We hebben weer veel informatie over zzp-schap in de zorg kunnen delen en mooie gesprekken gevoerd.
  • Op 13 juni verzorgde relatiemanager Benthe een webinar over ons kwaliteitspakket. Ze gaf uitleg over wat je met het SoloPartners kwaliteitspakket zelf kunt regelen rondom de kwaliteit van je zorgverlening. En ze liet zien hoe de verschillende tools werken.
  • Tijdens het Congrestival van 31 mei was algemeen directeur Loe niet in de gelegenheid om de vele vragen te beantwoorden. Daarom organiseerden we op 20 juni een webinar om die vragen alsnog te kunnen stellen en bespreken. Er bleken inderdaad nog vragen te zijn; niet alleen van bezoekers van het Congrestival maar ook van andere zzp’ers die zich aansloten bij het webinar.

Dat was het weer voor deze maand. Op naar een nieuwe maand waarin weer met diverse partijen overleg plaatsvindt over jullie, de zzp’er in de zorg. Uiteraard doen we hiervan volgende maand weer verslag.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket