Werken als zzp’er in de zorg naast je studie of opleiding, waarom niet?

zzp'er in de zorg

Bericht geplaatst 19 augustus 2022 om 11:11

De laatste maanden zien we een opvallende toename van het aantal bemiddelingsbureaus dat op zoek is naar MBO en HBO-studenten om als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan. Daarnaast zien we op social media steeds meer scholieren en studenten in de zorg die als zzp’er aan de slag willen. Het tekort aan zorgpersoneel is ongetwijfeld van invloed op deze ontwikkeling, maar is dit positief? We zetten wat aandachtspunten voor je op een rij.

Het is een open deur maar als zzp’er ben je geen werknemer en heb je dus niet dezelfde rechten en bescherming als een werknemer. Omdat je nog geen diploma hebt, betekent dit automatisch dat je nog veel moet leren en dat de kans aanwezig is dat je fouten maakt. Tijdens een stage of als werknemer is je werkgever verantwoordelijk voor de gevolgen van de fouten die je maakt. Als zzp’er in de zorg ben je zelf verantwoordelijk en loop je dus het risico dat ze je aanspreken voor schade die derden lijden door jou toedoen. 

Bevoegd en bekwaam

Voor die schade kun je je verzekeren en dat is ook zeker aan te bevelen. Let echter wel op dat je geen zorgtaken verricht waar je een diploma voor nodig hebt of waarvoor je niet bekwaam bent. In beide gevallen mag je die werkzaamheden niet verrichten en loop je het risico dat de verzekeraar geen dekking biedt als je schade veroorzaakt. Als je namelijk tegen beter weten in handelingen verricht waarvoor je niet bevoegd of bekwaam bent, kan de verzekeraar het standpunt innemen dat je bewust, tegen beter weten in, het risico hebt genomen om fouten te maken. Dat risico is doorgaans niet verzekerd.

Eisen voor zzp’ers in de zorg

Voorgaande punten zijn zeer belangrijk om rekening mee te houden. Belangrijker is dat je als zorgverlener zonder diploma niet zomaar zelfstandig zorghandelingen mag verrichten. Je mag dat alleen onder supervisie van iemand die wel bevoegd is. Als zzp’er in de zorg verwachten ze van je dat je zelfstandig werkt, buiten het gezag van iemand anders. Het is dus maar de vraag of je als student of scholier wel voldoet aan de eisen van een zelfstandig ondernemer. Wij zijn van mening dat dit niet het geval is. Als student of scholier ben je onvoldoende bevoegd of bekwaam om zelfstandig zorg te verlenen. Je zult ofwel daadwerkelijk begeleid worden of op basis van instructies en onder verantwoordelijkheid van iemand anders aan het werk zijn. Daardoor beschouwt de Belastingdienst je als werknemer en niet als zzp’er.

De Belastingdienst

Als je toch als zzp’er in de zorg aan de slag gaat, loop je het risico dat zowel jij als je opdrachtgever in de problemen komt met de Belastingdienst. Je opdrachtgever zal dan alsnog premies en loonbelasting moeten afdragen. Zelf loop jij het risico dat je door de Belastingdienst niet als ondernemer wordt aangemerkt waardoor het financiële voordeel wat je daardoor mogelijk hebt tenietgaat en ze je dus eigenlijk als werknemer behandelen.

Voorkom voorgaande risico’s en wordt pas zzp’er als je bevoegd en bekwaam bent en in staat bent om te voldoen aan de eisen die ze aan een zelfstandig ondernemer stellen.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket