Zzp is here to stay!

toekomst van de zzp'er SoloPartners

Bericht geplaatst 8 december 2023 om 15:27

Wij krijgen de laatste tijd veel vragen en reacties van zzp’ers in de zorg die zich zorgen maken over hun toekomst als zzp’er. Dat die zorgen er zijn, begrijpen wij heel goed. Er is namelijk nogal wat te doen rondom het zzp-schap in het algemeen én in de zorg. Gelukkig zijn die zorgen, op dit moment, voor het overgrote deel onterecht. In dit artikel leggen we je uit waarom. En steken we je een hart onder de riem…

Ophef over wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’

Het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ heeft de nodige stof doen opwaaien onder zzp’ers in de zorg. Het ministerie van SZW heeft inmiddels benadrukt dat het niet de bedoeling is om het werken binnen zorginstellingen voor zorg-zzp’ers onmogelijk te maken. Toch zou dit, volgens de tekst van de wet en de toelichting, wel degelijk het geval zijn. Op basis hiervan kan 90 % van het werk dat nu door zzp’ers in de zorg wordt gedaan, straks niet meer kan door deze groep worden verricht. Het is dan ook niet gek dat jullie massaal contact met ons zoeken om te vragen of het moment is gekomen om een andere keuze te maken. Maar zover is het gelukkig nog lang niet.

Vele reacties op internetconsultatie

De internetconsultatie over het wetsvoorstel heeft maar liefst 1.111 reacties opgeleverd. Een enorm aantal, zeker als je je realiseert dat er normaal gesproken circa 50 reacties zijn op een consultatie over een nieuwe wet. Het kan bijna niet anders, dan dat het grote aantal reacties ertoe leidt dat er nog eens goed wordt gekeken naar de tekst van de wet en de toelichting. Uit het overgrote deel van de reacties blijkt men het namelijk niet eens te zijn met het wetsvoorstel. Vele zzp’ers geven expliciet aan dat ze niet van plan zijn om terug in loondienst te gaan; zij willen als ondernemer hun brood kunnen verdienen. Een wet die dit onmogelijk maakt, mag en moet er niet komen.

Problemen blijven bestaan

Professionele partijen, waaronder brancheorganisaties en advocatenkantoren, geven aan dat de wet niet de beoogde duidelijkheid over de inzet van zzp’ers geeft. Het probleem dat is ontstaan met de Wet DBA wordt dus niet opgelost. De Belastingdienst moet op basis van deze wet gaan handhaven. Dat leidt ongetwijfeld tot uitvoerings- en handhavingsproblemen.  

Het ministerie van SZW heeft al aangegeven dat een aantal conclusies, die worden getrokken op basis van de tekst, niet zijn beoogd. Het kan dan ook niet anders dat de tekst van de wet en de toelichting opnieuw worden beoordeeld. Daarbij speelt natuurlijk ook een rol dat de politieke verhoudingen na de Tweede Kamerverkiezingen ingrijpend zijn veranderd.

Positieve kijk op zelfstandig ondernemerschap

De partijen waarvan momenteel het meest waarschijnlijk is dat zij een kabinet gaan vormen (PVV, NSC, VVD en BBB) staan allemaal positief tegenover het zelfstandig ondernemerschap; zelfstandig ondernemers moeten niet te veel worden gedwarsboomd. Dat zzp’ers op een aantal terreinen kwetsbaar zijn, zoals in geval van arbeidsongeschiktheid en bij de opbouw van pensioen, baart wel zorgen. Mogelijk komen daar maatregelen voor of worden aangekondigde maatregelen doorgezet.

Wij kunnen ons echter niet voorstellen dat een nieuw kabinet het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ ongewijzigd oppakt. En voor zover het dat wel doet, is het maar de vraag of de Tweede Kamer daarmee instemt. Wij verwachten dan ook niet dat de wet wordt ingevoerd op de geplande datum van 1 juli 2025. De kans is groot dat dit veel later wordt; als het al gaat gebeuren.

Invoering ‘fiscaal kader zorg’ uitgesteld

De invoering van het ‘fiscaal kader zorg’ is inmiddels uitgesteld door de brancheorganisaties die daarmee bezig zijn. Eerst moeten de gevolgen van het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ voor het fiscaal kader duidelijk zijn. We verwachten dan ook niet dat het fiscaal kader op korte termijn wordt ingevoerd. Dat is enerzijds jammer; het kader biedt namelijk een goede basis om het zzp-schap in de zorg met de huidige regels overeind te houden. Anderzijds betekent dit uitstel dat ook het fiscaal kader op dit moment geen aanleiding geeft om aan je toekomst als zzp’er te twijfelen.

Geen ingrijpende verandering

In de media is de afgelopen periode ten onrechte het beeld gecreëerd dat er op korte termijn van alles gaat veranderen, met ingrijpende gevolgen voor zzp’ers. Dit is onjuist. Op korte termijn gaat er niets veranderen. En als dat op termijn toch het geval is, dan is het maar zeer de vraag hoe ingrijpend dat zal zijn.

Neem je ondernemerschap serieus

Er is dus geen enkele reden om nu al te besluiten om te stoppen als zzp’er. Wil je toch niet stil blijven zitten en eventuele negatieve ontwikkelingen voor zijn? Dan adviseren we je om (nog meer) werk te maken van je zelfstandig ondernemerschap. Zorg dat je voldoet aan de eisen van ondernemerschap van de Belastingdienst. Ongeacht wat er gaat gebeuren, die eisen gaan vanaf 1 januari 2025, als de Belastingdienst gaat handhaven op schijnzelfstandigheid, een belangrijke rol spelen.

Vragen over jouw ondernemerschap?

Heb je nog vragen? Of wil je weten hoe SoloPartners je bij jouw ondernemerschap kan helpen en ondersteunen? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met onze klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket