ZZP’ers krijgen een stem in de polder

VZN SER

Bericht geplaatst 5 april 2022 om 12:05

Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), de mede door SoloPartners opgerichte belangenvereniging voor zzp’ers, krijgt een zetel in de Sociaal Economisch Raad (SER). Dit is voor VZN een ideale positie om de belangen van de zzp’ers in Nederland te behartigen. De SER is immers één van de belangrijkste adviesorganen van het Kabinet en de Tweede Kamer.

Gelijkwaardige positie

Met de zetel voor VZN geeft de SER gevolg aan de motie van de Tweede Kamer van 2 juli 2020. Daarin kreeg het Kabinet opdracht om te werken aan een gelijkwaardige positie in het maatschappelijk overleg voor belangenorganisaties van zzp’ers. De SER bestaat uit vertegenwoordigende organisaties van werkgevers en werknemers. Een eigen zetel namens de zzp’ers in de SER is dus een logische uitkomst is van de motie.

Als mede-oprichter van VZN maakt SoloPartners deel uit van het bestuur van VZN. Onze directeur, Loe van Erp, is bestuurslid namens SoloPartners. Het bestuur van VZN bepaalt het beleid, zodat SoloPartners rechtstreeks invloed heeft op hoe de belangen van de zzp’ers worden behartigd. De belangen van de zzp’ers in de zorg zijn bij SoloPartners en VZN dan ook in goede handen.

Zetel in de SER

VZN gaat de zetel in de SER zelfstandig en onafhankelijk bekleden maar gaat daarnaast wel samenwerken met VNO-NCW, MKB Nederland en PZO. Zij zal het netwerk gaan voorzitten dat bestaat uit VZN, PZO en de zzp’ers die lid zijn van de branche- en beroepsorganisaties die bij VNO-NCW en MKB Nederland zijn aangesloten.

Een klein jaar na oprichting is VZN erin geslaagd om zich een positie te verwerven midden in de ‘polder’. Dé Nederlandse overlegstructuur waarbinnen maatschappelijke organisaties, die ieder een eigen deel van de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen, in gezamenlijk overeenstemming proberen te bereiken over de koers van Nederland op diverse terreinen zoals de arbeidsmarkt, sociale zekerheid etc.

Krachten bundelen

Veel zaken waar zzp’ers in de zorg mee te maken hebben, gelden ook voor zzp’ers in andere sectoren. Door de krachten te bundelen in VZN hebben SoloPartners, ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw een uitstekende manier gevonden om de gezamenlijke belangen van alle zzp’ers in Nederland te bundelen. Eén jaar na oprichting bevindt VZN zich midden in de ‘polder’. Vanuit daar kunnen we bij uitstek de belangen van alle zzp’ers in Nederland behartigen. 

SoloPartners is trots op het in de korte tijd bereikte resultaat. Dit is echter nog maar het begin. Binnen één jaar heeft VZN haar bestaansrecht bewezen. De komende jaren zal VZN gaan bewijzen dat het ook daadwerkelijk een constructieve bijdrage kan leveren aan de ‘polder’ en de positie van zzp’ers kan verbeteren.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket