Biedt de Belastingdienst eindelijk duidelijkheid? Helaas…

Bericht geplaatst 30 april 2024 om 09:15

De plannen van de Belastingdienst rond de handhaving op schijnzelfstandigheid worden door velen met bovengemiddelde belangstelling gevolgd. Met name in de zorg; de sector Zorg en Welzijn is namelijk een van de sectoren waarop de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 haar aandacht gaat richten.

Einde ‘uitstel handhaving’ in zicht

De Belastingdienst gaat ervan uit dat er in de zorg bovengemiddeld sprake is van schijnzelfstandigheid bij zzp’ers. En eerlijk gezegd is dat niet geheel ten onrechte. Dit is overigens wel mede veroorzaakt door diezelfde Belastingdienst. ‘Boosdoener’ is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA). Vrijwel direct na inwerkingtreding in 2016 is de handhaving op grond van die wet in de ijskast gezet; dit uitstel eindigt per 1 januari 2025.

Onduidelijkheid bij inzet zzp’ers

Werken als zzp’er in de zorg is pas echt goed van de grond gekomen met de komst van de Wkkgz. Ook dit was in 2016. Vanaf dat moment is het aantal zzp’ers in de zorg gaan toenemen terwijl er tegelijkertijd niets meer werd gedaan aan handhaving. Het gevolg? Dat er vandaag de dag, zowel bij zzp’ers als opdrachtgevers, onvoldoende besef is welke regels er zijn bij de inzet van zzp’ers. In een aantal situaties is zelfs niet eens bekend dat er regels zijn om rekening mee te houden.

Handhaving op grond van de Wet DBA is niet voor niets nooit van de grond gekomen. De wet is een schoolvoorbeeld van onduidelijke wetgeving. Dat de Belastingdienst met ingang van 1 januari 2025 toch gaat handhaven, is op z’n minst opmerkelijk te noemen. De onduidelijkheid is namelijk totaal niet opgelost. Verre van dat zelfs…

Deliveroo-arrest

Ook de Belastingdienst is tot dit inzicht gekomen. In de regio Amsterdam heeft de Belastingdienst inmiddels alle bemiddelingsbureaus en intermediairs een brief gestuurd. Hierin wordt aangekondigd dat de Belastingdienst de handhaving gaat baseren op de criteria zoals geformuleerd in het Deliveroo-arrest van de Hoge Raad. Eerder besteedden wij hieraan aandacht in het artikel ‘Wat betekent de Deliveroo-uitspraak voor de zorg?’.

In het Deliveroo-arrest bevestigt de Hoge Raad dat bij de beoordeling van een arbeidsrelatie alle relevante omstandigheden moeten worden meegewogen. En daar zit het probleem. Inbedding wordt daarbij namelijk genoemd als een ‘mogelijke relevante omstandigheid’. De Hoge Raad neemt echter niet de moeite dit begrip verder uit te werken. Sterker nog, de Hoge Raad verwijst expliciet naar Nederlandse en Europese regelgeving. Alleen is deze regelgeving nog in aantocht en moet de benodigde verduidelijking nog worden vastgelegd.

De Belastingdienst onderkent dat het voor de praktijk onduidelijk is aan welke voorwaarden moet worden voldaan bij de inzet van zzp’ers. Dat valt te prijzen. Anderzijds is het ronduit teleurstellend dat ze niet meer duidelijkheid kunnen geven. In feite zijn we sinds 2016 nauwelijks iets opgeschoten.

Stel je op als echte ondernemer!

Ons advies aan zzp’ers blijft dan ook hetzelfde; verdiep je in de ondernemerseisen van de Belastingdienst en zorg er in ieder geval voor dat je als ondernemer wordt beschouwd. En let er bij het accepteren van opdrachten op dat je voldoende zelfstandig en onafhankelijk kunt werken met zo min mogelijk sturing vanuit de opdrachtgever. Dan is het risico op vervelende discussies met de Belastingdienst het kleinst.

Vragen?

Heb je nog vragen over jouw ondernemerschap? Of over de mogelijkheden die SoloPartners biedt om je verder te helpen bij jouw zelfstandig ondernemerschap? Onze klantenservice staat voor je klaar.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket