Download onze Whitepaper
Wil jij gaan starten als zzp’er in de zorg of ben je al een tijdje ondernemer en wil je nog eens kijken of je alles op orde hebt? Download dan onze gratis whitepaper.
DownloadBericht geplaatst 23 april 2024 om 09:48
Er zijn nog steeds bestuurders die van mening zijn dat de problemen in de zorg worden veroorzaakt door zzp’ers en bemiddelingsbureaus. Ben jij zo’n bestuurder? Realiseer je je dan wel wat er op dit moment in de zorg speelt? En besef je je dat je er waarschijnlijk te weinig aan doet om de daadwerkelijke problemen in de zorg op te lossen. Waarschijnlijk niet…
De afgelopen weken was het weer volop raak; zorg-zzp’ers werden veelvuldig neergezet als ‘het probleem in de zorg’. Recent nog werden zzp’ers verantwoordelijk gehouden voor het gebrek aan scholing van vaste medewerkers. Die stemmingmakerij, doorgaans niet met doorslaggevende feiten onderbouwd, vindt veel weerklank. Ook bij bestuurders in de zorg die de hand niet in eigen boezem steken. Toegegeven, het is aantrekkelijk om de problemen buiten de eigen organisatie te zoeken. Je hoeft dan ook niet zelf op zoek te gaan naar een oplossing. Zzp’ers en bemiddelingsbureaus zijn daarom een gemakkelijk en aantrekkelijk doelwit voor ‘onkundige’ bestuurders.
Juist nu is het belangrijk om werk te maken van goed personeelsbeleid om de uitstroom van medewerkers tegen te gaan. En om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van strategisch beleid. Zo maak je effectiever gebruik van de inzet van personeel dat niet in loondienst is, zoals zzp’ers. Heb je als zorginstelling te maken met bestuurders die hier geen oog voor hebben? Dan zit je als organisatie met de gebakken peren…
Zorgorganisaties die achterblijven met hun personeelsbeleid zien vaste medewerkers vertrekken. Vaak treden die medewerkers in dienst bij zorgorganisaties die de zaken wel op orde hebben. Daarnaast slagen zij er ook niet in om nieuwe mensen aan te trekken. Deze organisaties worden daardoor steeds afhankelijker van personeel dat niet in loondienst is (PNIL).
Zonder strategisch PNIL-beleid is het risico op problemen groot. Het tekort aan arbeidskrachten in de zorg speelt immers niet alleen bij vaste medewerkers. Er zijn ook niet genoeg zelfstandig zorgprofessionals beschikbaar om alle diensten in te vullen. Des te belangrijker is het om een goed personeelsbeleid te voeren. Een organisatie waar medewerkers met tevredenheid werken, heeft immers minder problemen om de diensten ingevuld te krijgen.
Ontwikkel je als bestuurder geen beleid om te zorgen dat de PNIL-inzet aan jouw voorwaarden voldoet? Dan vraag je om problemen. Je moet zzp’ers niet alleen zien als ‘poppetjes’ die je ad hoc en op korte termijn diensten laat invullen die anders open blijven staan. Het is niet vreemd dat deze groep dan weinig tot geen toegevoegde waarde levert voor jouw organisatie.
Steeds meer werkenden kiezen ervoor om hun brood te verdienen als zzp’er. Zij willen zelf bepalen wanneer én hoeveel ze werken. Ze zien dat veel werkgevers onvoldoende bereid zijn om daarin tegemoet te komen. Daar komen de dichtgetimmerde CAO’s dan nog bovenop. De keuze voor het zzp-schap biedt deze vrijheid wel.
Het is een illusie te denken dat zzp’ers met drang en dwang terug te bewegen zijn naar loondienst. Voor de meer ‘lakse’ bestuurders is dit een welkome illusie. Daarmee kunnen ze namelijk uitstellen om na te denken over de broodnodige aanpassingen in hun organisatie om de zorg uitvoerbaar te houden. Iets wat uiteindelijk toch niet kan worden voorkomen.
Dat probleem wordt eerder groter dan kleiner. De Belastingdienst heeft immers van de Tweede Kamer de opdracht gekregen om vanaf 1 januari 2025 te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Als zorgorganisatie moet je dus gaan nadenken over een gedegen beleid om de ‘goede’ zzp’ers in je organisatie te krijgen. Daarnaast moet je gaan bekijken welke aanpassingen in de uitvoering nodig zijn om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Dat is niet makkelijk, dat klopt! En het kost tijd en wellicht geld, inderdaad! Maar niets doen is écht geen optie meer. Zonder zzp’ers is de zorg al helemaal niet meer uitvoerbaar. Denk of verwacht je als bestuurder serieus dat het overgrote deel van de zzp’ers uiteindelijk wel weer terugkeert in loondienst? En besteed je om die reden weinig of geen tijd aan een eigentijds personeels- en PNIL-beleid? Misschien is het dan niet de zzp’er die niet thuishoort in de zorg maar ben jij dat…
We scheren echt niet alle bestuurders over één kam. Er zijn namelijk genoeg bestuurders die al wel werk maken of hebben gemaakt van goed personeels- en PNIL-beleid. Daar zie, hoor of lees je weinig van of over en dat is heel jammer. Deze bestuurders kunnen je namelijk vertellen dat het zeer zeker de moeite loont om hiermee aan de slag te gaan. Doe je dit niet, dan kun je uiteindelijk alleen jezelf de schuld geven…
Wil je meer weten over strategisch zzp-beleid? Of wil je met ons sparren over het op juiste wijze inzetten van zzp’ers in de zorg? SoloPartners gaat graag het gesprek aan. Neem contact op met onze klantenservice voor vragen of het inplannen van een afspraak.
Meer lezen? Klik hier voor het artikel over de strategische ‘samenwerking’ met zorgconcern Espria.
SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.
Word direct lid Meer info