Is een keurmerk verplicht?

keurmerk in de zorg

Laatste update 17 maart 2023 om 13:34

Er zijn opdrachtgevers die vragen om een KIWA of HKZ keurmerk als eis voordat zij een overeenkomst aan willen gaan. Is dit verplicht? Nee, het dragen van een keurmerk voor zzp’ers in de zorg is geen wettelijke verplichting.

Ondernemer

Het is normaal dat een opdrachtgever bepaalde eisen stelt aan jou, een keurmerk of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn niet ongewoon. Jij hebt de keuze gemaakt om een ondernemende zorgprofessional te worden wat betekent dat jij hierin een keuze hebt tegemoet te komen aan deze eisen of niet. En misschien gaan deze al samen met onderdelen die jij al geregeld hebt. Als zelfstandig zorgaanbieder heb jij ook eisen voordat jij een overeenkomst aan gaat. Het zoeken en daadwerkelijk aangaan van opdrachten is niet direct hetzelfde. Je zoekt de opdrachtgever of cliënt die met jouw voorwaarden overweg kan en natuurlijk kan je gaande weg de beslissing maken om jouw eisen bij te stellen om zo meerdere opdrachten te kunnen vervullen.

Keurmerk

Enerzijds kunnen de benodigde bewijzen voor zo’n keurmerk voor jou als leidraad gelden om alle processen e.d. op te tuigen om te voldoen aan wet- en regelgeving. Anderzijds een verplichting is dit niet. Waarom wordt er een keurmerk als eis gesteld, kan je je afvragen. We horen wel eens dat de opdrachtgevers hiervoor kiezen omdat zij op deze manier ervan uit kunnen gaan dat jij bekend bent met wet- en regelgeving en zij dit niet los hoeven te controleren. Echter komt niet iedere zzp’er in de zorg in aanmerking voor een keurmerk, afhankelijk van niveau, waardoor dit niet altijd haalbaar is voor zzp’ers in de zorg.

Ons advies, indien jij de keuze maakt om geen keurmerk te dragen en de opdrachtgever eist dit wel van jou, ga het gesprek met de opdrachtgever aan. Toon aan dat jij wet- en regelgeving begrijpt en werkt volgens deze regels. Geef bijv. een kijkje in jouw kwaliteitssysteem. Leg je keuze voor het niet dragen van een keurmerk uit. Het is ondernemend te noemen om je eigen weg te bewandelen.

Een klachtenregeling hetzelfde als KIWA?

Nee, onze klachtenregeling is niet hetzelfde als een keurmerk. Kiwa en HKZ vragen jou aan te tonen dat je voldoet aan wet- en regelgeving. Een onderdeel is dat je de klachtenregeling hebt geregeld volgens de richtlijnen in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). Ons certificaat voeg je dus toe als bewijs dat je dit geregeld hebt.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket