Jij bepaalt je grenzen als zzp’er in de zorg

enquête

Bericht update 5 juli 2022 om 08:55

Als zzp’er in de zorg val je niet onder een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Dat is ook logisch natuurlijk, want je hebt geen arbeidsovereenkomst meer, enkel nog overeenkomsten van opdracht. Ook de wetgeving, zoals de Arbeidstijdenwet, die bedoeld is voor arbeidsovereenkomsten, is niet op jou van toepassing. Welke voordelen dat heeft, en welke verantwoordelijkheden je daardoor krijgt, leggen we in dit artikel uit.

In CAO’s is doorgaans tot in detail vastgelegd hoeveel uur je per dag, per week en per maand je maximaal mag werken. Ook het aantal uren dat ’s avonds, ’s nachts en in de weekenden mag worden gewerkt, is strikt gereguleerd. Daar mag een werkgever wel van afwijken, maar enkel incidenteel en alleen als daar hele goede redenen voor zijn.

Zet kwaliteit van zorg voorop

Als zzp’er bepaal je zelf wanneer en hoe lang je werkt. De enige verantwoordelijkheden die je hebt bij het kiezen van je diensten is dat de kwaliteit van zorg gewaarborgd moet blijven. Hou ook altijd je je eigen gezondheid in de gaten. Opdrachtgevers weten ook heel goed dat zzp’ers veel flexibeler inzetbaar zijn. Het is dan ook niet voor niets dat in deze tijden een groot beroep gedaan op zzp’ers om extra diensten te werken. Daar is niets mee, mits je maar voor jezelf kunt blijven verantwoorden dat sprake is van kwalitatief goede zorg.

Geen CAO die iets zegt over je uurtarief

CAO’s bevatten daarnaast gedetailleerde bepalingen over de hoogte en de opbouw van het salaris van medewerkers in loondienst. Je bent vrij om je eigen uurtarief te bepalen en daarover te onderhandelen met je opdrachtgever. Daar zitten uiteraard grenzen aan omdat de tarieven voor behandelingen in de zorg vooraf zijn bepaald, zit er een maximum aan het uurtarief dat je kunt vragen. Bepaal wat je waard bent en behoed jezelf dat je je niet uit de markt prijst in je onderhandeling.

Geen vangnet, wees je bewust van risico’s

Verder bevatten CAO’s allerlei andere verplichtingen, met name voor de werkgever, maar die wel gevolgen hebben voor wat je netto overhoudt van je brutoloon in loondienst. Zo betaal je in loondienst pensioenpremie, ww-premie en arbeidsongeschiktheidspremie. Al die premies worden (deels) betaald uit je brutoloon, waardoor je nettoloon lager uitvalt.
Als zzp’er betaal je al die premies niet, zodat je netto meer overhoudt. Uiteraard is het wel verstandig om zelf wat te regelen voor het geval je arbeidsongeschiktheid wordt, een periode geen opdrachten hebt of voor je oude dag. Als zzp’er heb je de vrijheid om dat wel of niet te doen, afhankelijk van je persoonlijke situatie, terwijl je daarnaast ook vrij bent in de wijze waarop je het regelt. Je kunt een verzekering afsluiten maar je kunt ook zelf geld opzijzetten of een andere oplossing kiezen. Ben je bewust van de risico’s en maak keuzes die passen bij jou.

Het grootste voordeel van niet vallen onder een CAO is dan ook de vrijheid die je hebt om zelf die keuzes te maken. Gebruik die vrijheid en wees een echte ondernemer!

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 32.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket