Jij bepaalt je grenzen als zzp’er in de zorg

ondernemerschapseisen CAO

Bericht update 9 januari 2024 om 10:17

Als zzp’er in de zorg val je niet onder een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Dat is ook logisch, want je hebt geen arbeidsovereenkomst; je werkt met overeenkomsten van opdracht. Ook bepaalde wetgeving, zoals bijvoorbeeld de Arbeidstijdenwet, is niet op jou van toepassing. Deze geldt namelijk voor arbeidsovereenkomsten. Wat zijn de voordelen als je niet onder een CAO valt? En welke verantwoordelijkheden krijg je daardoor?

Jij bepaalt wanneer én hoelang je werkt

In CAO’s is meestal tot in detail vastgelegd hoeveel uur een medewerker per dag, per week en per maand mag werken. Ook het aantal uren dat ’s avonds, ’s nachts en in de weekenden mag worden gewerkt, is hierin vastgelegd. Daar mag een werkgever wel van afwijken, maar alleen incidenteel en als daar hele goede redenen voor zijn.

Zoals al aangegeven, val je als zzp’er niet onder een CAO. Je bepaalt dus zelf wanneer én hoelang je werkt. Je hebt vanzelfsprekend wel de verantwoordelijkheid dat, bij het kiezen van je diensten, de kwaliteit van zorg gewaarborgd blijft. Hou ook altijd je eigen gezondheid in de gaten. Opdrachtgevers weten heel goed dat zzp’ers veel flexibeler inzetbaar zijn dan personeel in loondienst. Niet voor niets wordt, met de krapte op de arbeidsmarkt, een beroep gedaan op zzp’ers om extra diensten te werken. Daar is niets mis mee, voor zover je maar kunt verantwoorden dat er sprake is van kwalitatief goede zorg.

Als zzp’er heb je wel te maken met een aantal arboregels die je veiligheid en die van derden moeten waarborgen. Overtreed je deze regels? Dan kan de Arbeidsinspectie (straf)maatregelen nemen tegen zzp’ers die de regels overtreden.

Jij bepaalt jouw uurtarief

In CAO’s zijn de hoogte en de opbouw van het salaris van medewerkers in loondienst gedetailleerd opgenomen. Als zzp’er in de zorg ben je vrij om je eigen uurtarief te bepalen. Onderhandel daar, mocht dat nodig zijn, ook over met je opdrachtgever. Omdat de tarieven voor behandelingen in de zorg vooraf zijn bepaald, zit er een maximum aan het uurtarief dat je als zorg-zzp’er kunt vragen. Bepaal wat je waard bent en zorg ervoor dat je jezelf niet uit de markt prijst in je onderhandeling.

Wil je meer weten over hoe je je uurtarief kunt bepalen? Je leest het in ons artikel ‘Hoe kom je als zzp’er in de zorg tot een uurtarief?’.

Geen vangnet; ben je bewust van risico’s

CAO’s bevatten ook allerlei verplichtingen voor afdrachten die gevolgen hebben voor wat een werknemer in loondienst netto overhoudt van het brutoloon. Zo betaalt een medewerker in loondienst bijvoorbeeld pensioenpremie, ww-premie en arbeidsongeschiktheidspremie. Al die premies worden (deels) betaald uit het brutoloon, waardoor het nettoloon lager uitvalt.

Als zzp’er betaal je al die premies niet; of ben je hier in ieder geval niet toe verplicht. Je houdt dus netto meer over. Daar staat natuurlijk ook tegenover dat je grotere risico’s loopt. Het is dus wel verstandig om zelf wat te regelen. Bijvoorbeeld voor het geval je arbeidsongeschiktheid wordt, je een periode geen opdrachten hebt of voor je oude dag. Als zzp’er heb je de vrijheid om dat wel of niet te doen, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je bent ook vrij in de wijze waarop je het regelt. Je kunt een verzekering afsluiten maar je kunt ook zelf geld opzij zetten of voor een andere ‘oplossing’ kiezen. Ben je in ieder geval bewust van de risico’s en maak keuzes die bij jou passen.

Wil je meer lezen over mogelijkheden om bepaalde risico’s via verzekeringen af te dekken? Je leest het in ons artikel ‘Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er in de zorg?’.

Vrijheid om keuzes te maken

Het grootste voordeel het van ‘niet vallen onder een CAO’ is de vrijheid om zélf te kiezen. Maak afgewogen keuzes die passen bij jou als ondernemende zorgprofessional. Kortom, gebruik en geniet van die vrijheid en wees een echte ondernemer!

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket