Jouw voorwaarden – jouw informatieplicht

wijkverpleging voorwaarden

Bericht update 12 december 2023 om 09:50

Vanuit de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) ben je verplicht om transparant te zijn over jouw voorwaarden. De patiënt/cliënt moet een keuze kunnen maken; welke zorg hij wil ontvangen én van wie. Hiervoor moet hij onder meer op de hoogte zijn van de kosten en vergoedingen van zorg. Het is aan jou, zpp’er in de zorg, om dusdanig te informeren dat er een ‘weloverwogen keuze’ kan worden gemaakt. De behoefte van jouw patiënt/cliënt staat hierin centraal. Wat dit precies inhoudt, lees je in dit artikel.

Informatieverplichting

Citaat uit de wet:
‘De zorgaanbieder verstrekt de cliёnt, teneinde hem in staat te stellen een weloverwogen keuze te maken tussen verschillende zorgaanbieders, op diens verzoek informatie over de door zorgaanbieder aangeboden zorg, waaronder begrepen de tarieven en de kwaliteit, alsmede over de ervaringen van cliënten met die zorg.’

Patiënten/cliënten hebben dus recht op informatie om een goede, weloverwogen keuze te kunnen maken voor een zorgaanbieder. Als zzp’er moet je op verzoek voorlichting kunnen geven over de behandeling/dienst die je aanbiedt.

Zorg dat je transparant bent

De informatie die je levert mag vanzelfsprekend niet misleidend zijn. Bovendien moet het eenvoudig te begrijpen zijn zodat jouw patiënt/cliënt een goede vergelijking kan maken met een ander aanbod.

Tarieven

Als er vrije prijzen gelden, dan kan het zo zijn dat je verplicht bent om standaardprijslijsten te hanteren die inzichtelijk zijn voor je cliënt. Meer over deze informatieverplichting vind je op de website van de Nza. Probeer een indicatie te geven van het aantal behandelingen dat gebruikelijk is om te komen tot een bepaald resultaat.

Vergeet niet om te communiceren of jouw behandeling valt onder de basis- of aanvullende zorgverzekering. Of is er een percentage dat er vergoed wordt? Kortom, wees open zodat cliënten weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten.

Kwaliteit en werkzaamheid

Geef zicht in de kwaliteit en werkzaamheid van de behandeling. We realiseren ons dat dit vaak moeilijk is. Maar soms kan dat ook wat concreter zijn, zoals bij een acne-behandeling of bij steunzolen. Je zou dan bijvoorbeeld met cliëntervaringen kunnen werken. Lever jij kraamzorg? Dan kun je bijvoorbeeld de ervaring van de ouders delen. Het is belangrijk dat je duidelijk maakt dat de geleverde zorg, in het verleden, een bepaalde waarde heeft opgeleverd.

Deel informatie

Maak een brochure of website waarin je omschrijft welke behandelingen je aanbiedt, wat je tarieven zijn et cetera. Beschrijf bondig de hierboven beschreven informatie. Informeer actief naar de ervaringen van je cliënten met jouw zorg. En vraag toestemming voor (anonieme) publicatie.

Goede keuze-informatie

Als je op bovenstaande manier te werk gaat, dan ben je transparant over de kwaliteit van je werk. Jouw cliënten zijn dan in staat om een goede keuze te maken voor een behandeling. Je hebt dan, als onderdeel van de informatieverplichting, voldaan aan het recht op keuze-informatie van jouw cliënt.

Meer weten?

Wil je meer informatie over ‘de regels omtrent transparantie zorgaanbieders’? Klik hier voor informatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket