Download onze Whitepaper
Wil jij gaan starten als zzp’er in de zorg of ben je al een tijdje ondernemer en wil je nog eens kijken of je alles op orde hebt? Download dan onze gratis whitepaper.
DownloadBericht update 13 augustus 2021 om 12:38
Zorgverleners hebben een medisch beroepsgeheim. Dit betekent dat je uitsluitend met toestemming cliëntgegevens aan anderen mag geven. Het medisch beroepsgeheim beschermt de cliënt en waarborgt daardoor vrije toegang tot de zorg. Het roept bij zorgverleners echter soms ook vragen op. In dit artikel geven we je informatie om je te ondersteunen bij de beantwoording van die vragen.
Iedereen heeft recht op goede zorg en iedere cliënt moet zich vrij voelen om deze zorg in te schakelen. Een cliënt moet ervan uit kunnen gaan dat gedeelde informatie niet zonder toestemming wordt gebruikt voor andere doeleinden of doorgegeven aan anderen. Het medisch beroepsgeheim beschermt de privacy van cliënten en waarborgt op deze manier de vrije toegang tot de gezondheidszorg. Het geeft de zorgverlener zwijgplicht en verschoningsrecht (=zwijgrecht).
Op grond van o.a. de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), de Wet Beroepen in de individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) en de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) hebben zorgverleners een medisch beroepsgeheim. Een volledig overzicht van toegepaste wet- en regelgeving vind je op blz. 2 van dit factsheet . Onder zorgverleners wordt hier verstaan iedereen die een vorm van gezondheids- of maatschappelijke zorg verleent.
Je mag cliëntgegevens alleen na toestemming van de cliënt delen met anderen. De toestemming gaat samen met het informeren van jouw cliënt over het doel, de inhoud en de mogelijke consequenties van het delen van de gegevens.
Cliëntgegevens mogen zonder toestemming gedeeld worden met direct betrokken zorgverleners en een eventueel aangestelde (wettelijk) vertegenwoordiger van jouw cliënt.
Wanneer jouw cliënt geen toestemming geeft of heeft gegeven mag het medisch beroepsgeheim alleen onder voorwaarden doorbroken worden. De voorwaarden hiervoor zijn:
Op blz. 6 van het factsheet vind je een toelichting op de uitzonderingen.
Meer informatie
Dit artikel geeft een overzicht van algemene informatie. Daarnaast biedt het factsheet van de overheid de belangrijkste regels en uitzonderingen. Waar mogelijk en nodig vind je verwijzingen naar onderliggende wetgeving.
Wellicht heeft jouw beroepsgroep een handreiking opgesteld die over dit onderwerp specifieke beroepsinhoudelijke regels geeft. Informeer hiernaar zodat je goed op de hoogte bent.
SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.
Word direct lid Meer info