Wat heb je nodig om zzp’er in de zorg te worden?

Laatste update 4 december 2023 om 10:23

Één van de meest spraakmakende ontwikkelingen in de zorgsector van afgelopen jaar is de sterke groei van het aantal zzp’ers in de zorg. Als je de antwoorden op deze Kamervragen leest, dan is duidelijk dat ook de minister zich bewust is van deze sterke groei en op nader onderzoek uitgaat. In dit artikel is er aandacht voor wat er nodig is om zzp’er in de zorg te worden.

Van zorgprofessional naar zorgondernemer

Zodra je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig zorgprofessional, krijg je meer op je bordje dan het verlenen van zorg. Naast de uitoefening van je beroep, ben je dan zorgaanbieder én zelfstandig ondernemer. Deze twee rollen vragen iets anders van je dan jouw beroepseisen dat doen.

Als je jouw belastingaangifte als ondernemer voor de Inkomstenbelasting wil inleveren dan dien je deze tien punten aandacht te geven binnen jouw praktijk. Garanties dat je volwaardig zelfstandig bent in de ogen van een Belastinginspecteur zijn er niet en dat is iets waar je mee om moet willen gaan als zelfstandige. Naast dat ‘IB ondernemerschap’ zoals dat dan heet is er ook nog die rol als zorgaanbieder. Je bent een zorgorganisatie van 1 persoon en daar gelden regels voor.

De eisen die gelden voor zelfstandige professionals in de zorg vind je hier. Hetgeen wat verlangd wordt van je gaat verder dan het op orde houden van bij- en nascholing en het is van belang dat je je vooraf goed inleest in wat er van jou verlangd wordt als zorgondernemer.

Van aangereikt krijgen naar zelf uitzoeken

Als je van zorgverlener naar zorgondernemer wordt, gelden er harde eisen waaraan je moet voldoen vanuit de Belastingdienst. Het is een hele zoektocht; het kost extra energie, bovenop de energie die het verlenen van zorg kost. En dat is iets dat moet je willen en dat je je vooraf goed moet realiseren. Bij een dienstverband weet je als zorgprofessionals meestal precies hoe je aan informatie komt. Als zelfstandig ondernemer ligt dat vaak een stuk ingewikkelder en moet je hier zelf actief achteraan.

Als zzp’er heb je te maken met onzekerheden en vragen. De regels van zorgverzekeraars veranderen, de contract onderhandelingen met een bemiddelende partij spelen op en de opdrachtgever betaalt de rekening een keer niet. Hoe plan je je bij- en nascholing voor het hele jaar in met zoveel werk, wat mag je van een collega zzp’er verwachten en waar haal je überhaupt al die informatie vandaan? Als zzp’er in de zorg ben je nooit echt ‘klaar’ en ben je voortdurend op zoek naar antwoorden. Hiermee zet je wel steeds een stapje naar een goede ontwikkeling van je eigen praktijk én je eigen handelen.

Van zekerheden naar andere zekerheden

Is het leven van een zelfstandig zorgprofessional nu echt ‘onzeker’? Ja en nee. Het is een andere vorm van zekerheid. Je leert meer vanuit je eigen kracht te redeneren en veel zzp’ers in de zorg zijn trots op hun groei als ondernemer én professional. Daarnaast ligt er ongelooflijk veel werk voor zzp’ers in de zorg binnen de huidige zorgsector en kun je op dit moment niet echt spreken van een grote zoektocht naar opdrachten. De financiële zekerheden liggen weliswaar anders dan bij een dienstverband, maar zzp’ers blijken het juist niet voor het geld te doen.

Dus over welke onzekerheden hebben we het dan precies als we het hebben over ‘ondernemersrisico’? Het aantal gevallen van zzp’ers in de zorg die terug gaan naar een dienstverband zijn zeer schaars en de tevredenheid over het zzp’er zijn is hoog. En dan die vervelende ‘administratieve lasten’, is dat dan een drempel? Nou, daar zit wellicht wel wat in. Als je optelt hoeveel niet declarabele uren (waaronder administratie) er zitten in een week zzp’er zijn dan loopt dat zeker de laatste jaren op. Het zijn alleen wel andere administratieve lasten dan in een dienstverband en over het algemeen wordt ook beter begrepen waar die lasten vandaan komen. Ze drukken om die reden anders op een zzp’er dan op iemand in een dienstverband.

Wat is er voor nodig om zzp’er in de zorg te worden?

Als je de stap van zorgprofessional naar zzp’er in de zorg wil maken, is het belangrijk dat je nieuwsgierigheid bent. Nieuwsgierigheid naar wat er komt kijken bij de nieuwe rol van ondernemer en zorgaanbieder. Ga eens praten met iemand die jou voorging als zzp’er in de zorg. Als je vooral in een dienstverband hebt gezeten dan lijken ‘ondernemersrisico’ en ‘administratieve lasten’ grote onbekende beren op de weg.

De vraag is echter of de professionals die nu zzp’er zijn dit ook zo (hebben) ervaren. De uitkomst van een onderzoek naar de aantrekkingskracht van  ondernemerschap in de zorg wordt vooral bepaald door wie je het vraagt. Professionals in een dienstverband, of professionals die reeds zelfstandig zijn? Niet iedere professional zal zich goed voelen bij ondernemerschap en houdt het (terecht) bij een dienstverband. Er zullen echter ook een hoop professionals zijn die ook volgend jaar de stap maken naar ondernemerschap in de zorg. We wensen hen vooral veel nieuwsgierigheid toe.

Of je nu een dienstverband hebt of reeds zzp’er bent; vragen stellen over ondernemen in de zorg mag altijd.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket