Wat is de Wkkgz regeling voor ergotherapeuten?

Laatste update 4 mei 2021 om 10:06

De Wkkgz geldt ook voor ergotherapeuten, deze wetgeving is niet gespecificeerd voor losse beroepsgroepen. Als ergotherapeut leer je je cliënten om zo optimaal en zelfstandig mogelijk hun dagelijkse activiteiten uit te voeren, zowel op je praktijk als bij de mensen thuis of op het werk. Dit houdt in dat jij als ergotherapeut aan alle eisen van de Wkkgz moet voldoen.

Eén van die eisen is dat je in het bezit moet zijn van een klachtenregeling. Deze bestaat uit een onafhankelijke klachtenfunctionaris en geschillencommissie. Zo maak je het voor jouw cliënten een stuk makkelijker om een eventuele klacht in te dienen. Natuurlijk is het van belang dat je er eerst samen uit probeert te komen. Als dit niet lukt dan kan de cliënt zich wenden tot een onafhankelijke klachtenfunctionaris, die is onpartijdig en hoort beide verhalen aan. Een klachtenfunctionaris gaat met jullie in gesprek en probeert tot een oplossing te komen. Als dit niet lukt, of de cliënt is het niet eens met de geboden oplossing, dan kan de cliënt in beroep gaan bij een geschillencommissie. Een geschillencommissie doet vervolgens een uitspraak die voor beide partijen bindend is. Ook zijn zij bevoegd om eventuele boetes op te leggen. Het inschakelen van een geschillencommissie is voor de cliënt niet altijd gratis.

Als ergotherapeut is het ook verplicht om een kwaliteitssysteem in te richten zodat jij ervoor kunt zorgen dat jouw cliënt de beste zorg krijgt. Een kwaliteitssysteem heeft de volgende uitgangspunten:

 • Je volgt de professionele standaarden.
 • Je houdt cliëntendossiers bij en registreert daarin de resultaten van de behandelingen. Leg hierin ook de ervaringen van de cliënt vast.
 • Je registreert klachten van je cliënten.
 • Je registreert eventuele incidenten en informeert je cliënt hierover, en zo nodig de IGJ.
 • Probeer met regelmaat te kijken naar de resultaten, klachten en incidenten en reflecteer deze. Probeer aan de hand van die feiten meteen verbeteringen door te voeren.

Op onze site hebben wij een informatieve whitepaper gemaakt waarin alle punten nog eens uitgebreid staan beschreven. Deze kan je hier downloaden.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket