Download onze Whitepaper
Wil jij gaan starten als zzp’er in de zorg of ben je al een tijdje ondernemer en wil je nog eens kijken of je alles op orde hebt? Download dan onze gratis whitepaper.
DownloadBericht geplaatst 7 mei 2024 om 13:34
Voor zzp’ers in de zorg is het belangrijk om een stevig netwerk van opdrachtgevers op te bouwen. Dit blijkt uit recente gegevens verzameld door het CBS. Bijna 27% van alle zzp’ers was in 2023 afhankelijk van één dominante opdrachtgever, verantwoordelijk voor minimaal 75% van het inkomen. Dit kan leiden tot schijnzelfstandigheid. Maar ook tot verhoogde financiële risico’s en inperking van de vrijheid die vaak wordt geassocieerd met zelfstandig ondernemerschap.
In 2023 had 42% van de zzp’ers 10 of meer opdrachtgevers. Dit wijst op een gezonde spreiding van inkomstenbronnen. 45% had tussen de 2 en 10 opdrachtgevers en een zorgwekkende 8% was afhankelijk van slechts één opdrachtgever. Deze afhankelijkheid plaatst zzp’ers in een kwetsbare positie. Het zorgt er namelijk voor dat deze groep zzp’ers in een positie komt die vergelijkbaar is met die van een werknemer; maar dan zonder de bescherming die een arbeidsrelatie biedt.
Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen? Een paar aandachtspunten:
Het is belangrijk om actief te blijven zoeken naar nieuwe opdrachtgevers om het risico van afhankelijkheid te verminderen. Als vuistregel houden we meestal aan dat je jaarlijks drie verschillende opdrachtgevers moet hebben. En houdt er rekening mee dat instellingen die vallen onder een zorgconcern, worden gerekend als één opdrachtgever. Ga dus actief op zoek naar verschillende opdrachtgevers door bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten te bezoeken.
Zzp’ers moeten investeren in hun professionele ontwikkeling, bijvoorbeeld door middel van (bij)scholingen. Dit verhoogt je waarde in de markt. Maar het stelt je ook in staat om diensten aan een breder scala van cliënten aan te bieden. Ben je lid bij SoloPartners? Dan krijg je korting op een zeer uitgebreid, door V&VN geaccrediteerd, e-learningpakket met meer dan 240 modules.
Ook een sterke online aanwezigheid, een professionele website en actieve sociale media-accounts zijn essentieel om nieuwe klanten aan te trekken. Bovendien versterk je hiermee het beeld van een onafhankelijke en proactieve ondernemer.
Je autonomie als zzp’er kun je ook versterken cq. behouden door het beheren van financiën met een ‘focus op duurzame groei’. Ook vermijd je zo overmatige afhankelijkheid van één inkomstenbron.
Lees ook het artikel over de ondernemerseisen van de Belastingdienst en zorg ervoor dat je als ondernemer wordt beschouwd en niet als schijnzelfstandige.
Het is essentieel dat zzp’ers in de zorg hun ondernemerschap serieus nemen. Ze kunnen zo hun professionele diensten goed in de markt te zetten. Maar ook om economisch zelfstandig en minder kwetsbaar te zijn voor schijnzelfstandigheid. Kortom, ontwikkel een brede klantenkring en versterk je ondernemersvaardigheden. Zo kun je als zzp’er in de zorg je positie in de markt veiligstellen en je onafhankelijkheid behouden.
Heb je nog vragen over (het voorkomen van) schijnzelfstandigheid? Of over de mogelijkheden die SoloPartners biedt om je verder te helpen bij jouw zelfstandig ondernemerschap? Onze klantenservice staat voor je klaar. Of bezoek een masterclass die wij maandelijks organiseren. Weten wanneer we bij jou in de buurt zijn? Bekijk de agenda.
SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.
Word direct lid Meer info