De meldplicht van de Wtza

Wtza, fabels over de Wtza

Bericht geplaatst 1 maart 2022 om 14:30

Dagelijks krijgen we telefoontjes van (startende) zzp’ers in de zorg met vragen over de Wet toetreding zorgaanbieders; de Wtza. Zo is er nogal wat verwarring over de Wtza-meldplicht. “Ik sta vermeld in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) dus ik hoef me niet meer te melden” horen we met enige regelmaat. Maar… klopt dit wel? Nee dus!

In dit artikel lichten we verschillende zaken rondom de meldplicht van de Wtza kort toe.

Wtza-meldplicht – jouw verantwoordelijkheid!

Wil je binnen de zorg aan de slag als zzp’er? Dan heb je volgens de Wtza de verplichting je als zorgaanbieder te melden bij de het CIBG. De meldplicht is iets waaraan jij zelf moet voldoen; dit kan een andere partij niet voor jou, of namens jou, regelen.

Bij de vraag of je moet voldoen aan de meldplicht voor de Wtza is de datum van ‘1 januari 2022’ een belangrijke graadmeter.

Optie 1: Was je al werkzaam als zzp’er in de zorg voor 1 januari 2022?

Dan hoef jij je waarschijnlijk niet te melden bij het CIBG. Dit moet alleen als je niet in het zorgaanbiedersportaal staat. Dit kun je eenvoudig controleren door de volgende stappen te doorlopen.

 • Ga naar het zorgaanbiedersportaal
 • Vul je KvK-nummer in
 • Klik op zoeken
 • Staan je gegevens er al in? Dan voldoe je aan de meldplicht.
 • Staan je gegevens er niet in? Stuur dan een e-mail naar zorgaanbiedersportaal@minvws.nl met daarin het verzoek om toegevoegd te worden. Vergeet niet je bedrijfsgegevens te vermelden.
Optie 2: Ben je op óf na 1 januari 2022 als zzp’er in de zorg gestart? Of ga je binnenkort starten?

Dan ontvang je na inschrijving bij de KVK een brief van het CIBG. Hierin staat uitgelegd staat dat jij je volgens de Wtza moet melden bij het CIBG. Je moet je zelf doen. De melding doe je via een formulier waarvoor je een eHerkenning nodig hebt.

Optie 3: Lever je uitsluitend Wmo-zorg?

Dan is deze wet en de bijbehorende meldplicht niet op jou van toepassing.

Soms gelden er nog andere verplichtingen vanuit de Wtza. Ben je benieuwd of dit voor jou geldt? Lees dan ons artikel met een beknopt overzicht van de verplichtingen.

Sta je in het Zorgaanbiedersportaal? Toch melden!

Het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) is het openbare register waarin alle zorgaanbieders geregistreerd staan; dus ook zzp’ers in de zorg. Sta je vermeld in het LRZa, ook wel het Zorgaanbiedersportaal genoemd? Dat betekent niet automatisch dat je hebt voldaan aan je meldplicht volgens de Wtza. Hiervoor moet je je dus, als je op of na 1 januari 2022 als zzp’ers bent gestart, apart melden!

In het Zorgaanbiedersportaal is de openbare informatie van alle zorgaanbieders in Nederland opgenomen. De informatie is verzameld vanuit verschillende zorgregisters/bronnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het KVK-Handelsregister, het AGB-register van Vektis en het BIG-register. Opname in het Zorgaanbiedersportaal betekent dus niet automatisch dat je hebt voldaan aan de Wtza-meldplicht via het CIGB.

Bewijs LRZa via SoloPartners-certificaat

Het komt voor dat bemiddelaars of zorginstellingen de zzp’er vraagt om een bewijs van inschrijving in het zorgaanbiedersportaal. Ben je lid van SoloPartners? Dan vind je een bewijs van registratie in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) via het SoloPartners-certificaat. Hiermee kun je eenvoudig aantonen dat je in het register staat. Scan de QR-code op het certificaat. Je vindt dan de link naar jouw gegevens in het register. Met het certificaat toon je ook gelijk aan dat je voldoet aan wettelijke verplichting om je aan te sluiten bij een erkende geschilleninstantie of klachtencommissie

Vragen?

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben over de meldplicht die de Wtza met zich meebrengt. Of heb je vragen over andere zorgwetgeving, neem dan gerust contact met ons op. Onze klantenservice helpt je graag.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket