De meest gestelde vragen over de Wtza:

wtza

Laatste update 13 oktober 2022 om 08:55

Naar aanleiding van de vragen die bij de klantenservice opgehaald zijn over dit onderwerp hebben we de meest voorkomende in dit artikel gezet. Uiteraard met het antwoord.

Waarom de Wtza?

Met de Wtza wordt een grotere groep zorgaanbieders onder het toezicht van de IGJ geplaatst. Dit wordt noodzakelijk geacht om het bewustzijn over de kwaliteit van zorg te vergroten. Door het bereik van het inspectietoezicht te vergroten is de verwachting dat ook zorgaanbieders die voorheen niet onder inspectietoezicht vielen, meer gaan doen om de kwaliteit van hun zorg te verbeteren. Daarnaast bevat de Wtza regels om de zorg financieel transparanter te maken en wanbestuur bij instellingen en organisaties te voorkomen.

Door de invoering van de meldingsplicht voor zowel nieuwe als bestaande zorgaanbieders ontstaat er een register met daarin alle zorgaanbieders in Nederland. De inspectie zal naar verwachting dit register gaan gebruiken als basis voor het toezicht. Zowel nieuwe als bestaande zorgaanbieders worden gestimuleerd om de kwaliteitscheck te doen. Middels de check kun je snel controleren of de kwaliteit van je zorg op orde is en wat je eventueel nog moet doen om daar te komen.

Wat moet ik voor de Wtza op orde hebben?

Als zzp’er heb je maar één echte verplichting, je moet je gemeld hebben bij het CIBG. Bestaande zorgaanbieders (gestart voor 1-1-2022) die al bekend zijn bij het CIBG zijn al opgenomen in het register en hoeven zich niet te melden. Zij hebben dus al voldaan aan de ‘meldplicht’ die deze nieuwe wetgeving met zich meebrengt. Wel is het verstandig om in het register te controleren of je daadwerkelijk al bent opgenomen. Meer informatie vind je op https://www.solopartners.nl/wtza/.

Nieuwe zorgaanbieders moeten zich sinds januari 2022 direct registreren. Dit doen zij via https://www.toetredingzorgaanbieders.nl/melden.

Kan een bemiddelaar de aanmelding voor jou doen?

Nee, voor de aanmelding heb je een eHerkenning op jouw naam nodig. Omdat de verificatie van de aanmelding verloopt via eHerkenning kan een bemiddelaar of een ander de melding niet doen. 

Als je op 1 januari 2022 in het register van zorgaanbieders staat, moet je je dan ook nog melden bij de inspectie?

Nee, als bestaande zzp’er hoeft dat niet. Als je gestart bent op 1 januari dan dien je je wel te melden.

Wat wordt bedoeld met de jaarverantwoordingsverplichting in de Wtza?

Hiermee wordt bedoeld het jaarlijks openbaar maken van cijfers en informatie over de financiën en organisatie van een zorginstelling. Middels de jaarverantwoording maakt een zorginstelling inzichtelijk dat zij beschikt over een goede bedrijfsvoering en dus zorgvuldig omgaat met publiek geld.

Als zzp’er ben je niet verplicht om jaarlijks verantwoording af te leggen. Let wel op, als je als solistisch werkend zorgverlener je werkzaamheden uitvoert vanuit een BV, ben je wel verplicht om jaarlijks verantwoording af te leggen. De jaarverantwoording vindt plaats via het digitale portaal van het CIBG, het DigiMV 3.0, te vinden op jaarverantwoordingzorg.nl. 

Waar controleert de inspectie op bij aanmelding?

Dat is niet in detail bekend gemaakt. Indien IGJ risico’s  in de zorg vermoed of verwacht, zal actie worden ondernomen. In ieder geval gaat de IGJ op basis van steekproef vragenlijsten versturen aan nieuwe zorgaanbieders, telefonisch contact met hen opnemen of een bezoekafspraak maken. Het is te verwachten dat indien de ingevulde vragenlijst of het telefoongesprek daartoe aanleiding geven, alsnog een bezoek zal worden gepland.  

Als je bij SoloPartners het kwaliteitspakket afneemt, voldoe je dan aan de Wtza?

Ja en nee. Binnen het kwaliteitspakket bieden we tools, modellen en informatie om aan de kwaliteitseisen van de Wkkgz te voldoen. Of en hoe je die hulpmiddelen gebruikt in jouw eigen onderneming, bepaal je zelf. Om daadwerkelijk aan de eisen van de Wtza en Wkkgz te voldoen, zul je actief aan de slag moeten met alles wat je wordt aangeboden in het kwaliteitspakket. We maken het daarmee wel een stuk makkelijker voor je.

Stroomschema Wtza

Het stroomschema Wtza is een hulpmiddel voor zorg- en jeugdhulpaanbieders om te begrijpen welke onderdelen uit de Wtza op hen van toepassing zijn. In dit stroomschema staan 16 vragen die je met ja of nee kunt beantwoorden. Je vindt het stroomschema hier.

Meer informatie

Op de website toetredingzorgaanbieders.nl vindt een heleboel extra informatie met betrekking tot de Wtza speciaal gericht op zzp’ers en pgb-aanbieders.

Op de website van het CIBG over de Wtza, staan diverse brochures met daarin aanvullende informatie over de Wtza.

<< naar het overzichtsartikel van de Wtza gericht op zzp’ers in de zorg.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket