Wet toetreding zorgaanbieders – Wtza

Wtza, fabels over de Wtza

Laatste update 26 mei 2023 om 15:26

De overheid wil met de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) meer zicht en grip krijgen op zorgaanbieders in Nederland. De Wtza zorgt voor meer transparantie over de zorg en de zorggelden. Ook vergroot de Wtza het bewustzijn van de kwaliteit van zorg bij zorgaanbieders. Startende zorgaanbieders worden namelijk door deze route op belangrijke zorgwetgeving geattendeerd; de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz).

Zorgaanbieders die alleen zorg leveren vanuit de Wmo zijn uitgezonderd van de Wtza.

Meldplicht – nog voor de start

Je kunt niet starten als zzp’er in de zorg zonder te voldoen aan de meldplicht die de Wtza met zich meebrengt. In het kort zijn dit de belangrijke weetjes van deze meldplicht:

  • Je kunt je alleen melden wanneer je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK);
  • Je kunt je al 3 maanden voordat je daadwerkelijk start met zorg verlenen melden;
  • De meldplicht geldt voor de meeste zorgaanbieders. Uitzonderingen vind je op de website van het CIBG;
  • Je hebt een eHerkenning nodig, minimaal beveiligingsniveau 2+, 1 jaar is in principe voldoende;
    (Tot nu toe is het een eenmalige melding en is nogmaals inloggen niet nodig. Tenzij je andere diensten binnen de zorg gaat verlenen. Voor een dergelijke wijziging moet je opnieuw inloggen)
  • Als je je meldt, word je een aantal vragen gesteld. De antwoorden zijn bedoeld om een idee te krijgen van wie je bent als zorgaanbieder. Denk aan actuele contactgegevens, het soort zorg dat je levert en hoe je het ondernemerschap vorm geeft. Ook wordt er gevraagd naar de wettelijke eisen zoals de Wkkgz.

Ben jij onlangs gestart of ben je nog van plan om te starten als zzp’er in de zorg en moet jij je nog melden? Lees in ons artikel hoe je in 3 stappen kunt voldoen aan de meldplicht die de Wtza met zich meebrengt.

Let op: de enige die de melding bij het CIBG kan doen ben jij zelf. Dit kan niemand anders voor je doen. Vertrouw dus niet op bedrijven die pretenderen de Wtza of de meldplicht voor je te ‘regelen’. Ook is het niet mogelijk om een abonnement te nemen op wetgeving, dus ook niet op de Wtza.

Gevolgen niet voldoen meldplicht

Het niet voldoen aan de meldplicht* kan bestraft worden met een bestuurlijke boete. Deze bedraagt maximaal € 21.750,-. Het is nog onduidelijk of die boete direct wordt opgelegd of dat ze eerst een aanwijzing geven met een termijn om je alsnog te melden.

*Dit geldt voor alle zorgaanbieders, ongeacht wanneer je gestart bent.

Verdere eisen

De Wtza eist nog meer, zoals een vergunningsplicht of jaarverantwoording. Deze gelden meestal niet voor zzp’ers in de zorg. Wil je hier toch meer informatie over? Lees dan eens ons artikel met een beknopt overzicht van de verplichtingen.

Meldplicht voor zzp’ers die vóór 1 januari 2022 gestart zijn

Was je al zorgaanbieder voor 1 januari 2022? Dan is de kans groot dat je je niet meer hoeft te melden. Als jouw gegevens zijn opgenomen in het zorgaanbiedersportaal hoef je niets meer te doen aan de meldplicht.

Was jij al actief als zzp’er in de zorg voor 1 januari 2022 en sta je nog niet in het zorgaanbiedersportaal? Stuur dan een e-mail naar zorgaanbiedersportaal@minvws.nl met daarin het verzoek om toegevoegd te worden. Vergeet niet je bedrijfsgegevens te vermelden.

De rol van SoloPartners

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft SoloPartners benaderd om actief deel te nemen aan de klankbordgroep die samen met het ministerie de communicatie rondom de Wtza afstemt. Als brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg vertegenwoordigen wij jullie en proberen wij op voorhand onduidelijkheden weg te nemen. Is er dus wat onduidelijk, laat het ons weten. Met deze signalen kunnen we het gesprek aangaan.

Heb je na het lezen nog vragen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Zij staan elke werkdag voor je klaar om eventuele vragen te beantwoorden. Je kunt onze klantenservice telefonisch bereiken op 085-2010140 of per mail info@solopartners.nl.

Een samenvatting in een video

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket