Heb je toestemming van een sollicitant nodig vanuit de Wkkgz?

Laatste update 4 mei 2021 om 10:12

Als jij moet voldoen aan de wkkgz dan heb je volgens artikel 4 te maken met de vergewisplicht. Dit houdt in dat wanneer jij een sollicitant krijgt, je onderzoek moet doen naar het arbeidsverleden van deze persoon. Dit is een normale zaak binnen bijvoorbeeld een zorginstelling, maar hoe zit dit voor jou als zzp’er in de zorg?

Als eenmanszaak werk je alleen, echter is het belangrijk dat je wel ten alle tijden vervanging kunt inschakelen. Stel je voor dat je ziek wordt of met pech langs de weg komt te staan? Dan is het belangrijk dat de zorg wel geleverd wordt. Daarvoor dien je dus een collega zzp’er te benaderen, dit is makkelijker indien je een eigen netwerk hebt. Als je het gesprek aangaat met een ‘invaller’ dan is het belangrijk om na te gaan of er bijvoorbeeld een negatief arbeidsverleden heeft plaats gevonden. Om navraag te doen bij werkgevers van deze persoon dien je wel toestemming te krijgen. Je kunt ook het BIG register of het register met tuchtrechtelijke uitspraken raadplegen. Een andere optie is navraag doen bij de inspectie om vast te stellen of er sprake is geweest van een situatie die ernstige bedreiging kan betekenen voor de veiligheid van cliënten of de zorg. Sowieso is het aanvragen van een VOG verplicht als je moet voldoen aan de WLZ Wet langdurige zorg.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket