Verplicht de Wkkgz een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Laatste update 4 mei 2021 om 10:05

Nee, de Wkkgz verplicht geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Vanuit de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg wordt er geen verzekering vereist, het is aan jou als ondernemer om te bepalen welke risico’s je wil en kan dragen.

De eisen van de Wkkgz zorgen ervoor dat de kwaliteit van zorg wordt gewaarborgd. En deze wetgeving maakt het voor de cliënt makkelijker om een eventuele klacht in te dienen. Het gevolg van zo’n klacht zou een schadevergoeding of een boete kunnen zijn. Als je voldoet aan de Wkkgz is dat dus géén verzekering. Het enige wat je ermee verzekert is dat je op een professionele manier handelt. Het is een goede basis om je beroep uit te oefenen.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die is aan te raden zodra jij als zzp’er gaat werken, en is een aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekert de schade ten gevolge van beroepsfouten. Voor elk beroep is er dus een aparte beroepsaansprakelijkheidsverzekering, omdat er bij elk beroep andere risico’s zijn. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een relatief goedkope verzekering met een brede dekking. Het is dus aan te raden om er een af te sluiten. Deze verzekering kan bijvoorbeeld van pas komen zodra je te maken hebt met een cliënt die ontevreden is over de geleverde zorg. Stel dat je in de situatie verkeerd waarbij de klacht terecht is gekomen bij de klachtencommissie, dan kan het zijn dat je daarvoor een boete krijgt opgelegd. Een boete die wordt opgelegd door de klachtencommissie kan oplopen tot €25.000,-. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je dit ondervangen.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket