Verplicht de Wkkgz een kwaliteitsjaarverslag?

Laatste update 4 mei 2021 om 10:12

Nee, sinds de Wkkgz is ingevoerd is een kwaliteitsjaarverslag niet meer verplicht. Alleen praktijken met een WTZi-erkenning hoeven nog een jaarverantwoording in te leveren. De Wkkgz heeft de Wkcz en de kwaliteitswet vervangen, en hiermee is de verplichting tot het opstellen van een kwaliteitsjaarverslag en een klachtenjaarverslag vervallen.

Dit houdt echter niet in dat je geen kwaliteitsbeleid meer hoeft te voeren. De Wkkgz eist dat jij als ondernemer een kwaliteitssysteem inricht. Zo is het verplicht dat je een klachtenregeling hebt, welke bestaat uit een onafhankelijke klachtenfunctionaris en een onafhankelijke geschilleninstantie. Zodat het voor jouw cliënt eenvoudig is om een klacht in te dienen, en het voor jou eenvoudig is om een klacht af te handelen.

Zorgmedewerkers moeten veilig hun incident kunnen melden, hiervoor dien je een interne procedure op te zetten. Het doel van deze procedure is dat collega’s het met elkaar bespreken, en op die manier de zorg verbeterd. Dan is er nog de meldplicht, wat inhoudt dat je incidenten ook moet melden aan je cliënt. Alle eisen vanuit de Wkkgz lees je hier en hier terug.   

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket