Waarom niet iedereen zzp’er in de zorg kan worden

boekhouder vinden

Bericht geplaatst 20 mei 2022 om 12:09

De trendrapporten van de Kamer van Koophandel berichten al geruime tijd over de toename van het aantal zzp’ers in de zorg. Sinds de zomer van 2021 is deze stijging extra opvallend omdat de toename aanzienlijk groter is dan in andere sectoren. Het lijkt soms alsof iedereen geschikt is voor het ondernemen. Maar als dat zo zou zijn, waarom werken er dan überhaupt nog mensen in loondienst?

Ondernemerseisen Belastingdienst

Jij dient rekening te houden met de ondernemerseisen van de Belastingdienst. Zij willen zien dat jij je profileert als ondernemer. Wat maakt jouw ondernemend? Hoe onderscheid jij je van andere zzp’ers in de zorg? Het idee van 3 opdrachtgevers per jaar is al lang niet meer van toepassing om door de Belastingdienst gezien te worden als ondernemer. En als je als zzp’er intramuraal werkt is het misschien nog lastiger om aan te kunnen tonen dat je geen sturing ontvangt. Het is dus erg belangrijk om al deze eisen door te nemen en na te denken over jouw ondernemerschap. Ondernemen is niet voor iedereen weggelegd, als dat zo was, dan was heel Nederland zelfstandig.

Ondernemerschap rooskleurig?

Het is dus niet zo dat bij een overstap van loondienst naar ondernemerschap je veel minder administratieve rompslomp hebt. Het is zó belangrijk dat je je verdiept in de zorgwetgeving en de fiscale regels. Jij bent nu degene die op alle vlakken verantwoordelijk is indien de Belastingdienst jou controleert op je ondernemerschap. Jij bent verantwoordelijk als je een fout maakt bij het uitvoeren van de zorg en er letselschade is. Jij bent verantwoordelijk voor de overeenkomst die je sluit. Dus nee zzp’er zijn is niet zo gemakkelijk als dat er soms over gesproken wordt.

Ook de onzekerheid die hoort bij het zijn van ondernemer, moet bij je passen. Opdrachtgevers komen niet vanzelf, daar moet je continue aan blijven werken. Ook een netwerk van andere zorg zzp’ers die jou, indien nodig, kunnen vervangen of met wie je kunt samenwerken of kennis kunt delen moet je zelf opzetten. Hoe ervaar jij het ondernemen in de zorg? Laat het ons weten en doe mee met ons onderzoek.

Van Wtza tot Meldcode huiselijk geweld..

Van de meldplicht op grond van de Wtza tot de driemaandelijkse BTW-aangifte; van het op peil houden van je bevoegd- en bekwaamheden tot aan de Meldcode Kindermishandeling; van je aangifte IB tot aan de periodieke intervisie; je moet het in beginsel allemaal zelf regelen. Vergeet niet dat jij een kwaliteitssysteem op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) dient op te zetten en daarmee te werken.

Voordelen zijn er zeker

Natuurlijk zijn er ook voordelen als je zzp’er in de zorg bent. Je hebt meer regie over de diensten die je draait en je kunt zo een fijne balans vinden in je dagelijks leven. Wij horen als brancheorganisatie ook terug dat zzp’ers in de zorg zich meer gewaardeerd voelen als zzp’er dan toen zij nog in loondienst werkten.

Zeg eens, kun jij het aan?

Als jij de risico’s en onzekerheden aan durft, invulling geeft aan wet- en regelgeving en als je accepteert dat je naast je eigenlijke werkzaamheden nog een heleboel andere taken en verantwoordelijkheden hebt, is het zzp-schap mogelijk iets voor jou.

Minister Helder, focus!

De toename van het aantal zzp’ers is ook bij de overheid niet onopgemerkt gebleven. Blijkbaar is voor veel zorgmedewerkers in loondienst de grens bereikt en kiezen zij ervoor om als zzp’er verder te gaan. In de Hoofdlijnenbrief Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg geeft minister Helder aan dat de focus ligt op zorgmedewerkers en gaat voorbij aan de mogelijke gevolgen. Daarom roepen wij Minister Helder op om het gesprek met ons aan te gaan. Naar ons idee wordt de focus verkeerd gelegd en hoort deze op de zorgprofessional. Volgende week komt er een uitgebreider artikel over dit onderwerp..

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket