Fabels over de Wtza

Wtza, fabels over de Wtza

Laatste update 22 augustus 2023 om 10:50

We krijgen met enige regelmaat vragen over de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). En vaak blijkt dat er nogal wat fabels de ronde doen over deze wet en de meldplicht. Een aantal van de veel voorkomende misverstanden behandelen we in dit artikel.

Wil je weten of de Wtza op jou als zzp’er in de zorg van toepassing is? Bekijk dan het ‘Stroomschema Wtza’.

Fabel 1 – “Ik heb een abonnement op de Wtza en ik voldoe dus aan de wettelijke eisen van deze wet”

Er zijn partijen die een abonnement aanbieden op de Wtza. Trap er niet in; je kunt je namelijk niet abonneren op een wet. Een lidmaatschap van zo’n partij zorgt er dus ook niet voor dat je voldoet aan de wettelijke eisen. De meldplicht, onderdeel van de wet, is iets waaraan jij zelf moet voldoen; dit kan een andere partij niet voor jou, of namens jou, regelen.

Wil je hier meer over lezen? Lees dan het artikel ‘Kan ik een abonnement nemen op de Wtza?’.

Fabel 2 – “Ik ben opgenomen in het Zorgaanbiedersportaal dus ik hoef me niet te melden voor de Wtza”

In het Zorgaanbiedersportaal is de openbare informatie van alle zorgaanbieders in Nederland opgenomen. De informatie is verzameld vanuit verschillende zorgregisters; opname in het Zorgaanbiedersportaal betekent dus niet automatisch dat je hebt voldaan aan de Wtza-meldplicht. De datum 1 januari 2022 is hiervoor een belangrijke graadmeter.

Vóór 01-01-2022 al zzp’er?

Was je vóór 1 januari 2022 al werkzaam als zelfstandig zorgaanbieder? Dan hoef je jezelf niet te melden voor de Wtza; je staat dan al geregistreerd in het Zorgaanbiedersportaal. Check dit voor de zekerheid wel even. Mocht je toch niet in het portaal staan, stuur dan een mail naar zorgaanbiedersportaal@minvws.nl. Zo zorg je ervoor dat je alsnog in het Zorgaanbiederportaal wordt opgenomen.

Op of na 01-01-2022 als zzp’er gestart?

Ben je op of na 1 januari 2022 gestart als zelfstandig zorgaanbieder? Dan moet je jezelf bij het CIBG melden voor de Wtza. Deze meldplicht geldt voor (bijna) alle nieuwe zorgaanbieders. Er zijn wel wat uitzonderingen; deze vind je op de website van het CIBG.
Zonder je te melden bij het CIBG mag je niet starten met het verlenen van zorg. Ook niet als je wél vindbaar bent in het Zorgaanbiederportaal. Het kan namelijk zijn dat jouw gegevens zijn verzameld vanuit een andere zorgregistratie. Hiermee heb je in dat geval dus niet voldaan aan de meldplicht van de Wtza.

Lees het artikel ‘Wtza: heb jij al voldaan aan de meldplicht?’ voor meer informatie.

Fabel 3 – “Ik moet me jaarlijks (opnieuw) melden voor de Wtza”

Heb je voldaan aan je meldplicht? Dan hoef je dit niet jaarlijks te herhalen; je hoeft jezelf maar eenmalig te melden.

Wil je overzicht van de verplichtingen van de Wtza? Je vindt ze in dit artikel: ‘Wtza – een beknopt overzicht van de verplichtingen’

Fabel 4 – “Het beveiligingsniveau voor de eHerkenning is het ‘niveau’ van mijn opleiding”

Om te voldoen aan de meldplicht van de Wtza moet je een vragenlijst invullen. Hiervoor heb je een eHerkenning nodig. Een eHerkenning is een inlogmiddel en geeft zekerheid dat de toegang tot de online diensten veilig en betrouwbaar is.

Op de vraag ‘is het beveiligingsniveau voor de e-herkenning hetzelfde als het ‘niveau’ van mijn opleiding?’ is het antwoord ‘nee’; het niveau van je opleiding heeft hier niets mee te maken. De e-Herkenningniveaus (eH2, eH2+, eH3 en eH4) staan voor het veiligheidsniveau van de e-Herkenning zelf. Voor de Wtza-meldplicht is het e-Herkenningniveau eH2+ voldoende om de vragenlijst van het CIBG in te vullen. De meldplicht is eenmalig, daarom is het voldoende om de eHerkenning voor één jaar aan te vragen. Tenzij je andere diensten binnen de zorg gaat verlenen. Dan moet je opnieuw inloggen met de eHerkenning om wijzigingen door te geven.

Fabel 5 – “Via mijn SoloPartners-certificaat kan ik aantonen dat ik aan de meldplicht heb voldaan”

Ben je aangesloten bij SoloPartners? Dan ontvang je, zowel binnen het basispakket als binnen het kwaliteitspakket, een certificaat van lidmaatschap. Hiermee kun je aantonen dat je de klachtenregeling op orde hebt. Sta je vermeld in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa), dan staat ook dat vermeld op het certificaat (QR-code). Let op: dit betekent niet automatisch dat je hebt voldaan aan de meldplicht. Zie ook fabel 2 van dit artikel:

  • Ben jij op of na 1 januari 2022 gestart als zzp’er in de zorg, dan moet je je altijd melden bij het CIBG. Dit staat los van jouw registratie in het LRZa. Het voldoen aan de Wtza-meldplicht is jouw eigen verantwoordelijkheid. Daarom is het belangrijk dat je ná het invullen van de CIBG-vragenlijst de bevestiging hiervan goed bewaart.
  • Als je vóór 1 januari 2022 werkzaam was als zorg-zzp’er, kun jij jouw profiel binnen het Zorgaanbiedersportaal laten zien als bewijs. Hierop is namelijk zichtbaar dat jij al vóór deze genoemde datum actief was als zzp’er in de zorg; je voldoet daarmee aan de Wtza.

Meer lezen over de stappen die je moet nemen om te voldoen aan de meldplicht van de Wtza? Lees het in dit artikel.

Fabel 6 – “Je ontvangt een boete als je de Wtza-vragenlijst niet goed invult”

Als zorg-zzp’er voldoe je aan de meldplicht van de Wtza door het invullen van een vragenlijst. Natuurlijk is het van belang dat je de vragenlijst naar waarheid invult. De vragenlijst is een momentopname en de inspectie is zich hiervan bewust. Daarom adviseren wij je om de vragenlijst zo goed mogelijk in te vullen. Twijfel je? Geef dan een antwoord dat je het meest waarschijnlijk vindt en dat op dit moment op jou van toepassing is. Het is vanzelfsprekend dat er in jouw situatie het een en ander verandert gedurende je carrière.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze klantenservice. Of vraag gratis en vrijblijvend onze whitepaper voor (startende) zzp’ers in de zorg aan.

Lees ook het artikel ‘Fabels over de Wkkgz’.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket