Is er een inspectie voor de Wkkgz?

Laatste update 4 mei 2021 om 10:09

Met ingang van de Wkkgz op 1 januari 2016 houdt de Inspectie voor de gezondheidszorg en jeugd (IGJ) toezicht op de naleving van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Het toezicht van de IGJ werd met de ingang van de Wkkgz uitgebreid met zorgaanbieders uit de cosmetische en alternatieve sector.

De inspectie gaat in eerste instantie onderzoek doen naar klachten die worden ingediend, om op die manier een overzicht te krijgen waar de knelpunten liggen. Wanneer er sprake is van een klacht kan er gebruik gemaakt worden van een klachtenfunctionaris, wanneer er sprake is van een misdrijf blijf het een zaak voor het openbaar ministerie. De inspectie maakt ook onderdeel uit van de vergewisplicht. Op het moment dat jij als zorgverlener gegevens wilt opvragen over een nieuwe werknemer kijkt de IGJ of jij gerechtigd bent om de gevraagde informatie op te vragen. De vergewisplicht is een nieuwe eis in de Wkkgz en houdt in dat jij als zorgverlener onderzoek moet doen naar eventuele nieuwe werknemers. Denk hierbij aan het aanvragen van een VOG, of het raadplegen van vorige werknemers of het BIG register.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket