Veroordeel niet de hele groep zzp’ers in de zorg!

Zzp'ers wetsvoorstel schijnzelfstandigheid

Bericht geplaatst 19 mei 2023 om 11:26

Het Algemeen Dagblad (AD) publiceerde op 9 mei een artikel over criminele zzp’ers. Op basis van de kop en eerste alinea zou je denken dat de meeste zzp’ers frauduleus zijn. We hebben het echter over slechts 0,02% frauduleuze zzp’ers. Gaan we hier nou echt een hele groep echte zzp’ers op veroordelen?

AD en RIEC slaan plank volledig mis

Het artikel in het AD is gebaseerd op onderzoek door het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland. Over dit onderzoek is echter op de website van het RIEC niets terug te vinden. Andere media publiceren niet over het onderzoek. Dat is op zichzelf best logisch; de resultaten van het onderzoek rechtvaardigen de tendentieuze toonzetting van het AD-artikel allerminst.

Paar rotte appels

Wat staat er nou eigenlijk in het onderzoek door het RIEC? Hierin wordt vermeld dat er 28 zzp’ers zijn opgespoord met een strafblad. Even de feiten: volgens het CBS telde Nederland eind 2022 135.000 zzp’ers in de zorg. Dat betekent dus dat er blijkbaar 0,02% (!) zzp’ers betrokken zijn bij criminele activiteiten in de zorg; de bekende rotte appels. Ofwel… 99,98% van de zzp’ers in de zorg is gewoon bezig met het uitoefenen van het vak.

Slechts 0,02% frauduleuze zorg-zzp’ers levert echter geen nieuws op. Daarom wordt, op basis van 28 criminele zzp’ers, de gehele groep zzp’ers in de zorg weggezet als graaiende fraudeurs. En daarmee kunnen vele zzp’ers zich de komende tijd weer ‘verheugen’ op extra aandacht en vervelende vragen en opmerkingen. Lekker bezig AD!

Gebrekkige controle

Het AD kan beter aandacht besteden aan de overduidelijk gebrekkige controle door de opdrachtgevers in de zorg. Die voldoen eenvoudigweg vaak niet aan hun wettelijke vergewisplicht. En ze controleren onvoldoende of de zorgverleners waarmee ze werken daadwerkelijk bevoegd of bekwaam zijn. En inderdaad… een goede controle kost tijd en dus geld. En het zal fraude bovendien niet volledig uitbannen. Maar nu lijkt het er wel op dat het heel gemakkelijk is om de boel te flessen.

Fraudegevoelig systeem

Criminele zzp’ers zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor de fraude die ze plegen. Maar het is nu eenmaal een ijzeren wet dat criminelen misbruik maken van een fraudegevoelig systeem. En ook hiervoor geldt weer: zorgaanbieders zijn er niet voor het systeem maar het systeem er is om zorgaanbieders te faciliteren. Al helemaal als je daarmee fraude voorkomt.

Wanneer maakt de overheid het nu eens eenvoudiger om de echtheid van diploma’s, certificaten en VOG’s te controleren. Met een slim stukje software is dat betrekkelijk eenvoudig te realiseren. Dat kan zonder het schenden van de regels van de AVG. En daarmee vervalt het argument, dat diverse instanties gebruiken, om niet mee te werken.

Zorg-zzp’er is weer de zondebok

In plaats van de zzp’er weer tot zondebok te maken, zouden de media er goed aan doen de onwil en het onvermogen van de overheid meer aandacht te geven. En ja… als je het AD-artikel helemaal en met aandacht leest, staat het tussen de regels door ook wel in het artikel. Maar een groot deel van lezers komt niet verder dan de kop en de inleiding. Wat dan blijft ‘hangen’, is dat je geneigd bent om te denken dat alle zzp’ers in de zorg crimineel zijn. En dat heeft niets met betrouwbare en objectieve journalistiek te maken.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket