Wtza: heb jij al voldaan aan de meldplicht?

Bericht geplaatst 14 juni 2022 om 08:57

Sinds 1 januari 2022 is er een nieuwe wet in het leven geroepen voor zorgaanbieders, namelijk de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Deze wet is ook van toepassing op jou, de zzp’er in de zorg. Voor een bepaalde groep zzp’ers in de zorg komt de deadline van de meldplicht 1 juli steeds dichterbij.. Heb jij het al geregeld?

Er is een grote groep zzp’ers in de zorg die valt onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz), die voor 1 januari 2022 al actief waren maar nog niet in het zorgaanbiedersportaal stonden*. Deze groep zzp’ers heeft tot 1 juli de tijd om zich toe te laten voegen in het zorgaanbiedersportaal om zo te voldoen aan deze meldplicht.

*De Wtza is niet van toepassing op aanbieders die uitsluitend diensten verrichten op grond van de Wmo of Jeugdwet en geen ‘zorg’ verlenen.

Gevolgen niet voldoen wet

Het niet voldoen aan de meldplicht* wordt bestraft met een bestuurlijke boete van maximaal € 21.750. Onduidelijk is nog of die boete direct wordt opgelegd of dat eerst een aanwijzing wordt gegeven met een termijn om alsnog te melden.

*Dit geldt voor alle zorgaanbieders, ongeacht wanneer je gestart bent.

Heb jij je nog niet gemeld?

Ben jij al actief als zzp’er in de zorg voor 1 januari 2022 en sta je nog niet in het zorgaanbiedersportaal? Stuur dan een e-mail naar zorgaanbiedersportaal@minvws.nl met daarin het verzoek om toegevoegd te worden. Vergeet niet je bedrijfsgegevens te vermelden.

Zzp’ers in de zorg die pas gestart zijn op 1 januari dit jaar of later dienen zich via de ‘normale’ route te melden bij het CIBG. Melden kan eenvoudig door naar toetredingzorgaanbieders.nl te gaan. Je kunt je alleen melden wanneer je in het bezit bent van een eHerkenning. Deze kun je aanschaffen bij verschillende leveranciers. Je hebt minimaal beveiligingsniveau EH2+ nodig om je te kunnen melden. Zodra je in het bezit bent van een eHerkenning kun je je gaan melden. De eHerkenning ontvang je per post. Het melden is eenmalig, tenzij er iets verandert aan je gegevens of de zorg die jij levert. Verandert er iets aan jouw situatie? Dan dien je de melding aan te passen en met je eHerkenning weer in te loggen bij het CIBG. Wijzigt er voorlopig niets, dan is een eHerkenning voor 1 jaar vaak voldoende.

Nadat je de eHerkenning ontvangen hebt kun je inloggen op toetredingzorgaanbieders.nl. Daar worden een aantal vragen gesteld. De antwoorden zijn bedoeld om een idee te krijgen van wie jij bent als zorgaanbieder. Denk aan actuele contactgegevens, het soort zorg dat je levert en hoe je het ondernemerschap vorm hebt gegeven. Ook wordt er gevraagd naar de wettelijke eisen zoals de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz).

Heb jij je gemeld? Dan kun je het bewijs van melding en de antwoorden die je hebt gegeven altijd bekijken in het portaal. Dit is mogelijk zolang je de eHerkenning tot je beschikking hebt.

Wtza, wat is dat?

Hoor jij niet tot deze groep zzp’ers maar is de term Wtza je onbekend? Dan adviseren wij je om onderstaande artikelen te lezen om helder te krijgen wat deze wetgeving voor jou betekent.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket