Zzp’ers en de fiscus

januari SoloPartners

Bericht geplaatst 29 april 2022 om 10:28

Het webinar ‘zzp’ers en de fiscus’ van vorige week dinsdag heeft onze leden meer zicht gegeven op wat de regels van de Belastingdienst zijn. In dit artikel geven we wat meer informatie over de vragen (en antwoorden) die er tijdens het webinar naar voren kwamen.  

BTW vrijstelling

‘De vraag wanneer ben ik vrijgesteld van BTW?’ Blijft een veel voorkomende vraag die ook vaak binnenkomt bij onze klantenservice. En deze kwam dus ook terug tijdens het webinar. De Belastingdienst maakt onderscheid tussen twee zaken: enerzijds ‘zorg’ dat is vrijgesteld van BTW en anderzijds ‘diensten’ die zijn niet vrijgesteld van BTW.

 • Ben jij BIG-geregistreerd en verleen jij zorg die rechtstreeks gefactureerd wordt aan instellingen of cliënten? Dan zijn jouw diensten vrijgesteld van BTW en valt dit onder ‘zorg’ voor de Belastingdienst. Het is belangrijk dat je op jouw factuur het BIG-nummer vermeldt.
 • Ben jij niet BIG-geregistreerd? Dan zijn jouw diensten alleen vrijgesteld van BTW als de zorg direct wordt gefactureerd aan een cliënt of instelling

Is het je nog niet helemaal helder? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Verantwoordelijkheid ligt bij jou als zzp’er

Als zelfstandig zorgaanbieder heb je verschillende rollen. Namelijk die van ondernemer én zorgprofessional. De verantwoordelijkheid voor het factureren van BTW en het doen van BTW-aangifte ligt altijd bij jou als ondernemer. Heb jij vrijstelling van aangifteverplichting? Dan kan het nog steeds zo zijn dat je BTW moet berekenen over diensten die niet BTW-vrij zijn gesteld. Als dit het geval is zul je hier dus aangifte van moeten doen.

Onduidelijk beleid bij Belastingdienst

Het lijkt er soms op dat er per regio anders geoordeeld wordt door de Belastingdienst. Het is voor ons niet bekend waarom dat zo is. Wij denken dat dit te maken heeft met de verschillende kantoren per regio. Elk kantoor heeft ten slotte eigen medewerkers die op een eigen manier naar bepaalde dingen kijken. Het is ook de vraag of je elk verzoek 1 op 1 kunt vergelijken. Elke situatie is natuurlijk anders.

Verschillende aftrekposten

Wil jij gebruik maken van het voordeel van zelfstandigenaftrek? Zorg dan dat je je houdt aan het urencriterium. Tijdens het webinar werd de vraag gesteld of je de reistijd mee mag tellen bij het urencriterium. Het antwoord op die vraag is ja! Ook de tijd die jij reist valt onder de uren die je bezig bent voor je onderneming. Het volgen van een webinar mag ook meegenomen worden in het urencriterium.

Een aantal zzp’ers gaf aan dat 5 jaar geleden de afhandeling van de BTW-aangifte een stuk sneller verliep. Dit heeft betrekking op het feit dat 5 jaar geleden verzoeken om vrijstelling van de aangifteverplichting BTW veel sneller werden behandeld. De oorzaak hiervan is dat de Belastingdienst minder mogelijkheden heeft om te handhaven op schijnzelfstandigheid. Dat aanvragen nu langer duren houdt indirect wel verband met de verminderde mogelijkheid om te handhaven, maar dat is niet het hele verhaal. De Belastingdienst is aanvragen veel strenger gaan beoordelen, ook omdat er veel meer aanvragen komen en omdat het vermoeden bestaat dat niet iedereen aan alle ondernemerscriteria voldoet. Daar wordt dus bij het beoordelen van de aanvraag op getoetst.

Aanvragen op papier worden strenger beoordeeld. Vrijstellingsaanvragen kunnen alleen maar per brief, niet digitaal. Hier wordt een tegenstelling gesuggereerd die er niet is. Als zzp’er in de zorg kun je gebruik maken van verschillende aftrekposten. Hieronder zie je een overzicht van deze aftrekposten:

 • Startersaftrek
 • Zelfstandigenaftrek
 • MKB-winstvrijstelling
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
 • Fiscale oudedagreserve

Overleg met jouw accountant welke aftrekpost het beste bij jou past.

Agenda bijeenkomsten en webinars

Binnenkort zien jullie een ander gezicht bij de (online) bijeenkomsten namelijk Benthe. Benthe is in maart gestart bij ons als relatiemanager. Zij zal ook onze bijeenkomsten gaan verzorgen. Ondertussen is ze actief op de klantenservice en bereid ze haar taak als relatiemanager voor door kennis te vergaren. Later zien jullie haar dus terug tijdens de bijeenkomsten.

Op 9 juni starten we weer met de eerste fysieke bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst is er meer interactie mogelijk dan tijdens de webinars, mede daarom hebben wij hier veel zin in. Wil jij er ook bij zijn? Meld je dan aan!

 • 16 mei 2022 – Hoe waarborg ik de kwaliteit van zorg? (Webinar)
 • 9 juni 2022 – Ondernemerschap in de zorg (Zeist, op locatie)
 • 7 juli 2022 – Overeenkomsten (Webinar)
 • 9 augustus 2022 – Verzekeringen (Webinar)
 • 11 oktober 2022 – Zzp’ers en de fiscus (Webinar)

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket