Wet DBA is uitgesteld

donderdag 24 november 2016

DBA uitgesteld

Niets gelogen toch, toen we in onze nieuwsbrief meedeelden dat er zo ontzettend veel gebeurt rondom de wetgeving voor zzp’ers. En plots, daar verscheen weer big news. De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) wordt door het kabinet uitgesteld tot in elk geval 2018. Over die wet was er behoorlijk wat discussie. Want hoewel hij primair schijnzelfstandigheid tegen moest gaan, bleek dat het opdrachtgevers uit angst voor hoge boetes helemaal geen zzp’ers meer inzetten. Met als gevolg: honderdduizenden zelfstandigen die minder of geen werk meer hadden. Gelukkig kunnen velen onder hen nu weer even ademhalen.

Paniek om niets, berichtten we jullie al in mei. Want hoewel de wet voor zzp’ers in andere branches dba uitgesteld Solopartnersmisschien veel spanning bracht, zagen en zien wij vooralsnog geen extra risico’s die de wet met zich meebrengt voor zelfstandigen in de zorg. Als jij je houdt aan de standaard eisen die bij het ondernemerschap horen, dan zal er nooit iets aan de hand zijn. Lees daarover alles in dit artikel dat we onlangs maakten als handvat voor zelfstandigen in de zorg.

Uit peilingen blijkt echter dat uitstel van de wet voor veel zelfstandigen niet genoeg is om alle problemen weg te nemen. Dat meldt RTL Nieuws deze week. Drie grote zzp organisaties willen daarom een nieuw plan maken waarin zzp’ers een zogenoemd eigen wettelijk kader krijgen. Wij houden je natuurlijk op de hoogte van alle ontwikkelingen.