Arbeidsmarktprobleem in de zorg loopt op. Positie van de zzp’er onder de aandacht.

Arbeidsmarktprobleem

Laatste update 24 november 2021 om 12:41

Terminaal zieke cliënten die niet vanuit het ziekenhuis of hospice naar huis mogen om in hun eigen vertrouwde omgeving te overlijden. Het blijkt steeds vaker de praktijk door een combinatie van tekort schietende budgetten en een arbeidsmarktprobleem door tekorten aan verpleegkundigen en verzorgenden.

Oorzaak probleem palliatieve zorg

In de thuiszorg zijn organisaties met een contract gebonden aan maximale budgetten die ze mogen besteden aan zorg. Aangezien de zorg niet precies planbaar is en sommige organisaties het beter doen dan anderen, loopt het budget soms sneller leeg dan voorzien. Lever je als zorgorganisatie meer zorg dan je ‘plafond’ van de zorgverzekeraar toestaat, dan is dat voor eigen kosten. Hierdoor ontstaan er prikkels voor zorgorganisaties om geen nieuwe cliënten aan te nemen.

In het geval van palliatieve zorg – zorg voor mensen die minder dan drie maanden te leven hebben – komt het inmiddels geregeld voor dat zij niet in staat zijn om het ziekenhuis of een hospice te verlaten. De thuiszorg organisatie accepteert simpelweg geen nieuwe cliënten omdat het geld dat zij mogen besteden aan zorg, op is. Mensen worden om die reden soms gedwongen om op een plek te sterven waar niet hun voorkeur ligt. Lees de eerste antwoorden op gestelde kamervragen.

Arbeidsmarktprobleem, tekorten aan medewerkers

Los van deze financiële problemen, loopt het arbeidsmarktprobleem in de zorg ook steeds verder op. De 30.000 zzp’ers in de zorg die Nederland inmiddels rijk is, zouden hierbij een uitkomst kunnen bieden. Maar hun inzet wordt nog steeds bemoeilijkt. Zzp’ers in de zorg worden niet gecontracteerd door zorgverzekeraars en de Belastingdienst vindt hun inzet als onderaannemer van zorgorganisatie op zijn zachtst gezegd nog steeds problematisch. Tijd voor opheldering, vindt Vera Bergkamp van D’66.

Positie beroepsorganisatie V&VN

Beroepsorganisatie V&VN heeft de afgelopen jaren al vaker positie ingenomen als het op zzp’ers in de zorg aankomt. Op dit moment laat de organisatie onderzoek doen naar het arbeidsmarktprobleem in de zorg. Daar betrekken ze ook het perspectief van de zzp’er in de zorg bij. De verwachting is dat er de aankomende vijf jaar 100.000 vacatures ontstaan in de zorg. Dat lossen we niet alleen op door te investeren in opleidingen, maar door ook te kijken naar zorgprofessionals die nu aan het werk zijn, zo stelt V&VN. Lees deze quote uit dit artikel van Nursing..

“..daar komt bij dat we jaren moeten wachten tot deze nieuwe verpleegkundigen de tekorten kunnen opvullen, terwijl we nú extra verpleegkundigen nodig hebben. Daarom is het zinvol om te kijken hoe zzp’ers in de wijkverpleging beter gefaciliteerd kunnen worden, want momenteel krijgen ze weinig ruimte op de zorgmarkt. De zorgverzekeraar weigert bijvoorbeeld zorg bij hen in te kopen, of negeert de zzp’er. We horen ook dat ze soms laat uitbetaald krijgen, waardoor ze failliet gaan.”

De beroepsorganisatie zet hierbij ook in op een doorbraak vanuit de politiek.

Arbeidsmarktprobleem? Zzp’er kan niet op volwaardige wijze ondernemen

Alhoewel de inzet van zzp’ers in de zorg bij palliatieve thuiszorg heel gebruikelijk is geweest de afgelopen tien jaar, is de fiscale positie van die zzp’er nog steeds onduidelijk. Alhoewel we inmiddels wel weten waar de zzp’er in de zorg wat de kwaliteitswet betreft aan moet voldoen, blijft de fiscale positie nog steeds heel kwetsbaar. We hebben dus op dit moment de beschikking over een grote hoeveelheid gekwalificeerde en ervaren zorgverleners. Echter we stellen hen niet in staat om op een volwaardige wijze te ondernemen. Solopartners is actief betrokken bij het politieke dossier van de zzp’er in de zorg. En wij streven naar een volwaardige positie voor deze groep. Steun je ons? Word dan lid >>

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket