Laatste ontwikkelingen omtrent wet DBA

Laatste update 9 november 2021 om 10:37

Wet DBA

Als zzp’er heb je vast iets meegekregen over de wet DBA, of de ‘modelovereenkomsten’ zoals er ook vaak over gesproken wordt. De opvolger van de VAR heeft sinds haar introductie op 1 mei 2016 nogal wat stof doen opwaaien. Niet zonder reden, want de wet DBA heeft de vrijwaring voor opdrachtgevers laten vervallen. Niet langer weten jouw opdrachtgevers zeker of zij jou nu wel of niet in dienst hebben. Aangezien je als zzp’er liever niet in dienst bent, is de voortgang rondom de wet DBA voor jou belangrijk. Solopartners zet voor jou een aantal zaken op een rij.

Waarom een wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties)?

Geniet jij van je zzp’erschap? Mooi! Een kleine miljoen anderen in Nederland doen dat ook. Het zzp’erschap is gigantisch gegroeid de afgelopen jaren. En een groot deel van die bijna miljoen zzp’ers trekt vele duizenden euro’s af van de belasting. Het gevolg: de schatkist loopt veel geld mis aan sociale premies en daardoor komt ons systeem steeds verder onder druk te staan. Reden genoeg om na te denken over het bewuster toelaten van zzp’erschap.

De overheid heeft daar de wet DBA op bedacht. Een wet die het voor opdrachtgevers niet meer 100% veilig maakt om zzp’ers in te zetten. Dat was bij de VAR nog wel zo. Garanties hebben opdrachtgevers dus niet langer, maar als ze over een goedgekeurde modelovereenkomst beschikken en ze houden zich eraan, dan is de kans aanzienlijk dat ze de zzp’er niet in een dienstverband hebben zitten.

De oplossing: Modelovereenkomsten

Een modelovereenkomst is niets meer dan een normale Overeenkomst van opdracht tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, alleen nu heeft de Belastingdienst hem vooraf beoordeeld. Daarom is hij ‘modelovereenkomst’ gaan heten. Als opdrachtgever en opdrachtnemer zich gedragen naar de regels die vermeld staan in dit ‘model’, dan is de opdrachtnemer niet in dienst bij de opdrachtgever. Vooral die laatste voorkomt daarmee veel problemen. Die modelovereenkomsten zijn dus vooral erg interessant voor opdrachtgevers en niet zozeer voor zzp’ers. Dat de overheid vooral zzp’ers heeft geïnformeerd over de komst en de gevolgen van de wet DBA, was daarom best wel een vreemde actie. Een beetje een valse start als het ware, die veel onduidelijkheid bracht over voor wie die modelovereenkomsten bedoeld zijn.

Het probleem: onduidelijkheid

Door die onduidelijkheid is er heel veel ruis op de lijn ontstaan over waar die modelovereenkomsten voor staan. Het is vrij menselijk om vervolgens zelf een interpretatie te geven aan wat jij denkt dat die modelovereenkomsten zijn. En dat gold ook voor opdrachtgevers. Ze wisten dat er niet langer een vrijstelling gegeven werd om dienstverband te voorkomen en dat was voor veel partijen voldoende reden om te stoppen met de inzet van zzp’ers. Dit leverde veel media aandacht op, waardoor de wet DBA vooral werd gezien als het probleem. Onder druk van de Tweede kamer heeft de Belastingdienst tot nu toe niet gecontroleerd of zzp’ers en opdrachtgevers zich houden aan die modelovereenkomsten. Tot nu toe heeft er dus geen handhaving plaats gevonden. 

Het goede nieuws: de handhaving wordt verder uitgesteld

Werk je wel of niet met modelovereenkomsten? Dat maakt in ieder geval tot 1 juli 2018 niet zoveel uit, aangezien er in ieder niet tot die datum wordt gehandhaafd.

Het uitgestelde nieuws: wat wordt het dan wel?

Solopartners is betrokken bij de politieke ontwikkelingen rondom de wet DBA. Het is onze verwachting dat de wet DBA plaats zal maken voor iets nieuws, maar de vraag is wat dat wordt. Er wordt veel nagedacht en onderzoek gedaan naar alternatieven voor de wet DBA. Het maakt ook deel uit van de onderhandelingen binnen de formatie van dit moment.

Hoe gaan we om met bepaalde sectoren, zoals de zorgsector en het onderwijs? Wanneer vinden we iemand echt een ondernemer? En moet hij of zij dan vrijstelling krijgen zodat er veilig voor opdrachtgevers gewerkt kan worden? Het zijn vragen die regelmatig gesteld worden en ze zijn uiteraard politiek beladen, want het gaat over veel mensen en dus over veel geld. Op dit moment zitten we dus een beetje in het schemerduister. Het is nog niet duidelijk wat het precies wordt, maar wat het nu is is niet goed genoeg om op te handhaven.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 30.000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket